Malmöa on turha kumartaa – HJK:lla on Mestarien liigassa realistiset mahdollisuudet jatkoon

HJK tyrmäsi Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella montegrolaisen Budućnostin tylysti yhteismaalein 7-1.

JalkapalloMestarien liiga

Malmöa on turha kumartaa – HJK:lla on Mestarien liigassa realistiset mahdollisuudet jatkoon

HJK joutuu kauden kovimpaan testiin keskiviikkona, kun se kohtaa Mestarien liigan karsinnassa vieraskentällä Malmö FF:n. Tässä kohtaa on kuitenkin turha kummarrella.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 20.7.2021 | KUVAT All Over Press

Tehdään yksi asia heti alkuun selväksi: HJK:lla on realistiset mahdollisuudet mennä jatkoon, kun se kohtaa Mestareiden liigan toisella karsintakierroksella ruotsalaisen suurseura Malmö FF:n.

Toki otteluparissa on omat uhkansa, mutta jos HJK pystyy vastaamaan niihin, silloin jatkopaikka ja Glasgow Rangersin kohtaaminen kolmannella karsintakierroksella on täysin mahdollista.

HJK voitti Mestareiden liigan ensimmäisellä karsintakierroksella Montenegron mestarin Budućnostin selvästi yhteismaalein 7–1. HJK on hallinnut myös Veikkausliigaa niin tuloksellisesti kuin useimmissa otteluissa myös pelillisesti. Klubi johtaa 12 kierroksen jälkeen Veikkausliigaa kuuden pisteen erolla ennen KuPSia. Sen Veikkausliigan hallintaan tuli pieni tahra lauantaina Oulussa, kun pelaajia kierrättänyt HJK konttasi sarjajumbo AC Oulun vieraana.

HJK on ollut kotimaan kentillä selkeästi pallonhallintajoukkue. Sen pallonhallintaprosentti on ollut otteluissa keskimäärin 58 prosenttia. HJK on syöttänyt otteluissa keskimäärin 593 kertaa 87 prosentin tarkkuudella.

Tanskalaistunut Malmö FF meni Mestarien liigassa jatkoon Riga FC:tä vastaan yhteismaalein 2–1. Peliesityksiin ja Malmön hallintaan nähden voitto oli tuloksellisesti niukka.

Malmö voitti Allsvenskanissa lauantaina Degerforsin vieraissa näytöstyyliin 5–0 ja johtaa tasaista Allsvenskania kahden pisteen erolla ennen yhden ottelun enemmän pelannutta Djurgårdenia. Kolmantena oleva Elfsborg on pelannut Malmön tavoin 12 ottelua, ja sen ero Ruotsin viime kauden mestarijoukkueeseen on neljä pistettä.

Malmö on ollut Allsvenskanissa pelillisesti saman kaltainen joukkue kuin HJK Veikkausliigassa. Di Blåen pallonhallintaprosentti on ollut keskimäärin 58 prosenttia eli sama kuin HJK:lla. Syöttöjä joukkue on antanut ottelussa keskimäärin 583 kappaletta 84 prosentin tarkkuudella. Toki Malmö on kyennyt näihin lukuihin hiukan laadukkaampia vastustajia vastaan kuin mitä HJK:lla on ollut vastassa.

Ero joukkueiden välillä löytyy maaliodottamista ja niiden konvertoinnista tulostaululle. HJK on viimeistellyt paremmalla tehokkuudella ja on tehnyt 1,82 maaliodotteella keskimäärin 2,5 maalia. Malmö on tehnyt peleissään keskimäärin ’’vain’’ 1,94 maalia 2,3:n xG:llä.

Yksi otteluparin keskeisistä asioista tuleekin olemaan, pystyykö HJK jatkamaan hyvää viimeistelyään ja pitämään vaarallisen Malmön xG:n alempana kuin mitä se on tähän asti ollut.

Kauden kovin haaste

HJK on tällä hetkellä pelillisesti sellaisella tasolla, ettei Veikkausliiga tarjoa sille riittävästi haastetta joka viikko. Malmö on selvästi Klubin tämän kauden toistaiseksi kovin haaste, ja ensimmäinen ottelu, jossa kauden 2021 HJK mitataan todellisella vaa’alla.

Vaikka haaste on kova, HJK:lla on kaikki edellytykset mennä otteluparista jatkoon. Avaintekijäksi nousee se, että HJK:n on jatkoon mennäkseen kyettävä pitämään riittävästi kiinni pallollisen pelaamisen periaatteistaan, ja sitä kautta vastaamaan laadukkaamman vastustajan asettamiin vaatimuksiin.

