Manchester Cityn tyrmäysvoitto osoitti Thomas Tuchelin prosessin keskeneräisyyden

Erling Braut Håland sinetöi illan ottelun 3-0-osumallaan.

JalkapalloMestarien liiga

Manchester Cityn tyrmäysvoitto osoitti Thomas Tuchelin prosessin keskeneräisyyden

Manchester City näytti, ettei sille ole varaa antaa pienintäkään tasoitusta, kuten Bayern München tiistaina antoi.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 12.4.2023 | KUVAT All Over Press

Mestarien liiga: Manchester City–Bayern München 3-0

Lähtötilanne

Manchester Cityn ja Bayern Münchenin tiistainen kohtaaminen Mestarien liigan puolivälierissä oli julistettu ennakolta yhdeksi jalkapallokevään tapahtumista. Molemmat joukkueet taistelevat omissa sarjoissaan mestaruudesta – ja sivurajan takana kahta orkesteria johti kaksi taktista neroa, Pep Guardiola ja Thomas Tuchel.

Manchester Citylla on ollut jo pitempään vahva vaihe menossa. Joukkue lähti ottelupariin Phil Fodenia lukuun ottamatta parhaalla kokoonpanollaan ja Guardiolan viimeisimmällä päivityksellä jalostamastaan pelisysteemistä.

Bayern joutui ottelupariin uudesta tilanteesta, sillä Tuchel on ehtinyt olla joukkueen päävalmentajana vasta vajaa kolme viikkoa. Lisäksi Bayern kärsii edelleen loukkaantumisista.

Nostin jo PSG-otteluparissa esille Bayernin haasteet, jotka nousivat pintaan myös Manchesterissa. Yann Sommer on maalilla epävarmana ja keskushyökkääjänä pelannut Serge Gnabry ei ole koulutukseltaan ysipaikan pelaaja.

Cityllä oli siis ennakkoon etu ottelupariin lähdettäessä.

Ensimmäinen puoliaika

Guardiola on uusinut onnistuneesti Cityn pelaamista Qatarin MM-kisojen jälkeen. Yksi onnistuneista muutoksista on ollut tuoda toinen pelaaja keskikentän keskustaan rakentamaan peliä.

Tätä ei kuitenkaan ole tehty perinteisellä tavalla. John Stones on pelannut viime ajat menestyksekkäästi tuplaroolissa, jossa hän sujuvasti vaihtelee paikkaansa topparina ja keskikentän pohjapelaajana Rodrin rinnalla. Näin City pystyy pelaamaan sujuvasti myös neljän linjalla, jolla joukkue puolusti syvällä Bayernia vastaan.

Pallollisessa vaiheessa Stones tuo lisää vaihtoehtoja Cityn pelinrakenteluun keskikentällä, mikä on vaikeuttanut selvästi vastustajien puolustamista.

Systeemissä on muutenkin huomattava määrä joustavia rakenteita. City prässäsi välillä jopa muodossa 3-3-4.

Guardiola tuntuu ratkoneen näillä muutoksilla suurimmat haasteet pelinrakentelussa ja tällä muodolla Cityllä on hyvä tasapaino ja valmius lähteä prässäämään ja puolustamaan pallonmenetyksen jälkeen. Pallollisessa vaiheessa Cityn muoto oli 3-2-4-1.

City sai luotua useamman hyvän tilanteen kymppialueensa kautta. Cityn johtomaali syntyi maalin kauneudesta huolimatta hieman onnekkaasti. Johtomaali olisi ollut helpompi tehdä jostain Cityn laadukkaimmista hyökkäyksistä kuin Rodrin unelmavedolla 20 metristä.

Espanjalaisen laukaus takanurkkaan oli hyvä, mutta voi kysyä, olisiko Manuel Neuerin yläkäsi ehtinyt pallon tielle. Sommerin käsi ei ehtinyt.

Bayern ei ollut vastaantulijana ottelussa, mutta City vaali pelisuunnitelmassaan myös puolustuspelaamista. Joukkue ei lähtenyt alun jälkeen hakemaan aggressiivisesti korkeita prässejä, vaan valikoi tarkkaan tilanteet, jolloin se otti ylhäältä. Näin Bayern pääsi jopa kontrolloimaan palloa hiukan Cityä enemmän ja sai myös luotua pari kelpo mahdollisuutta maalintekoon.

Ruben Diasin blokki Jamal Musialan vetoon oli mieletön suoritus varmalta maalilta näyttäneessä tilanteessa. Jokainen voi samalla kelailla, miten Musiala ja Joshua Kimmich puolestaan puolustivat Rodria vastaan hänen laukoessaan taululle 1-0.

Tuchelin enemmän perinteinen 4-2-3-1 ei aiheuttanut suuria vaikeuksia Citylle varsinkaan Bayernin pitkissä hyökkäyksissä. Bayernin valtit olivat nopeissa hyökkäyksissä ja suorissa puolenvaihdoissa, joista se pyrki murtautumaan Cityn laitapuolustajien selustaan.

Toinen puoliaika

Bayern sai toisen jakson alkuun pari hyvää mahdollisuutta iskeä nopeasti ja Ederson joutui venymään tosissaan pallon eteen. Näiden vaaranhetkien jälkeen City sai tilanteen haltuunsa ja ote siirtyi vahvasti kotijoukkueelle.

Edersonille on annettava tunnustus illan ottelusta. Hän esitti juuri sellaisia otteita, joita huippujoukkueen maalivahdin pitääkin esittää. Tilanteita ei tullut paljon, mutta silloin kun tuli, Ederson oli mies paikallaan.

Ottelu kääntyi lopulta Cityn hyväksi hyvin selkeästi. Pelin kääntyminen Citylle osoitti samalla sen, kuinka tuore Tuchelin prosessi vielä on. Manchester Citya vastaan ei ole vara antaa piiruakaan tasoitusta, mutta tiistaina Bayern antoi.

Tuchel ei ole vielä saanut oppejaan ajetuksi Bayernin dna:han. Myös pelaajistossa on omat haasteensa. Siksi Bayernin pelaaminen oli taktisesti hetkittäin epävarmaa, eikä sillä ollut todellisia mahdollisuuksia kovavireistä Cityä vastaan.

Arvaamattomalla Dayot Upamecanolla oli vahvasti näppinsä pelissä Bayernin toisen jakson romahduksessa, mutta hänen epävarmuuteensa vaikutti Cityn vahva pelaaminen, jonka alle Upamecano hyytyi.

Jatko

Vaikka Manchester City vei ottelun 3-0, ottelupari ei ole vielä ratkennut. Bayernilla ja Tuchelilla on kuitenkin kova urakka, jos he oikeasti kääntävä otteluparin ylösalaisin Allianz Arenalla. Bayern pystynee kotikentällään kontrolloimaan peliä hiukan enemmän, mutta se ei Guardiolaa tässä tilanteessa haittaa.

Cityn kannalta tilanne näyttää lupaavalta. Guardiola on saanut joukkueensa pelaamaan vielä monipuolisempaa jalkapalloa kuin mihin on totuttu ja City voi Erling Braut Hålandin johdolla hyvinkin viedä Mestarien liigan tänä vuonna.

Myöskään Arsenal ei voi hengähtää Valioliigassa. Lontoolaisten on lyötävä pöytään parasta laatua liigakauden loppusuoralla, jos se aikoo suistaa Cityn valtaistuimelta ja palauttaa mestaruuskannun Pohjois-Lontooseen 19 vuoden tauon jälkeen.