Liverpoolille jäi kaudesta katkera maku, eikä ensi kausikaan ole pilvetön

Diogo Jota ja Luis Díaz ovat Liverpoolin uuden kaartin kirkkaimmat nimet.

JalkapalloValioliiga

Liverpoolille jäi kaudesta katkera maku, eikä ensi kausikaan ole pilvetön

Liverpool pelasi häikäisevän kauden, vaikka Valioliigan mestaruus ja Mestarien liigan voitto lipesivätkin sen otteesta - eikä ensi kausikaan näytä täysin pilvettömältä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 31.5.2022 | KUVAT All Over Press

Liverpool

Kausi 2021-2022

Liverpool pelasi häikäisevän kauden niin pelillisesti kuin tuloksellisesti, mutta kaudesta jäi katkera maku. Ensin Liverpool hävisi pisteellä Valioliigan mestaruuden Manchester Citylle ja sitten sen unelma Mestarien liigan voitosta mureni 0-1-finaaltappioon Real Madridille.

Liverpoolin kevätkausi oli katkerasta lopusta huolimatta häikäisevä. Se voitti Valioliigan toisella puoliskolla 19 ottelusta 16 ja pelasi kolmesti tasan ja eteni Mestarien liigan finaaliin. Sen päälle se voitti helmikuussa Liigacupin ja toukokuussa FA Cupin.

Liverpoolin pistemäärä, 92 pistettä, on historian toiseksi korkein pistemäärä, jolla ei Englannissa ei ole voitettu liigamestaruutta – ja sillä olisi voitettu mestaruus joka kausi kuutta kautta lukuun ottamatta.

Mitä tapahtuu kesällä?

Liverpool on noussut Jürgen Kloppin johdolla ennennäkemättömään lentoon, mutta edessä on haastavammat ajat. Kysymys ei ole siitä, etteikö Liverpool ja Klopp voisi jatkaa huikeaa lentoaan, mutta se joutuu tekemään ensimmäisen kerran tämän lennon aikana ratkaisuja, joissa se voi myös epäonnistua.

Ensimmäinen kysymys on, miten riippuvainen sen kehuttu pelaajarekrytointijärjestelmä on seuran jättävästä Michael Edwardsista. Edwards tuli Liverpooliin 2011 ja hän oli koko liverpoolilaisen vallankumouksen keskeinen kultasormi. Hän oli mies Kloppin nimityksen ja Liverpoolin kaikkien huippupelaajasiirtojen takana.

Edwarsin arvovaltaa kuvaa hyvin se, että Klopp olisi halunnut ostaa kesällä 2017 talismaanikseen Julian Brandtin Bayer Leverkusenista, mutta Edwards taivutteli omalla arvovallallaan Kloppiin muuttamaan mielensä ja hankkimaan Brandtin sijasta Chelseassa pahasti flopanneen Mohamed Salahin AS Romasta.

Liverpool

Tätä kuvaa Liverpoolin kannattajat eivät haluaisi nähdä: Sadio Mané ja Bayern Münchenin logo samassa kuvassa.

Liverpool on selkeästi aloittamassa myös joukkueen hallitun uudistamisen. Luis Díaz tuli jo tammikuussa 45 miljoonalla eurolla Portosta ja meni saman tien avaukseen. Kylian Mbappé paljasti, että Liverpool oli ollut häneen yhteydessä ennen kuin hän päätti jäädä PSG:hen. Uusin uutinen on, että yksi Liverpoolin kulmakivipelaajista, Sadio Mané, on päättänyt jättää Liverpoolin ja siirtyä kesällä Bayern Müncheniin. Myös PSG haluaisi Manén.

Myös Salahin ympärillä on kohuttu koko kevään, sillä hän ei ole hyväksynyt Liverpoolin uutta sopimustarjousta. Egyptiläisen nykyinen sopimus loppuu vuoden päästä, jolloin hän pääsisi halutessaan lähtemään Anfieldilta ilmaisella siirrolla. Tilanne laukeaa, jos Salah tekee uuden sopimuksen, mutta mitä sitten tapahtuu, jos jatkosopimusta ei synny – antaako Liverpool Salahin sopimuksen loppua vai rahastaako se nyt egyptiläisen? Vastauksen ero rahassa mitattuna on helposti 40-60 miljoonaa euroa. Aiemmin kokemusten perusteella, rahastaminen olisi kahdesta vaihtoehdosta todennäköisempi.

