Manchester Cityn kaudessa on kiehtova ja arvaamaton norjalainen kysymysmerkki

Erling Braut Håland jäi pimentoon Commubity Shieldissa - mutta tarkoittaako se vielä yhtään mitään?

JalkapalloValioliiga

Manchester Cityn kaudessa on kiehtova ja arvaamaton norjalainen kysymysmerkki

Manchester Cityn on voima on kollektiivissa, mutta tulevalla kaudella kysytään yhden yksilön perään - Erling Braut Hålandin.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.8.2022 | KUVAT All Over Press

Valioliiga 2022-2023: Manchester City

Viime kausi

Manchester City voitti neljännen Valioliigan mestaruuden Pep Guardiolan kuusi vuotta kestäneen valtakauden aikana. Se voitti 38 ottelusta 29 ja keräsi 93 pistettä. Maaleja joukkue mätti 99.

City ratkaisi mestaruuden kauden ensimmäisellä puoliskolla, sillä toisella puoliskolla Liverpool ajoi sitä kiivaasti kiinni ja keräsi 19 viimeisestä ottelusta kuusi pistettä Guardiolan miehistöä enemmän. Se ei kuitenkaan riittänyt. Eroksi jäi lopulta yksi vaivainen piste.

Check all the boosted football odds including 2.00 for Manchester City to win the Premier League 20223/2023! Bet now at LeoVegas!

Liigamestaruuden takana kausi oli katkera pettymys, sillä Real Madrid pudotti sen ulos Mestarien liigan välierissä ja Liverpool FA Cupin välierissä. Liigacupista putoamista West Hamille Etihadilla tuskin kovasti surtiin.

Kesän siirtoikkuna

Manchester Citylla oli selvä suunnitelma kesän siirtoikkunaan – ja sen se toteutti määrätietoisesti.

Kesän kohutuin hankinta oli 22-vuotias supermaalintekijä Erling Braut Håland, joka tuli Borussia Dortmundista 51,1 miljoonalla punnalla. Toinen jo ilmeisesti kauden aikana sovittu siirto oli Kalvin Phillipsin kaappaaminen Leedsistä 50 miljoonalla punnalla. Maalivahti Stefan Ortega saapui Arminia Bielefeldista ilmaisella siirrolla.

Pep Guardiola nosti oikeaksi kädekseen kokeneen Rodolfo Borrellin.

Myös penkillä tapahtui muutos, kun Guardiolan kakkosmies Juanma Lillo lähti Qatariin ja hänen tilalleen nostettiin aiemminkin valmennustiimiin kuulunut Rodolfo Borrell.

Myös tammikuussa River Platesta 17 miljoonalla punnalla hankittu Julián Álvarez liittyi kesällä Cityn vahvuuteen pelattuaan kevätkauden lainalla entisessä seurassaan.

Citylla oli selkeä suunnitelmaa uudistaa joukkuetta muutenkin. Raheem Sterling myytiin Chelseaan 47,5 miljoonalla sekä Gabriel Jesus ja Oleksandr Zintšenko Arsenaliin 77 miljoonan punnan yhteishinnalla. Fernandinho palasi sopimuksensa päätyttyä Brasiliaan. Lisäksi City myi tai päästi lähtemään reservipelaajiaan.

City on saanut tänä kesänä pelaajamyynneistä tähän mennessä yhteensä komeat 173 miljoonaa puntaa, kun se itse on käyttänyt rahaa uusiin pelaajiin 101,1 miljoonaa puntaa.

Zintšenkon siirron varmistuttua City aloitti neuvottelut Brightonin Marc Cucurellan hankkimiseksi, muttei halunnut maksaa Brightonin vaatimaa 50 miljoonaa puntaa. Yksi vaihtoehto Zintšenkon korvaajaksi on Anderlechti Sergio Gomez. Muilta osin Cityn pakan pitäisi olla paketissa.

