Liverpoolin on ratkaistava useampi kysymysmerkki, jos se haluaa haastaa Manchester Cityn

Jordan Hendersonin ja Cody Gakpon ilonaiheet olivat päättyneellä kaudella harvassa.

JalkapalloValioliiga

Liverpoolin on ratkaistava useampi kysymysmerkki, jos se haluaa haastaa Manchester Cityn

Liverpool oli yksi päättyneen kauden suurista pettymyksistä. Korjaako kesän siirtoikkuna kurssia vai onko ongelma sittenkin syvemmällä?

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 30.5.2023 | KUVAT All Over Press

Liverpool: Kesän siirtoikkuna

Lähtötilanne

Liverpoolin kausi oli valtava pettymys sille itselleen. Sen sijaan, että joukkue olisi taistellut Valioliigan mestaruudesta Manchester Cityn kanssa, se harhaili pahimmillaan Chelsean kanssa sarjan keskivaiheilla. Loppukauden hyvä rutistus nosti sen taistelemaan vielä Mestarien liigan pääsystä, mutta vahinko oli jo tapahtunut.

Mestarien liigassa putoaminen jo neljännesvälierissä teki kipeää, mutta vielä enemmän koski tapa, jolla Real Madrid passitti Liverpoolin lauluun. 2-5-kotitappio ensimmäisessä osaottelussa oli symbolinen kruunu Liverpoolin koko kauden epätoivolle.

Mestarien liigassa pelaaminen on kriittinen tekijä huippupelaajien keskuudessa. Kysymys ei kuitenkaan ole välttämättä yhden kauden näkymästä. Tämä on myös Liverpoolin onni tänä kesänä. Pelaajat tietävät aiempien kausien perusteella, että Liverpool on yksi eurooppalaisen jalkapallon suurista ja pelaa tulevina vuosina  paljon todennäköisemmin Mestarien liigassa kuin esimerkiksi Newcastle tai Tottenham.

Yhden kauden skippaaminen ei ole vielä ongelma, mutta kahden voisi jo olla – niin taloudellisesti kuin vetovoiman suhteen.

Liverpoolin taantuman takana on tyly tosiasia. Se antoi kauden 2019-2020 mestarijoukkueen hapottua käsiinsä ja joukkuetta oli pakko uudistaa suunniteltua rajummin.

Edessä ollut väistämätön remontti alkoi jo reilu vuosi sitten, jolloin joukkueeseen hankittiin uuden aikakauden avainpelaajiksi Luis Diaz ja Darwin Nunez Cody Gakpo tuli Anfiedille tämän vuoden tammikuussa. Sadio Mané oli puolestaan tunnetuin myyty pelaaja.

Liverpoolin remontin haastavuutta lisää remontin suuruuden lisäksi se, että rekrytoinnin avainpaikoilla olevat tekijät ovat vaihtuneet. Siirroista pitkään vastannut ja kultasormen maineeseen noussut Michael Edwards lähti vuosi sitten ja hänen seuraajakseen Julian Ward ehti hoitaa urheilujohtajana tehtävää vain vuoden, kunnes erosi omasta tahdostaan.

Nyt vastuun ottaa väliaikaisesti Wolfsburgin, Kölnin ja Hannoverin entinen urheilujohtaja Jorg Schmadtke, jonka nimityksen Liverpool vahvisti keskiviikkona.

Ketkä lähtevät?

Liverpoolista lähtee pelaajia isolla kauhalla. Kokeneemmasta kaartista Roberto Firmino, James Milner, Alex Oxlade-Chamberlain ja Naby Keïta ovat varmoja ja vahvistettuja lähtijöitä, mutta sen lisäksi luvassa on muutakin liikettä.

Kakkosmaalivahti Caoimhin Kelleher voisi heittämällä pelata ykkösmaalivahtina monissa seuroissa ja hän on lähtökuopissa Alissonin varjosta. Kelleherin lähtöä ennakoi myös tiedot maalivahti Adrianin jatkosopimuksesta Liverpoolin kanssa.