Liverpool joutuu joka tapauksessa etsimään Manén tilalle uuden hyökkääjän, ellei se blokkaa Manén siirtoa. Senegalilaistähden sopimus loppuu myös vuoden päästä kesällä 2023, joten teoriassa Liverpool voisi niin tehdä. Se ei kuitenkaan ole todennäköistä.

Lue myös: Manchester Cityn ja Liverpoolin voi ensi kaudella voittaa mestaruustaistelussa vain yksi seura

Huhut Manén korvaajista käyvät kuumina – ja hurjina. Kaikista kovin esillä ollut nimi on ollut Tottenhamin Harry Kane. Se, että Liverpool olisi ollut yhteydessä Kanen leiriin, ei olisi yllätys, mihin viittaa myös se, että Tottenham aloitti viime viikolla neuvottelut Kanen jatkosopimuksesta. Yhtä utopististen nimien listalla ovat olleet Arsenalin Bukayko Saka ja Gabriel Martinelli, jota Klopp on kehunut jopa julkisesti. Kanen kaappaus olisi yksi vuosituhannen siirroista, mutta todennäköisemmin tulija tai tulijat ovat Darwin Nuñezin tai Antonyn kaltaista osastoa, ellei Salah’kin lähtisi kesällä.

Liverpool tyhjentää myös varastojaan. Divock Origin lähtö on jo varma ja ovensuussa ovat myös Alex Oxlada-Chamberlain, Nat Phillips ja Neco Williams eikä Takumi Minaminon lähtö ole myöskään kaukana.

Kausi 2022-2023

Liverpool

Kaksi pokaalia ja puolikas pullo olutta. Jürgen Klopp ei ollut parhaalla juhlatuulella Liverpoolin voitonparaatissa.

Jürgen Klopp on osoittanut olevansa huippuluokan manageri ja on todennäköistä, että hän saa pidettyä Liverpoolin radalla, vaikka nykyistä menestyskonetta pitäisikin uusia. Manén lähtö on toki riski, mutta jos myös Salah lähtisi kesällä, silloin puhuttaisiin jo megaluokan riskistä ensi kauden suhteen.

Eikä ensi kauden näkymä ole muutenkaan täysin haasteeton. Salah voitti tällä kaudella Valioliigan maalintekijätilaston yhdessä Tottenhamin Son Heung-Minin kanssa – mutta hän teki 23 liigamaalistaan helmikuun jälkeen vain neljä. Oliko kyse vain normaalista heilahtelusta vai pysyvämmästä ongelmasta?

On myös hyvä muistaa, että sama ylistetty ja kehuttu Liverpool keräsi vuosi sitten Valioliigassa vain 69 pisteettä. Pistemäärä on sama kuin Arsenalin pistemäärä tällä kaudella. Kaiken lisäksi Arsenal voitti tällä kaudella kaksi ottelua enemmän kuin Liverpool vuosi sitten. Tämä ei tarkoita, että Liverpool kurssi notkahtaisi ensi kaudella, mutta se ei muuta myöskään sitä, että vuosi sitten se notkahti.

Liverpoolin ensi kauden päällä on siksi normaalia enemmän kysymysmerkkejä. Ne eivät vielä uhkaa Liverpoolin mahdollisuutta voittaa ensi kaudella liigamestaruutta tai Mestarien liigaa, mutta kysymysmerkkeihin on saatava oikeat vastaukset – alkaen uusista hankinnoista ja päätyen siihen, onko esimerkiksi Luis Díaz jo ensi kaudella jo niin merkitty pelaaja, että kevään esitysten uusiminen on haasteellista.

Liverpool on joka tapauksessa yksi niistä kolmesta seurasta Manchester Cityn ja Tottenhamin kanssa, joiden joukosta löytyy todennäköisimmin ensi kauden liigamestari – eikä Mestarien liigan voittaminenkaan ole Liverpoolille mikään utopistinen tavoite.