Manchester Cityn ja Liverpoolin voi ensi kaudella voittaa mestaruustaistelussa yksi seura

Harry Kane, Son ja Ryan Sessegnon olivat kevätkaudella tulta ja tappuraa.

JalkapalloValioliiga

Manchester Cityn ja Liverpoolin voi ensi kaudella voittaa mestaruustaistelussa yksi seura

Manchester City ja Liverpool saavat katsoa ensi kaudella Valioliigan mestaruustaistelussa olkansa taakse, sillä sieltä tulee valkoinen vaara pelottavan kovaa vauhtia.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 30.5.2022 | KUVAT All Over Press

Tottenham

Kausi 2021-2022

Tottenhamin kausi oli juuri niin sekava kuin Tottenhamilta voidaan nykyjohdon aikana odottaa. Viimekesäinen managerivalintafarssi päätyi Wolverhamptonin entisen managerin Nuno Espírito Santon palkkaamiseen. Tottenham aloitti kautensa komeasti kolmella voitolla, mutta sitten alkoi syöksykierre, joka johti kahta kuukautta myöhemmin Nunon potkuihin ja Antonio Conten palkkaamiseen hänen tilalleen.

Turbulenssi ei ollut kuitenkaan ohi. Kun Tottenham hävisi tammi-helmikuun taitteessa viidestä Valioliigan ottelustaan neljä, jopa Tottenhamin sisällä oltiin varmoja, että Conte nostaa kauden jälkeen kytkintä.

Nations League starts! Check the odds at Expekt!

Eikä se kaukana ollut. Conte teki ehtonsa selväksi ja vaati joukkueeseen 6-7 uutta pelaajaa. Tottenhamin pääomistajien oli pakko taipua ja ENIC ilmoitti viime viikolla pumppaavansa Spursiin uutta pääomaa joukkueen vahvistamiseen ylimääräiset 150 miljoonaa puntaa.

Syy lisärahoitukseen oli selvä. Tottenham oli vastoin kaikkia odotuksia raivannut tiensä Mestarien liigaan ja seurassa tiedettiin, että nyt oltiin tienristeyksessä. Joko oli investoitava tai sitten Conte ja hänen vanavedessään jopa Harry Kane olisivat lähteneet.

Nyt rauha näyttää palanneen Pohjois-Lontooseen – sikäli, kun rauhasta voi Conten kohdalla koskaan puhua. Rahaa joukkueen vahvistamiseen löytyy ja Kanen kanssa on aloitettu neuvottelut uudesta jatkosopimuksesta. Jos vain resiina pysyy kiskoilla, kohta mennään ja lujaa.

Mitä kesällä tapahtuu?

Tottenham

Ivan Perišić on lähellä ilmaista siirtoa Tottenhamiin.

Tottenham on – olettaen, että Conte todellakin pysyy Lontoossa – hankkimassa joukkueeseen 6-7 uutta pelaajaa. Kaupoista ensimmäinen on tammikuussa yhdessä Rodrigo Bentacurin kanssa Juventuksesta tulleen Dejan Kulusevskin lainasiirron muuttaminen pysyväksi siirroksi. Bentacurin siirto oli jo alun perin pysyvä siirto.

Seuraavaksi putkessa on Kroatian maajoukkueen 33-vuotiaan uusiolaitahyökkääjän Ivan Perišićin siirto Interistä. Perišić on parhaillaan Lontoossa lääkärintarkastuksessa ja hänen siirtonsa pitäisi varmistua hetkenä minä hyvänsä. Southamptonin maalivahti Fraser Forsterin ilmaista siirtoa Hugo Llorisin varmistukseksi pidetään varmana.

Tottenham etsii myös kahta topparia, ainakin yhtä winbackia sekä Harry Kanen tuuraajaa kärkeen ja pallollista keskikenttäpelaaja. Toppariksi ovat vahvimmin ehdolla Interin Alessandro Bastoni. Muina vaihtoehtoina esillä ovat olleet Torinon Gleison Bremer ja Villarrealin Pau Torres. Mahdollisia ehdokkaita wing-backiksi Nottinghamissa päättyneellä kaudella pelannut Djed Spence ja Barcelonassa loppukauden lainalla pelannut Adama Traoré. Keskikentälle on nostettu useampia ehdokkaita, muun muassa Christian Eriksen ja James Ward-Prowse. Tottenham on ollut kontaktissa myös Gabriel Jesusin taustaryhmään, mutta Manchester Cityn brasilialaishyökkääjä hakee varmaa avauksen paikkaa, mitä hän ei Tottenhamissa todennäköisesti saisi.

