Manchester City ja Chelsea voivat hyväksyä massiivisen pisteiden vähentämisen jo tällä kaudella

JalkapalloValioliiga

Manchester City ja Chelsea voivat hyväksyä massiivisen pisteiden vähentämisen jo tällä kaudella

Voiko Evertonin saama rangaistus oikeasti johtaa pisteiden vähentämiseen myös Manchester Citylta ja Chelsealta. Jukka Röngän mukaan voi - jopa jo tällä kaudella.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 20.11.2023

Evertonin saama 10 pisteen rangaistus Valioliigan taloudellisten rajoitteiden rikkomisesta saattaa johtaa moniin muihinkin seurauksiin. Jukka, mitä kaikkea on odotettavissa?

Tässä tapahtuu asioita, jotka ovat suoraan kytkettyjä tähän Evertonin tapaukseen ja sitten on asioita, kuten Manchester Cityyn ja Chelseaan kohdistuvat syytökset, joille Evertonin tapaus on lähinnä vain mittari rangaistusasteikosta.

On myös hyvä muistaa, että Everton aikoo valittaa Valioliigan antamasta rangaistuksesta. Jos rangaistus kumotaan tai sitä lievennetään, se vaikuttaa luonnollisesti taas muihin muuttujiin.

Evertonin kannalta pisteiden vähentämisen lisäksi on kaksi isoa kysymystä.

Leeds, Leicester, Burnley ja Southampton harkitsevat tällä hetkellä, lähtevätkö ne hakemaan oikeusteitse korvauksia Evertonilta ja Valioliigalta siitä, että ne katsovat pudonneensa Valioliigasta näiden Evertonin taloudellisten ylitysten vuoksi.

Heille antaa pontta West Hamin ja Sheffield Unitedin tapaus kaudelta 2006-2007. Valioliiga katsoi West Hamin rikkoneen Carlos Tevezin sopimuksen yhteydessä Valioliigan sääntöjä, koska West Hamilla ei ollut sopimusta Tevezin kanssa, vaan Tevezin pelioikeuden omistaneen ulkopuolisen firman kanssa. West Ham sai tästä 5 miljoonan punnan sakon, mutta Tevez sai pelata rangaistuksesta huolimatta tuomion antamisen jälkeen kauden kolmessa viimeisessä ottelussa ja teki niissä kolme maalia.

Sheffield United katsoi, että Tevezin pelaaminen pelasti West Hamin putoamiselta ja West Hamin sijasta Sheffield United putosi Valioliigasta. Sheffield United valitti asiasta ja kun tappio oikeussalissa kävi ilmeiseksi, West Ham maksoi Sheffield Unitedille vajaat 20 miljoonaa puntaa kompensaatiota.

Nyt summat olisivat eri mittaluokassa ja tässä mielessä sieltä voisi pahimmillaan tulla Evertonille tosi kallis lasku, jos se joutuisi maksamaan näille neljälle seuralle kompensaatiota.

Sen lisäksi toinen iso kysymys on Evertonin myyminen amerikkalaiselle 777 Partnersille. Osapuolet sopivat syyskuussa, että 777 Partners ostaa Evertonista 94,1 prosentin osuuden arviolta 550 miljoonalla punnalla eli noin 630 miljoonalla eurolla.

Kauppa on määrä viimeistellä vuoden loppuun mennessä, mutta kauppaehdoissa oli varauduttu siihen, että Everton voi saada tämän rangaistuksen, minkä se nyt sai.

Evertonin saama rangaistus ei välttämättä kaada kauppaa, mutta se on selvää, että myyntihinta putoaa – ja kuka tietää, mitä sitten tapahtuisi, jos Leeds, Leicester, Burnley ja Southampton lähtevät hakemaan kompensaatioita omasta putoamisestaan Evertonin väärinkäytösten takia. Saadaanko kauppaa maaliin, milloin se saadaan ja jos saadaan, mikä lopullinen hinta on?

Brittimediassa on arvioitu, että Evertonin rangaistuksen jääminen voimaan tarkoittaisi Manchester Cityn ja Chelsean tapauksissa 30-40 pisteen rangaistusta tai jopa suoraa pudottamista Valioliigasta. Uskotko näin koviin sanktioihin?

Ensin on ymmärrettävästi selvitettävä, mihin Manchester City ja Chelsea ovat oikeasti syyllistyneet ja miten vakavia niiden rikkomukset ovat. Evertonin saaman rangaistusten pitäisi joka tapauksessa olla mittari sille, millaisia rangaistuksia muissa saman kaltaisissa tapauksissa jatkossa annetaan.

Siitä, mitä Manchester Cityn ja Chelsean tapauksissa tulee oikeasti tapahtumaan, on mahdoton arvioida ennen kuin tiedetään, missä syytösten ja epäilyiden kanssa oikeasti mennään. Mitkä syytökset pitävät paikkaansa ja mitkä eivät, mitkä pystyään todistamaan ja mitkä ei?

Manchester Cityn kohdalla on puhuttu 2-3 vuotta kestävästä prosessista, mutta en olisi yllättänyt, jos molemmissa tapauksissa päädyttäisiin jonkinlaiseen sopuratkaisuun, jossa seurat myöntäisivät osan syytöksistä oikeaksi ja sopisivat niistä jonkun kovalta näyttävän rangaistuksen.

Kovalta näyttävä rangaistus tarkoittaisi Manchester Cityn kohdalla sitä, että siltä vähennettäisiin juuri tuossa 30-40 pisteen mittaluokassa oleva pistemäärä, joka maksaisi sille yhdellä kaudella mahdollisen liigamestaruuden ja pudottaisi sen ulos seuraavan kauden Mestarien liigasta ja eurocupeista. Chelsealla suuruusluokka voisi olla 20-25 pistettä. Kumpikaan seura ei kuitenkaan putoaisi eikä sitä pudotettaisi Valioliigasta.

Kukaan ei halua Manchester Cityn ja Chelsean tapauksissa pitkää prosessia, eivät myöskään kyseiset seurat itse, enkä olisi siksi yllättänyt, että näissä tapauksissa sopuratkaisu syntyisi vielä tämän kauden aikana.

Chelsean kausi on jo nyt menossa keturalleen ja Mestarien liigan paikka alkaa lipua sen ulottumattomiin. Jos Cityn tapauksessa edes osa syytöksistä pitää paikkaansa, silloin Cityssa ymmärretään, että sieltä tulisi joka tapauksessa sellainen rangaistus, että se maksaisi sille ainakin yhden liigamestaruuden ja hyvin todennäköisesti myös yhden Mestarien liigan paikan. Miksi siis viivyttää rangaistusta, jos se todennäköisesti tulee sieltä kuitenkin ennemmin ja myöhemmin?

Eli oletko sitä mieltä, että Manchester City voidaan skipata ulos tämän kauden mestaruustaistelusta?

Pidän sitä todennäköisenä.