Myös Fabio Carvalho haluaisi lisää peliaikaa ja hakee ainakin lainapestiä ensi kaudeksi. Joel Matipin, Joe Gomezin ja Nat Phillipsin tulevaisuus Liverpoolissa on myös vaakalaudalla. Lainalla ollut Arthur Melo palaa puolestaan takaisin Juventukseen.

Ketkä tulevat?

Liverpoolin ostolistan kärkinimenä oli pitkään Dortmundin Jude Bellingham, mutta englantilaislupaus on siirtymässä Liverpoolin sijasta Real Madridiin.

Nyt pisimmällä neuvottelut ovat Brightonin maailmanmestarin Alex Mac Allisterin kanssa, jonka odotetaan siirtyvän 70 miljoonalla punnalle Anfieldille heti siirtoikkunan auettua 14. kesäkuuta.

Liverpool on ostamassa toisenkin keskikenttäpelaajan. Listalla on ollut lukuisia nimiä Declan Ricesta, Moises Caicedosta, Mason Mountista ja Ryan Gravenberchista alkaen, mutta heillä kaikilla on muitakin ottajia ja Gravenberchin kohtalo on auki Bayern Münchenin sekavan tilanteen vuoksi.

Lisäksi Schmadtke voi vetää hihastaan yllätyksiä, joista julkisuudessa ei ole spekuloitu.

Barcelonan topparin Jules Kounden nimi on myös liitetty Liverpooliin, mutta Kounde ja Barcelona ovat kiistäneet, että Kounde olisi lähdössä Camp Noulta. Siksi on todennäköisempää, että mahdollinen uusi toppari löytyy todennäköisemin korista, jossa pelaa Crystal Palacen Marc Guehin kaltaisia 30-40 miljoonan punnan nuoria toppareita.

Analyysi

Jürgen Klopp on tehnyt jo pitkin kautta selväksi, että Liverpoolin on vahvistettava joukkuettaan. Pääpaino on keskikentän keskustan muokkaamisessa uuteen uskoon kesän aikana. Myös toppariosasto huutaa kipeästi lisää pitoa, sillä Liverpoolin päästettyjen maalien määrä nousi päättyneellä kaudella 0,68 maalista ottelua kohden 1,24 maaliin. Nousu oli dramaattinen.

Hyökkäyspäässä ja laitureiden osalta tilannetta helpottaa se, että niillä rintamalohkoilla remontointi aloitettiin jo puolitoista vuotta sitten. Myös laitapuolustajien, Trent Alexander-Arnoldin ja Andy Robertsonin, asemat ovat vakaat, vaikka varsinkin Alexander-Arnolt onkin saanut ailahtelevista esityksistään osakseen kritiikkiä.

Vaikka Liverpool remontoikin joukkuetta isolla kädellä, tärkein tekijä ensi kaudessa on kuitenkin se, miten Klopp ja hänen valmennustiiminsä saa Liverpoolin pelaamisen organisoitua ja nuotitettua. Oliko kysymys tämän kauden ongelmissa pelkästään pelaajamateriaalissa olleista heikkouksista vai joutuuko myös Klopp reivaamaan jalkapalloaan?

Toinen riskitekijä on Edwardsin ja Wardin aikakauden vaihtuminen Schmadtken aikaan. Löytääkö hän enää samanlaisia kultajyviä kuin varsinkin Edwards ja saako hän taivuteltua Kloppin omien näkemystensä taakse. On hyvä muistaa, että Klopp olisi aikoinaan ostanut Mohamed Salahin sijasta Julian Brandtin, mutta vain Edwardsin pilkuntarkat perustelut ja hänen arvovaltansa saivat Kloppin muuttamaan mieltään.

Kukaan ei tiedä, millaisilla kirjaimilla Liverpoolin historiaa olisi kirjoitettu, jos Klopp olisi saanut oman tahtonsa läpi. Liverpoolin onneksi ei saanut.

Kaikki odottavat Liverpoolin palaavan takaisin vuorenhuipulle ensi kaudella, mutta sen on ratkaistava useampi kysymysmerkki ennen kuin se voi oikeasti haastaa jälleen Manchester Cityn.