Sotkamo on historiallisessa tappioputkessa, mutta kysymys ei ole vielä kriisistä

Aapo Komulainen on lyönyt tällä kaudella vasta viisi juoksua.

Pesäpallo

Sotkamo on historiallisessa tappioputkessa, mutta kysymys ei ole vielä kriisistä

Sotkamo kärsi jo neljännen peräkkäisen tappion, kun Vimpeli haki pisteet Hiukasta. Pekka Arffman ei kuitenkaan puhu vielä kriisistä.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 21.6.2023 | KUVAT Sotkamon Jymy

Vimpeli voitti kauden ensimmäisessä Vimpelin ja Sotkamon välisessä yhteenotossa Jymyn vieraskentällä 2-1 (3-4, 6-1, 2-1). Pekka, voittiko oikea joukkue?

Ainakin parempi joukkue voitti tänään. Vimpeli oli jo ensimmäisellä jaksolla jaksotappiosta huolimatta hallitsevampi joukkue ja samoin toisella, vaikka toki heillekin sattui myös heikkoja vuoroparia ja vaikka osa juoksuista tuli enemmän Sotkamon ulkopelivirheiden kuin hyvien lyöntien ansiosta.

Joka tapauksessa Vimpeli näytti Hiukassa, että se alkaa olla pikkuhiljaa sellaisessa vireessä, jossa sen tässä vaiheessa kautta pitääkin olla. Joukkueelle tulee edelleen merkkipelin ja viivelähtöjen kanssa sekaannuksia, eivätkä esimerkiksi Mikko Kanala ja Elmeri Anttila ole vielä parhaassa vireessä.

Hiottavista asioista huolimatta Vimpeli jyskyttää kuitenkin oikeaan suuntaan. Se pelasi tänään Teemu Kinnusen johdolla hyvää hyvää ulkopeliä, mutta Vimpelin vahvuus on edelleen vahva ja monipuolinen sisäpeli. Sen yksi vahvuus viime kaudella oli kaksi huippuhyvää kärkeä ja nyt se alkaa olla samassa iskussa tässä suhteessa. Se voi huoletta pelata kahdella kärjellä ilman minkäänlaista eroa kärkien välillä.

Vimpelin vahvuutta tänään kuvaa se, että se voitti juoksut 11-6, kolmostilanteen 18-12 ja kärkilyönnit 53-32. Numerot kuvaavat hyvin sitä, millainen Vimpeli oli Hiukassa ja millainen joukkue se ylipäätään on.

On myös hyvä muistaa, että Vimpeliltä puuttui Matias Rinta-aho. Kun hän palaa takaisin, silloin koossa on viime vuoden mestarijoukkueen kokoonpano ja vaikka muutamien pelaajien tilanne vielä hieman elää, ei tässä mikään ennustaja tarvitse olla nähdäkseen, minne Vimpeli on menossa.

Mikko Kuosmanen manasi pelin jälkeen räpylävirheitä? Selittääkö se Sotkamon tappion?

Eihän niitä räpylävirheitä voi kukaan kiistää, mutta kuten sanoin, Sotkamo hävisi tänään paremmalleen.

En tiedä, mitä Sotkamossa tarkkaan ottaen tällä hetkellä haetaan ja mietitään, mutta olihan heidän pelissään muitakin asioita kuin vain räpylävirheet. Itse ihmettelin eniten sitä, miksi jokeri Jere Vikström piti härkäpäisesti ottaa purkamaan ykkösvaihtoehtoa, vaikka hänellä oli heikko päivä mailassa ja esimerkiksi ykkösvaihdon purkaminen onnistui kahdeksalla yrityksellä vain neljästi.

Ehkä ajatus oli saada ajolähtö Niko Korhoselle, jolta löytyy myös kotiutuspotentiaalia, mutta tänään taktiikka meni täysin rukkaseen. Korhoselle saatiin vain yksi kolmostilanne ja hänelle tuli koko ottelussa ylipäätään vain viisi yritystä mailassa. Kun kyse on Korhosen tasoisesta pelaajasta, kysymys on silloin hyvän heittämisestä hukkaan.

Sotkamo on hävinnyt nyt neljä ottelua peräkkäin – Kempeleelle, Hyvinkäälle, Kouvolalle ja nyt Vimpelille. Miten vakavasta kriisistä Sotkamon kohdalla puhutaan?

En puhuisi vielä vakavasta kriisistä. Vimpeli ja Sotkamo ovat edelleen sarjan kaksi parasta joukkuetta, mutta niillä molemmilla on pelissään hiottavaa. Vimpeli tarvitsee santapaperia, Sotkamo viilaa.

Sotkamo on tämän päivän räpylävirheistä huolimatta edelleen sarjan paras ulkopelijoukkue. Varsinkin sen takatilannepelaaminen on todella huippuluokkaa.

Myös ykköskärki on tietystä nikottelusta huolimatta erinomainen ja kakkoskärkikin alkaa olla sitä tasoa, että sillä mennään kyllä.

Sotkamon suurin ongelma on edelleen sen riippuvuus Roope Korhosen kotiutuksista. Roope on pelannut erinomaisia otteluita ja tänäänkin hänen kaikki kolme juoksuaan olivat vastustamattomia lyöntejä. Ongelmat alkavat heti, jos Roopella ei kulje – ja mikä hälyttävää: näistä neljässä tappio-ottelussa Roope pelasi alle tasonsa vain yhdessä. Edes Roopen perushyvä päivä ei välttämättä enää riitä.

Tämän ongelman korjaamisen kanssa Kuosmasella ja Antti Hartikaiselle riittää mietittävää. Ketkä olisivat niitä pelaajia, jotka voisivat ottaa Roopen harteilla vastuuta pois?

Ongelmana on, ettei kenenkään käsi ole noussut esiin, että minä otan sen vastuun.

On myös hyvä kysymys, miten kesken kauden hankittua Vikströmiä kannattaa käyttää. Jos häntä peluutetaan jokeriosastolla, silloin sieltä putoaa pois joko lyöjäjokeri Lauri Rönkkö tai Niilo Piiponniemi, jota voisi myös käyttää kotiuttajana. Vikström on jokereista paras etenijä, mutta hänen vahvuutensa ovat vaihtajana ja etenijänä, ei kotiuttajana.

Uskotko, että Sotkamo saa ongelmansa korjattua?

Kuten sanoin, Vimpeli ja Sotkamo ovat edelleen sarjan kaksi parasta joukkuetta ja varmasti myös Sotkamo saa junansa samoille raiteille, joilla se oli ennen näitä neljää peräkkäistä tappiota.

Vimpeliin verrattuna tilanne on siinä mielessä haastavampi, että kotiutusongelmaan ei ole mitään helppoa ratkaisua. Tilannetta ei helpota myöskään se, että Sotkamon paikallisvastustajina ovat Kempele ja Joensuu, joita vastaan on vaikea harjoitella tai säätää peliä määräänsä enempää. Vimpelin paikallisvastustajina ovat sen sijaan Alajärvi ja Pattijoki, joita vastaan Vimpelillä olisi vara tehdä vaikka minkälaisia kokeiluja.

Tässä vielä turha ennustaa, mitä puolivälierissä ja välierissä tapahtuu, mutta paljon saavat Joensuu, Kouvola, Kempele ja Manse pelaamistaan parantaa, jos ne aikovat tämän kaksikon ottaa pelillisesti kiinni.