Jyväskylän Lohi on upea tarina erilaisesta pesäpallokulttuurista ja vastavoimasta

Jyväskylän Lohen kotiotteluissa Koskenharjulla on omanlaisensa hieno tunnelma.

Pesäpallo

Jyväskylän Lohi on upea tarina erilaisesta pesäpallokulttuurista ja vastavoimasta

Jyväskylän Lohi on ollut Ykköspesiksen tämän kauden suurin sensaatio. Sen tarina on kuitenkin tuloksia suurempi.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 29.7.2021 | KUVAT Juuso Hyvönen

Pesäpallokauden yksi sensaatioista kypsyy tällä hetkellä kentällä, jonka hienoa olemusta ja hurjaa tunnelmaa on mahdoton avata niille, jotka eivät ole sitä itse kokeneet. Koskenharju täytyy itse nähdä ja kokea sellaisina iltoina, kun Jyväskylän Lohi pelaa rumpujen pärskeessä ja hurmioituneen kotiyleisönsä edessä. Jokaiselle Lohen pelaajalle sanoitetut laulut raikuvat, pesäpallokansa viihtyy ja kaiken kruunaa se, että Jyväskylän Lohi on ollut tällä kaudella Ykköspesiksen suurin yllättäjä.

Kun Lohi nousi viime syksynä Ykköspesikseen, sitä pidettiin jopa potentiaalisena putoajaehdokkaana. Nyt se rymistelee Ykköspesiksessä kolmantena ja on kovaa vauhtia menossa Superin nousukarsintoihin. Lohi on voittanut kauden 15 ottelustaan peräti 12.

Lyö kunnari uudella Expektilla – Parhaat pesiskertoimet joka kierrokselle!

Jyväskylän Lohi on hieno luku sellaista historiaa, josta pesäpallokulttuuri on pohjimmiltaan tehty. Lohi perustettiin 1924 ja se oli pitkään yksi TUL:n tärkeimmistä lipunkantajista pesäpallokentillä. Lohi pelasi parhaimmillaan 1970- ja 1980-luvulla SM-sarjassa ja kävi vielä kaudella 2004 Ykköspesiksessä, kunnes elämän realiteetit iskivät vasten kasvoja. Lohi joutui vuonna 2014 luopumaan Suomensarja-paikastaan ja seuran toiminta näytti loppuvan.

Mutta pesäpallokulttuuri näytti voimansa. Lippuun tarttuivat uudet kädet, jotka perustivat Lohi-Pesiksen. Nykyisin myös maineikas Jyväskylän Lohi -nimi palautettu takaisin.

Superpesis on kaukaisuutta

Vaikka Lohi ui tällä hetkellä hurjaa vauhtia, seuran voimamies, puheenjohtaja Heikki Mehtonen ei haihattele turhia. Mehtosen maailmassa Superpesis on jossain kaukaisuudessaan, eikä nousu Superpesikseen ole muutenkaan mikään itsetarkoitus.

”Tärkeintä on laittaa ensin tuote kuntoon”, Mehtonen sanoo.

Mehtonen tarkoittaa tuotteella kokonaisuutta, ei vain joukkuetta. Monet asiat ovat jo nyt Lohen toiminnassa hyvällä mallilla tai menossa oikeaan suuntaan. Viime kaudella Lohen kotiotteluiden yleisömääristä kohistiin pesäpallopiireissä ja tällä kaudella Lohi on pommittanut kotiotteluissaan tasaisesti 600 rajaa. Ne ovat Ykköspesiksen kovimpia lukemia.

”Kun Oulu tulee tänne, silloin menee tuhat katsojaa rikki”, Mehtonen laskee.

Lohi on tehnyt edistyksellistä työtä muussakin toiminnassaan. Kenttämyynnissä on haettu uudenlaisia yhteistyömalleja ja mietitty tarkkaan, millaisia tuotteita katsojille kannattaa myydä ja millaisia ei. Mehtonen uskoo, että esimerkiksi kenttämyynnissä Lohi on tällä hetkellä Ykköspesiksen kovin seura.

