Lohkoarvonta ei muuta Mestarien liigan rankingia – putken päässä on englantilainen finaali

Arsenal ja Manchester City avasivat kauden. Päättävätkö ne myös sen?

JalkapalloMestarien liiga

Lohkoarvonta ei muuta Mestarien liigan rankingia – putken päässä on englantilainen finaali

Mestarien liigan lohkot on arvottu. Jukka Rönkä katsoo kuitenkin jo niiden yli ja julistaa suosikit ja tulojärjestyksen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 31.8.2023 | KUVAT All Over Press

Mestarien liigan lohkovaiheen arvonnat ovat paketissa. Jukka, siellä on yksi hurja lohko, jossa pelaavat PSG, Borussia Dortmund, AC Milan ja Newcastle, mutta muuten aika selviä lohkoja. Oletko samaa mieltä?

Olen. Tässä nykyisessä mallissa, jossa seurat pannaan aiemman menestyksen perusteella eri arvontakoreihin, on omat hyvä ja omat huonot puolensa.

Hyvää on se, että kevään pudotuspeleihin saadaan valtaosin parhaat mukana olevat seurat, mutta sen hintana on, että lohkovaiheen aikana tasoerot ovat paikoitellen turhankin suuria. Ja jos ja kun ottelut menevät ennakkokaavailuiden mukaisesti, suurseuroilla on vara peluuttaa lohkovaiheen viimeisissä otteluissa jopa kakkos- tai kolmosjoukkueen pelaajia.

Mehustelun edelleen sillä kysymyksellä, missä Mestarien liigan ottelussa ja missä joukkueessa pelasi aikoinaan Tom Cruise?

Nimi ei tokikaan miestä pahenna, mutta jos Arsenalilla oli vara peluuttaa Tom Cruisea hänen Arsenal-uransa aikana vain yhdessä ottelussa, niin mitä nykyisestä mallista kertoo se, että se ottelu oli Mestarien liigan ottelu.

Ensi vuonnahan Mestarien liiga muuttuu ja kaikki 36 seuraa pannaan yhteen ja samaan sarjataulukkoon, mutta ongelmaksi jää edelleen se, että siellä tulee edelleenkin epätasaisia otteluita.

Ei mennä nyt sen syvemmälle siihen, mutta kannatatko jonkinlaisen Superliigan perustamista?

Tällaisen vanhan gubben mielipiteellä ei ole merkitystä, mutta pelkään pahoin, että suurseurat tulevat ajamaan läpi jonkinlaisen Superliiga-mallin ennemmin tai myöhemmin – ja ymmärrän niiden logiikan.

Mennään takaisin tähän kauteen ja arvontaan. Miten kovana pidät tuota PSG:n, Borussia Dortundin, AC Milanin ja Newcastlen kuolemanlohkoa?

Eihän se rehellisyyden nimissä mikään aivan äärimmäinen lohko ole, mutta se, mikä tekee siitä mielenkiintoisen on, että lohkossa ei ole yhtään heikkoa joukkuetta. Toki PSG on suosikki menemään lohkosta jatkoon, mutta ei sekään taattua ole ja joka tapauksessa toisesta jatkopaikasta tullaan käymään todella hyytävä taistelu.

Tällaisia lohkoja ja tällaisia otteluita lohkovaiheessa tarvittaisiin enemmän. Nyt on vaikea nähdä, että mikään suursuosikeista juuttuisi alkulohkoon ehkä PSG:tä lukuun ottamatta.

Toki myös Feyenoordin, Atlético Madridin, Lazion ja Celticin lohko on siinä mielessä mielenkiintoinen, että siinä on kolme tasaista joukkuetta.

Kaikki eivät pidä ehkä Feyenoordia Atlético Madridin ja Lazion tasoisena joukkueena, mutta Atlétilla ja Laziolla on molemmilla paljon kysymysmerkkejä tämän kauden yllä ja Feyenoordilla on hyvä mahdollisuudet sotkea niiden suunnitelmia. Harmi vain, että Celtic on selvästi heikoin joukkue lohkossa enkä usko, että se voisi mitenkään sotkea kolmen kärkiseuran taistelua.

Eli muuttaako lohkoarvonta jotenkin Mestarien liigan tämän kauden rankingia?

Ei muuta. Kuten sanoin, suursuosikkien pitäisi selvittää lohkovaihe helposti ja sen jälkeen aletaan sitten jännittää arpaa, millaisia ottelupareja pudotuspelien eri vaiheissa tulee vastaan.

Omissa papereissani Manchester City on edelleen suurin suosikki. Joukkue toki menetti Ilkay Gundoganin ja Riyad Mahrezin, mutta Josko Gvardiol, Mateo Kovacic, Jeremey Doku ja Matheus Nunes ovat kovan luokan hankintoja, eikä Guardiola-jalkapallon voima ja vahvuus ole kadonnut mihinkään.

City on siis ykkössuosikki ja minun papereissani kolme päähaastajaa tässä järjestyksessä ovat: Arsenal, Bayern München ja Real Madrid.

Arsenal näytti viime kaudella, ettei se ole pelillisesti juurikaan Manchester Citya jäljessä. Tällä kaudella lontoolaisilla on joukkueessa lisää laatua ja leveyttä ja pidän väistämättömänä, että Mikel Arteta pystyy kehittämään nuoren joukkueensa pelaamista entisestään. Siksi täysienglantilainen finaali ei olisi tällä kaudella mikään yllätys.

Toinen haastaja on Bayern München. Thomas Tuchel on yksittäisten otteluiden taktisen käsikirjoitusten laatimisessa ja vastustajan eliminoimisessa jopa Euroopan kovin niska. Kun Bayernilla on nyt riveissään myös Harry Kanen tasoinen otteluiden ratkaisija, Bayern on todella kova sana Mestarien liigassa.

Kolmas haastaja on Real Madrid. Se menetti toki Karim Benzeman, mutta Jude Bellingham on aloittanut kautensa sensaatiomaisesti ja kuka sitä tietää, vaikka Kylian Mbappékin olisi jo ennen kevättä valkoisessa paidassa. Olipa tai ei, Real Madrid on edelleen ilman muuta siellä, mistä Mestarien liigan voittajat löytävät.