Sotkamon yllä on uhkaava pilvi, joka voi romuttaa sen runkosarjan kakkossijan

Hannes Pekkinen oli yksi neljästä Vimpelin reissulta puuttuneesta pelaajasta.

Pesäpallo

Sotkamon yllä on uhkaava pilvi, joka voi romuttaa sen runkosarjan kakkossijan

Sotkamon Jymyn haaveet runkosarjan voitosta kokivat kolauksen Vimpelille kärsityn 0-2-tappion myötä. Pekka Arffmanin mukaan nyt jopa Jymyn kakkossija runkosarjassa on vaarassa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.7.2023 | KUVAT Sotkamon Jymy

Vimpeli voitti varamiehisen Sotkamon kärkiottelussa 2-0 (8-4, 4-2) ja on nyt kahdeksan pisteen keulassa ennen yhden ottelun vähemmän pelannutta Sotkamoa. Pekka, joko runkosarjan voitto ratkesi sunnuntaina?

Totta kai Vimpeli on nyt kaksin käsin kiinni runkosarjan voitossa, mutta turha tässä vielä on runkosarjan lopullisia sijoituksia julistaa.

En muutenkaan vetäisi sunnuntaisesta ottelusta suuria johtopäätöksiä syksyä silmällä pitäen, sillä Jymyltä puuttui peräti neljä elintärkeää avainpelaajaa – Kalle Kuosmanen, Niko Korhonen, Hannes Pekkinen ja Niilo Piiponniemi.

Se on kuitenkin selvää, että Vimpelin lyöntipeli on tällä hetkellä niin hurjassa formussa, että sen pysäyttämisessä on kaikilla joukkueilla tekemistä, tulipa ne vastaan milloin tahansa.

Kun sen päälle lisätään vielä Vimpelin kotikentän erikoisuus, niin runkosarjan voitto ja kotietu kaikissa ottelusarjoissa tekisi Vimpelistä entistä vaikeammin voitettavan joukkueen. Esimerkiksi sunnuntaina Jussi Korhonen olisi saanut katkaistua kaikilla muilla kentillä Vimpelin vaihtotilanteissa tulleet läpilyönnit, mutta nyt pallot päätyivät jokeen – ja silloin se on sitten menoa.

Mutta kuten sanoin, en julista vielä runkosarjan voittajaa, vaikka Vimpelillä onkin vahva ote siitä eikä sen loppuohjelma ole mitenkään ylivoimaisen vaikea.

Sotkamolla on loukkaantumishuolia. Onko se vaarassa menettää jopa kakkossijansa?

Loukkaantumiset ymmärrettävästi näkyivät sunnuntaina, vaikka Jymy pysyikin alkushokista toivottuaan ihan kelvollisesti Vimpelin myllyssä mukana.

Ehkä kriittisimmät ottelut ovat kaksi seuraavaa ottelua, joissa Sotkamo kohtaa kahdesti Kempeleen, joka nousi Joensuu-voittonsa myötä kolmanneksi. Näissä otteluissa kriittistä on se, keitä pelaajia Sotkamolta puuttuu. Jos sivussa ovat nämä samat neljä pelaajaa kuin sunnuntaina, se kyllä tuntuu.

Jos taas Pekkinen ja Niko Korhonen saadaan takaisin, silloin Jymy saa hyvän kärjen, sillä Jere Vikström korvaa hyvin kakkosena Kuosmanen ja Vikström on myös hyvä paikkaus linjaan. Tässä mielessä pahin olisi vältetty.

Sen jälkeen kysymys on, milloin Kuosmanen ja Piiponniemi saadaan takaisin niin runkosarjan loppukierroksia kuin jo syksyn ratkaisukin pelejä silmällä pitäen. Tärkeintä Jymyn kannalta on kuitenkin se, ettei sen loukkaantumistilanne ole aivan niin synkeä kuin Kitee-ottelun jälkeen näytti.

Se on sitten eri asia, onko Jymy runkosarjassa toinen vai ei, sillä Jymyn takana tulee kolmen joukkueen, Kempeleen, Joensuun ja Kouvolan, muodostama tasainen ryhmä ja Mansekin on kammennut itsensä vain kolme pisteen päähän Kouvolasta ja yhden ottelun vähemmän pelanneesta Joensuusta.

Tämä ryhmä seuraaminen Manse mukaan lukien on mielenkiintoinen näytelmä runkosarjan loppukierroksilla. Kakkossijalle on kova tunku ja totta kai Mansekin saattaa ainakin härnätä ja sotkea tuon ryhmän taistelua. Sotkamon kakkossijaa ei voi pitää mitenkään varmana.

Tarkoittaako tuo sitä, että Hyvinkään olisi runkosarjassa seitsemäs ja joutuisi säälipleijareihin?

Hyvinkää on vahvin ehdokas seitsemänneksi, mutta se kohtaa Kouvolan vielä kahdesti ja Mansen kerran. Varsinkin noilla Kouvola-otteluilla on iso merkitys siinä, voisiko Hyvinkää nousta vielä ylemmäksi. Kuten on nähty, kaksikon väliset ottelut ovat tasaiset ja niissä voi käydä miten tahansa.

Siksi minun on tässäkin kohtaa sanottava vain lyhyesti, että odotetaan ja katsotaan.

Entä sitten taistelu muista säälipleijareipaikoista?

Pattijoki ja peli-ilmettään selvästi parantanut Kitee ovat edelleen vahvimmat ehdokkaat niille sijoituksille, mutta neljännestä paikasta käydään kovaa vääntöä. Pidän Koskenkorvaa pelillisesti potentiaaliltaan kovempana ryhmänä kuin JymyJusseja, mutta Kossun olisi saatava karsittua pelistään tyhmät virheet, jotka käyvät sille kalliiksi. Mutta esimerkiksi sunnuntaina he pysyivät toisella jaksolla hyvin Mansen kyydissä mukana ja voittivat jakson.

Myös sarjan viimeisessä kolmanneksessa on jäljellä vielä paljon keskinäisiä otteluita, joissa pelataan suurista panoksista. Siksi pudotuspelikarsinnan paikkojakaan ei voida vielä jakaa. Alajärvi on ymmärrettävästi vaikeimmassa paikassa sarjan jumbona ja Imatralla on ehkä muita haastavampi loppuohjelma, joten sillä on edessään iso mäki kiivettävänään, jos Ukonniemessä halutaan välttää putoamiskarsinnat. Imatra näytti kuitenkin vaarallisuutensa voittamalla Kiteen ja Kempeleen tällä viikolla, joten mikä hienoa, myös putoamiskarsintapaikojen suhteen riittää vielä jännitettävää.