Yksi asia ei kuitenkaan ole vielä Superin tasolla – stadion. Koskenharjun pukutiloihin ei tullut aiemmin edes vettä, mutta uusi huoltorakennus on siirtänyt tältä osin Koskenharjun 1800-luvulta nykyaikaan. Kentällä on myös tekonurmi, mutta Heikki Mehtonen sanoo suoraan, että Superpesiksen kriteereitä Koskenharju – tai Aina Aurinkoinen, kuten kenttää kutsutaan – ei täytä.

Vastavoima kiriläisyydelle

Lohessa on tehty kuitenkin päätös, että kävi miten kävi, Hippokselle Lohi ei koskaan siirry pelaamaan.

Päätös kertoo Lohesta paljon. Vaikka tullilaisuus on ollutta ja mennyttä, Lohi on kuitenkin eräänlainen positiivinen vastavoima Jyväskylän Kirille ja nykyiselle Jyväskylä Kiri 2020:lle.

Jyväskyläläinen pesäpallo on jakautunut tällä hetkellä kolmeen eri leiriin. Kirittäret kahmii naisten Suomen mestaruuksia kausi toisensa jälkeen ja sillä on oma kannattajakuntansa. Myös vanha Kiri-henki elää edelleen ja odottaa sitä, milloin Kiri palaa takaisin Superpesiksen kartalle.

Ja sitten on Lohi. Se on omanlaisensa ja omanlaisten kannattajiensa näköinen seura, joka tekee arvokasta pesäpallotyötä omista lähtökohdistaan. Lohen kannattajissa on paljon vanhoja jyväskyläläisiä pesäpalloihmisiä, mutta esimerkiksi keskiviikkoisessa Alajärvi-ottelussa katsomossa oli yllättävän paljon nuoria, varsinkin nuoria pareja. Lohelle on selvästi olemassa oma paikkansa Jyväskylässä.

Heikki Mehtonen tietää kyllä, missä Kiri menee ja mitä se tekee, mutta hän sanoo keskittyvänsä vain siihen, mitä Lohi tekee. Riidankylväjää Lohen ja Kirin välille hänestä ei saa.

”Minä uskon yhteistyöhön. On aina mukavampi tavata ihmisiä, kun heille ei ole sanonut pahasti. Muutenkin pidän yhteistyötä tärkeänä asiana. Minusta olisi tärkeää, että joku ajattelisi Ykköspesiksen etua. Olen yrittänyt edistää asiaa, ja jotkut seurat ovat yhteistyöstä innoissaan, mutta kaikkia tahoja Ykköspesiksen asema ei tunnu kiinnostavan”, Mehtonen sanoo.

Ei farmia

Mehtonen on tehnyt useita mielenkiintoisia linjauksia – muun muassa sen, ettei he ole alkaneet minkään Superpesis-seuran farmiksi. Mehtosen mukaan se, että Superpesis-seuroista tulee kesken kauden muutamaan otteluun yksittäisiä ja usein jopa eri pelaajia, ei ole optimaalinen ratkaisu Ykköspesiksen eikä myöskään Lohen kannalta. Lohellakin on lainapelaaja, Veeti Lankinen, mutta Imatran kanssa on sovittu, että hän pelaa lähtökohtaisesti koko kauden Lohessa.

”Minä uskon siihen, että kun joukkue harjoittelee yhdessä koko talven, siitä tulee paljon yhtenäisempi ja hyvähenkisempi kuin jos täällä kävisi muutamia otteluita pelaavia pelaajia, joiden motivaatiosta ei olisi koskaan täyttä varmuutta”, Mehtonen sanoo.

Lohi on jo aloittanut jo ensi kauden joukkueen rakentamisen. Ei Superpesistä varten, vaan Ykköspesistä varten – ja sitä silmällä pitäen, että Lohi olisi ensi kaudella jälleen askeleen tai kaksi vahvempi pesäpalloseura.

Ilmiö Lohi on jo nyt.

Illan pesiskertoimet tarjoaa Expekt!