Luonnollisesti Klubilla on myös puolustuksellisesti edessään kauden toistaiseksi vaativin testi. On myös kiinnostavaa nähdä mihin sen syöttömäärät ja erityisesti onnistuneiden syöttöjen määrät asettuvat ottelussa, kun vastassa on Malmön tasoinen vastustaja.

Malmö lähtee keskiviikon otteluun pallonhallin kautta ja sen prässi tulee olemaan aktiivista.

Monipuolisen Antonio-Mirko Colakin johdolla hyökkäävä Malmö pyrkii iskemään avausmaalin nopeasti. Siksi on todennäköistä, että HJK saa ottelun alussa useita maalipotkuja. Ottelun alku on tässä mielessä kriittinen: kestääkö HJK tämän Malmön alun paineen – ja pystyykö se itse satuttamaan eteenpäin puolustavaa Malmöa isäntäjoukkueen hyökätessä aggressiivisemmin?

On mielenkiintoista nähdä, miten HJK lähtee avaamaan näissä tilanteissa peliä. Avaako se lyhyellä ja etenee linjan kerrallaan vai pyrkiikö Klubi pääsemään pitemmillä palloilla Malmön puolustuslinjan eteen ja hyökkäämään siitä nopeasti?

Ottelussa ja otteluparissa testataan myös Toni Koskelan luottoa itseensä ja pelaajiinsa. Pitääkö hän kiinni pelitavastaan ja lähtee haastamaan Malmön pallollisessa pelissä vai tinkiikö hän niistä periaatteista, joita HJK on koko kauden vaalinut?

Toivottavasti ei tingi.

HJK voi satuttaa

HJK:lla on aito mahdollisuus myös satuttaa Malmöta. Kovassa iskussa olevat Roope Riski ja Filip Valenčič ovat todellinen uhka Malmölle.

Kaiken lisäksi HJK:n hyökkäyssuunnan materiaali on niin leveä ja laadukas, ettei kärkiparin kontrollointi yksin riitä. Carlos Murillo hallitsee vasenta laitaa, Jair on laadukas box to box- pelaaja, Atomu Tanaka on hyvä pelaamaan linjojen välissä ja oikealla kiitää Janne Saksela.

Ei ole sattumaa, että HJK on pystynyt luomaan peleissään vastahyökkäyksiä, joita on ollut päättämässä jopa neljä pelaajaa. Tällaisista hyökkäyksistä saatiin viimeisin näyte Montenegrossa.

HJK lähtee luultavasti peliin 5–4–1- tai 5­­–3–2-puolustusmuodossa, mutta hyökkää muodossa 3­–5–2 tai 3–4–3 riippuen siitä, ketkä ovat kentällä. HJK:n pelaajilla on hyvin hallussa omien roolien velvoitteet ja paikkojen vaihtaminen. Tämä mahdollistaa osaltaan monipuolisen hyökkäämisen; pelaajat tietävät, miten puolustetaan, kun esimerkiksi Jair juoksee pystyyn taskusta ja on poissa tontiltaan.

Yksi mielenkiintoinen asia otteluparissa on erikoistilanteet. Tämä kamppailu olisi HJK:n tärkeä voittaa. Esimerkiksi FC Honka hautasi omat jatkohaaveensa Eurooppa-liigassa viime vuonna Tanskassa Aarhusia vastaan päästettyihin erikoistilannemaaleihin.

Kysymys ei ole vain erikoistilanteiden puolustamisesta. Malmö päästi Riga FC:tä vastaan maalin epäorganisoidusti puolustetusta sivuvapaapotkusta.

Erikoistilanteissa on jopa yksi HJK:n iskunpaikka, sillä Klubilla on Filip Valenčičin, Atomu Tanakan ja Lucas Lingmanin johdolla laadukkaat erikoistilanteet.

Miten käy keskiviikkona?

Malmön ja HJK:n ensimmäinen ottelu pelataan keskiviikkona Malmön kotikentällä. En lähde ennakoimaan ottelun lopputulosta, mutta jos HJK pystyy ja uskaltaa pelata vahvuuksiensa kautta ja niiden mukaisella tasolla, sillä on todennäköisesti etulyöntiasema, kun joukkueet kohtaavat toisessa osaottelussa Helsingissä ensi tiistaina.