Tuomo Ruudun valinta Floridan apuvalmentajaksi kertoo, miten hullunkurinen NHL-maailma on

Tuomo Ruutu toimi viime talvena Antti Pennasen apuvalmentajana nuorten MM-kisoissa.

JääkiekkoNHL

Tuomo Ruudun valinta Floridan apuvalmentajaksi kertoo, miten hullunkurinen NHL-maailma on

Tuomo Ruutu on Florida Panthersin uusi apulaisvalmentaja, mutta. Samuel Savolaisen mukaan sen enemmästä ei kannata vielä puhua.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 29.6.2021 | KUVAT All Over Press

Tuomo Ruutu valittiin Florida Panthersin apuvalmentajaksi. Samuel, mitkä ovat ensireaktiosi Ruudun nimityksestä – oliko se yllätys?
Kyllä ja ei. Oleellinen asia ymmärrettäväksi on kuitenkin myös se, että Floridan GM Bill Zito on pelaaja-Ruudun entinen agentti ACME World Sports -agenttitoimistosta. Zito tuntee näin ollen suomalaisia jääkiekkoilijoita hyvin. Tämä suhde ja kontakti tietysti edesauttoi Ruudun pääsyä pestiin. Ja Ruutu on toiminut viime vuodet New York Rangersin pelaajakehityspuolella, joten hän on asemoinut itseään niihin paikkoihin, joista NHL-apuvalmentajia saatetaan valita.

Suomalaisen jääkiekon kannalta on tietysti hieno asia, että Ruutu pääsi Floridaan valmentamaan, mutta vielä on aikaista arvioida sitä, millaista lisäarvoa Ruutu voi Floridalle tuoda. Ruudun osaamisesta valmentajana tiedetään vielä kovin vähän ja herääkin kysymys siitä, mitkä olivat ne elementit, missä Florida Ruudussa vakuuttui?

Millainen on Ruudun tausta valmentajana? Onko hän riittävän kokenut Floridan apuvalmentajaksi?
On muistettava, että NHL:n valmentajamarkkinat ovat omanlaisensa maailma. 38-vuotias Ruutu on toki toiminut viime vuodet Rangersissa ja Nuorten Leijonien apuvalmentajana, mutta kyllä esimerkiksi Suomesta tietysti löytyisi kymmeniä Ruutua kokeneempiakin valmentajia. Tietysti pelaajakokemuksella on NHL-apuvalmentajavalinnoissa painoarvoa.

Pitäisikö olla? Se on jo toinen kysymys. Oma kantani kuitenkin on, että seura ei palkkaa pelaaja-Ruutua vaan valmentaja-Ruudun. Ja valmentaja-Ruudun pitää tuottaa seuralle lisäarvoa. Pelaajamielikuvilla ei enää juuri etua saa, paitsi ehkä lähtökohtaista kunnioitusta. Mutta kunnioitus on ansaittava apuvalmentajana taas uudestaan valmennettavien silmissä.

Tuntuuhan se tietysti hullunkuriselta, että maailman kovimmassa kiekkosarjassa valmentajia valitaan näin ohuella kokemuksella kuin Ruudun, mutta mikään uutinen se ei enää ole. Mutta se kertoo myös siitä, miten suhteiden arvo ohi kokemuksen on NHL-paikkoihin pääsyssä tärkeämpää.

Minkälaiseen seuraan Ruutu menee töihin?
Vaikka tämän kevään pudotuspelit päättyivät nopeasti, Florida otti ison harppauksen eteenpäin tällä kaudella. Joukkueessa on tietysti omia haasteitaan, kuten äkkiseltään ensimmäiseksi mieleentuleva venäläismaalivahti Sergei Bobrovskin ylihintainen sopimus, mutta joukkueessa on myös erittäin paljon potentiaalia. Se voi olla jatkamassa ensi kaudella entisestään nousuaan ja jos Ruutu pääsee mukaan sen junan kyytiin, hän tietysti parantaa asemiaan myös NHL:n valmentajamarkkinoilla.

Onko Ruudussa aineksia nousta jonain päivänä NHL:ssä päävalmentajaksi?
Tuota on aivan liian aikaista vielä arvioida. Floridan päävalmentaja Joel Quenneville on 62-vuotias mies ja hän on valmentanut vasta kaksi kautta viisivuotisesta sopimuksestaan, joten ihan heti Floridassa ei päävalmentajan paikka välttämättä aukea. Mutta miltä tilanne näyttää kolmen vuoden päästä? Mahdotonta arvioida. Mutta se on selvää, että Tuomo Ruutu on saanut jalkansa nyt sellaisen oven väliin, että Floridan menestyessä kaikki voi olla mahdollista. Eikä vähiten siksi, että suhde GM:ään on jo ennestään vahva.

Lue myös: Aleksander Barkoville upea tunnustus