Conte ja pelaajasiirroista vastaava Tottenhamin toimitusjohtaja Fabio Paraciti tuntevat ymmärrettävästi hyvin Serie A:n markkinat, mutta Tottenhamilla on jo nyt kirjoissaan 19 pelaajaa, jotka eivät täytä niin sanottuja homegrown-sääntöä. Säännön mukaan joukkueella voi olla Valioliigassa pelaavassa edustusjoukkueen ryhmässä vain 17 sellaista pelaaja, jotka eivät ole pelanneet ennen 21 ikävuotta vähintään kolmea vuotta englantilaisessa seurassa. Näin ollen kaikki Tottenhamin nykyisistä pelaajista eivät voisi pelata ensi kaudella Valioliigassa, jos ”ulkomaalaisia” pelaajia on enemmän kuin 17.

Siksi Tottenhamissa ovi käy myös toiseen suuntaan. Jo nyt lainalla olleet Giovanni Los Gelso, Tanguy Ndombele ja Bryan Gil tuskin pelaavat Tottenhamissa ensi kaudella. Cameron Carter-Vickers on lähellä pysyvää siirtoa Celticiin ja myös Joe Rodon on varma lähtijä. Liipaisimella ovat myös Emerson Royal, Steven Bergwijn, Japhet TangangaOliver Skipp ja Harry Winks ja jopa Lucas Moura  ja Davinson Sánchez. Eivätkä myynnit tai lainat rajoitu välttämättä edes tähän, varsinkin, jos Tottenham haluaa hankkia pelaajia, jotka eivät täytä homegrown-sääntöä.

Kausi 2022-2023

Ensimmäinen avainkysymys on, onko Antonio Conte todellakin Tottenhamissa kauden alkaessa. Jos on, silloin Tottenham ei ole enää vitsi, vaan valkoinen vaara. Conte on todistanut moneen otteeseen, että hän on valmentajana voittamiseen pakottamisen mestari. Peli ei ole aina kaunista, mutta tulos yleensä on.

Tottenham

Antonio Conte on voittaja.

Tottenham olisi ensi kaudella Conten johdolla Manchester Cityn ja Liverpoolin suurin haastaja – ja ainoa, joka oikeasti voisi jopa lyödä ne Valioliigan mestaruustaistelussa.

Lue myös: Arsenal palautti uskon ja toivon Emiratesille, mutta ensi kaudessa piilee iso riski

Toinen kysymys on toki se, ketä Tottenham saa hankittua kesällä. Vaikka homegrown-sääntö rajoittaakin Tottenhamin liikkeitä siirtomarkkinoilla, sillä on – Conten vetovoiman ja Mestarien liiga paikan lisäksi – myös valtava etu puolellaan. Kun tämän tason joukkueita vahvistetaan, ostolistalla on yleensä ensimmäisenä maailmanluokan maalintekijä. Tällöin puhutaan helposti 80-100 miljoonan euron hyökkääjästä.

Tottehamilla on kuitenkin kaksi maailmanluokan hyökkääjää jo nyt – Harry Kane ja Valioliigan maalintekijätilaston voiton Mohamed Salah kanssa jakanut Son Heung-min. Siksi on todennäköistä, että Tottenham voi ostaa useita halvempia pelaajia tai jopa ilmaisia pelaajia ja lainaa loput tarvitsemansa pelaajat.

Sillä strategialla ei rakenneta tulevaisuutta, mutta Tottenhamille ja sen kannattajille kaikki muut kysymykset ovat toissijaisia liigamestaruuden rinnalla – kuten olisi jokaisessa suurseurassa, jonka edellisestä liigamestaruudesta on kulunut 61 sietämättömän pitkää vuotta.