Madridin nousu F1-kalenteriin on huolestuttava signaali formula ykkösten suunnasta

Joao Felix oli kesäkuussa yksi Barcelonan GP-viikonlopun tähtivieraista. Mahtaisiko hän saada kutsun myös Madridin GP-kisaan?

Formula 1

Madridin nousu F1-kalenteriin on huolestuttava signaali formula ykkösten suunnasta

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari on iloissaan ja samalla huolissaan Madridin noususta F1-kalenteriin kaudella 2026.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.1.2024 | KUVAT Red Bull Content Pool

Formula 1 -autot palaavat pian Madridiin yli 40 vuoden jälkeen. F1-sarja ilmoitti tällä viikolla, että Madridin GP ajetaan jälleen kaudella 2026.

ElmoTV:n F1-asiantuntija Erkki Mustakari iloitsee Madridin puolesta, mutta on samalla myös huolissaan F1-kisojen kehityskaaresta.

”Siitä on tovi sujahtanut, kun Madridissa on viimeksi ajettu F1-autoilla. Silloin elettiin vuotta 1981. Itse aloitin formulatoimittajan urani 1982, joten en koskaan käynyt kyseisessä kisassa paikan päällä”, Mustakari aloittaa.

”Espanajalla on kaksi vahvaa kuljettajaa sarjassa tällä hetkellä ja sarja nauttii maassa kovaa kiinnostusta. Ei ole ihme, että kisajärjestäminen kiinnostaa Madridia. Uudelle kisapaikalle pääsee kuulemma helposti julkisilla, vaikka se taitaa olla jossain teollisuusalueella. Helppokulkuisuus voi aina tehdä kisasta katsojamagneetin, mutta silloinkin radan on oltava mielenkiintoinen ja tarjottava kunnon kisatilanteita.”

”Se on vielä auki uusitaanko Espanjassa legendaarisen Barcelonan radankin sopimus, vai jääkö se kokonaan F1-sarjasta pois. Voi hyvin olla, että Madridin mukaan tulo on seurausta siitä, että kisoja halutaan sarjaan yhä enemmän.”

Ensi kaudella F1-sarjassa kisataan jo 24 GP:tä. Päättyneellä kaudella niitä oli kalenterissa yksi vähemmän. Kisojen lukumäärä on saanut osakseen kritiikkiä myös kuljettajilta.

”Olen huolissani kisojen määrän lisääntymisestä. Olen jo useasti toitottanut, että kuskien ja tallien työntekijöiden jaksaminen on vaarassa. Lisäksi näen, että yhden kisan arvo laskee, jos kilpailuja on näin paljon. Uskon myös vakaasti, että katsojaluvut alkavat lopulta tippua, jos tarjontaa on yllinkyllin.”

”Vaarana on tietysti myös, että kisoja otetaan pois perinteisiltä ja legendaarisilta radoilta, kun uusia tulokkaita piisaa. Itse pidän yhä pariakymmentä kisaa kaudessa ehdottomana maksimina.”

Madridin rata tulee olemaan puolikaturata. Katuratojen määrä on lisääntynyt merkittävästi F1-sarjassa. Tulevalla kaudella kisoja ajetaan seitsemällä eri katuradalla.

”Katuradat jakavat mielipiteitä. Perinteisesti F1-sarjaa seuraavat haluavat nähdä vauhdin ja kilvanajon huumaa. Kaikilla katuradoilla tämä ei onnistu. Ohittaminen katuradoilla on usein vaikeampaa ja kisa voi hyytyä peräkanaa köröttelyksi. Monaco saa tällä saralla paljon anteeksi historiansa vuoksi. Las Vegasissa puolestaan nähtiin todella jännittäviä kisatilanteita, joten kyllä katurata voi tarjota myös hyvinkin mielenkiintoisia tapahtumia.”