Chelsea tavoitteli kesän aikana toppari Nathan Akea, mutta City kieltäytyi myymästä. Barcelona tavoitteli koko kesän Bernarndo Silvaa, mutta Barcelonan rahat eivät kauppaan riitä, eikä City olen halukas myymään Silvaa.

Tulleet:

erling håland

Stefan Ortega tuli ilmaisilla papereilla Arminia Bielefieldista.

Erling Håland, Borussia Dortmund, £51.1m

Kalvin Phillips, Leeds, £50m

Stefan Ortega, Arminia Bielefeld, ilmainen

Lähteneet:

Raheem Sterling, Chelsea, £47.5m

Gabriel Jesus, Arsenal, £45m

Oleksandr Zintšenko, Arsenal, £32m

Fernandinho, Athletico Paranaense, ilmainen

Gavin Bazunu, Southampton, £15m

Romeo Lavia, Southampton, £14m

Pedro Porro, Sporting, £7.2m

Darko Gyabi, Leeds, £5m

Ko Itakura, Borussia Mönchengladbach, £4.3m

Arijanet Muric, Burnley, £3m

Jayden Braaf, Borussia Dortmund, ilmainen

CJ Egan-Riley – Burnley, ilmainen

Kwaku Oduroh, Derby, free

James Trafford – Bolton, laina

Taylor Harwood-Bellis – Burnley, laina

Tommy Doyle, Sheffield Utd, laina

Zack Steffen, Middlesbrough, loan

Lewis Fiorini, Blackpool, loan

Arijanet Muric – Burnley, £3m

Tuleva kausi

Manchester City lähtee tulevaan Valioliiga-kauteen suurimpana ennakkosuosikkina yhdessä Liverpoolin kanssa. Polte voittaa Mestarien liiga kasvaa myös vuosi vuodelta, mutta City tuskin säätää kaasujalkaansa kummassakaan kisassa. Täysillä mennään alusta loppuun ja voitot ja tappiot lasketaan auringon laskettua.

3.75 for Erling Braut Haaland to score most goals in the Premier League 2022/2023! Play now at LeoVegas!

Manchester City on Pep Guardiolan käsissä taktinen mestariteos. Pallonhallinnassa City on Valioliigassa omilla prosenttiluvuillaan. Sen pallonhallintaprosentti oli viime kaudella 68,3, mikä oli viisi prosenttia enemmän kuin seuraavaksi eniten palloa hallinneella Liverpoolilla.

Taktisen mestariteoksen täydentävät maailmanluokan yksilöt, joita riittää myös penkille asti.

Erling Haaland and Julian Alvarez of Manchester City celebrate Alvarez’ equalising goal after 70 minutes (1-1); The King Power Stadium, Leicester, Leicestershire, England; FA Community Shield, Liverpool versus Manchester City.

Tulevalla kaudella City on kuitenkin uudenlaisessa tilanteessa. Aiempina vuosina tärkeissä rooleissa olleet Raheem Sterling ja Fernandinho ovat poissa, samoin Gabriel Jesus. Joukkueen muuttaminen on kuitenkin ollut hallittua ja vaikka esimerkiksi Gabriel Jesusin huimaa maalivirettä Arsenalin harjoituspeleissä on seurattu tarkkaan, Guardiolan haasteena ei ole se, ketä Etihadilta on lähtenyt, vaan ketä sinne on tullut.

Lähes kaikki maailman suurimmat seurat olivat jonossa tavoittelemassa norjalaista maali-ihmettä Erling Braut Hålandia, mutta kilpajuoksun voitti lopulta City. Myös Kalvin Phillipsilla olisi ollut ottajia, mutta siinäkin kisassa City oli ylivoimainen.

Håland jäi lauantaina pelatussa Community Shield -ottelussa Liverpoolia vastaan täysin pimentoon, mikä käynnisti välittömästi spekulaatiot siitä, miten 22-vuotias norjalainen istuu Cityn pelityyliin. Viime kaudella Citylla ei ollut lainkaan ysipaikan pelaajaa ja joukkue teki silti Valioliigassa 99 maalia.

City on yksi ammattimaisimmin organisoituja ja johdettuja jalkapalloseuroja maailmassa, eikä se tee mitään hetken mielijohteesta tai paniikissa. Jokainen pala, joka joukkueeseen hankitaan, on tarkoin suunniteltu ja mietitty.

On totta, että Hålandin esitys Community Shieldissa oli pettymys, mutta yhden ottelun perusteella ei kannata suuria päätelmiä tehdä. Hålandilla on kuitenkin Cityssa ja Valioliigassa omat haasteensa ratkaistavana.

Håland on huippuvaarallinen pelaaja boxissa hyvän pelinlukunsa ja kokonsa vuoksi, mutta hänen kenties suurin vahvuutensa on liikkuminen boxin ulkopuolella. Hålandille ovat tyypillisiä oikea-aikaiset juoksut joko linjan taakse tai siten, että hänelle päästään syöttämään pallo räjähtävään vauhtiin toppareiden eteen. Näissä tilanteissa Håland pystyy hyödyntämään hurjaa nopeuttaan, hyvää kosketusta palloon ja taitavaa liikkeestä viimeistelyään.

Mutta juuri tässä on myös hänen haasteensa Valioliigassa. Useimmat joukkueet puolustavat Cityn korkeaa pallonhallintaa makuuttamalla puolustusryhmitystään alhaalla. Tällöin linjan taakse ei jää sellaista tilaa, jossa Håland voisi hyödyntää nopeuttaan – eikä tilaa tahdo jäädä myöskään linjojen etupuolelle.

Vaikka kyse oli yhdestä ottelusta, Liverpoolin Darwin Núñez demonstroi Community Shieldissa hyvin sitä, mikä ero hänellä ja Hålandilla on kärkimiespelissään.

Jos City pelaisi contelaista jalkapalloa, olisi helppo ennustaa, että Håland tekisi tulevalla kaudella 25-30 liigamaalia – mutta City ei pelaa contelaista jalkapalloa. Romelu Lukakun kohdalla nähtiin, mitä pelitavan muuttuminen voi pahimmillaan tarkoittaa hyökkääjän kannalta.

Hålandista tuskin tulee uutta Lukakua, mutta totuttelu Guardiola-jalkapalloon, Cityyn ja Valioliigaan voi viedä myös aikaa. City tiesi varmasti, mitä se sai vuosi sitten maksettuaan 100 miljoonaa puntaa Jack Grealishista, mutta myös Grealish joutui viime kaudella huomaamaan, että City ja Aston Villa ovat kaksi eri asiaa.

Muilta osin Cityn pelilliset palapelin palat ovat – Kalvin Phillips mukaan lukien – valmiit. Heikkouksia ei ole. On vain vahvuuksia. Kentän jokaisella osa-alueella – ja täydellä leveydellä.

Arvio

City on valmis taistelemaan tulevalla kaudella kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta tässä maailmassa. Sen ainoa kysymysmerkki on, miten hyvin Erling Braut Håland sopeutuu Cityyn ja Valioliigaan. Håland takoo varmasti maaleja tulevalla kaudella, mutta miten paljon?

Tähän mennessä norjalainen ei ole tarvinnut aikaa sopeutua uusiin haasteisiin ja on mahdollista, ettei hän tarvitse mitään sopeutumisaikaa myöskään Cityssa. Mutta entä jos hänelle käy samoin kuin Grealishille viime kaudella, eikä hän sopeudukaan yhtä kivuttomasti Cityn konseptiin kuin on ajateltu?

Kysymys ei ole vain minimaalisesta marginaalista, vaan marginaalista, joka voi ratkaista jopa Valioliigan mestaruuden. Liverpoolillakin on omat kysymysmerkkinsä, mutta tästä kaudesta voi hyvinkin tulla Liverpoolin kausi – ja City joutuu pettymään ainakin Valioliigassa.