Manchester United ei ole vielä kriisissä, mutta sillä on edessään vaaran viikot

Diogo Dalotin tuska kertoo Tottenham-ottelun lopputuloksen.

JalkapalloValioliiga

Manchester United ei ole vielä kriisissä, mutta sillä on edessään vaaran viikot

Manchester United hävisi lauantaina Tottenhamille 0-2, mutta Jukka Röngän mukaan Unitedia on turha vielä tuomita.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 19.8.2023 | KUVAT All Over Press

Manchester United oli kauden avausottelussa Wolverhamptonia vatsaan voitosta huolimatta pelillisesti heikompi joukkue ja lauantaina se hävisi Tottenhamille Lontoossa 0-2. Jukka, pitääkö Unitedin kannattajien olla jo huolissan?

Tässä vaiheessa kautta asioita on turha dramatisoida. Se on totta, että Manchester United oli enemmän kuin onnekas voittaessaan Wolvesin kotonaan 1-0 ja lauantaina se oli varsinkin toisella jaksolla Tottenhamia vastaan pelillisesti vastaantulija.

Kautta on kuitenkin pelattu vasta kaksi ottelua, joten tässä on aikaa vielä saada peli raiteilleen ja kääntää kurssia moneen kertaan.

Mutta ei tätä tilannetta kannata toisaalta väheksyä. Manchester United aloitti myös viime kauden Erik ten Hagin ohjissa samalla tavalla löysästi ja kun se pelinsä jengoilleen, vahinko oli jo tapahtunut ja mestaruusjuna karannut.

4.90 for Everton to beat Aston Villa on Sunday 20/8/2023! Worth of trying?  Check all odds for Premier League and play now at Stake.com – in Finnish and with euros!

Sama vaara piilee myös nyt. Ennen vanhaan oli mahdollista kuroa kärkiseuraan jopa tuollaisia 10-14 pisteen eroja kiinni kauden aikana, mutta nyt tilanne toinen. Yksi parhaista esimerkeistä oli toissa kausi, jolloin Liverpool voitti kauden 19 viimeisestä ottelustaan 16 ja pelasi kolmesti tasan, mutta se ei silti saanut kurottua Manchester Cityn kuuden pisteen etumatkaa kiinni.

Manchester United kohtaa kolmessa seuraavassa ottelussa Nottinghamin ja Brightonin kotonaan ja Arsenalin vieraissa. Jos sen pelaaminen ei tästään nopeasti parane, se saattaa hyvinkin menettää näissä kolmessa ottelussa 5-6 pistettä. Kun siihen lisätään tänä päivänä menetetyt kolme pistettä, kuminauhasta alkaa venymisvara loppua.

Toinen kysymys on se, tekeekö ten Hag jotain pre-seasonilla väärin, koska tämä on jo toinen peräkkäinen kausi, jolloin Unitedin pelaaminen on kauden alussa sekaisin. Viime vuonna sen voi vielä jotenkin ymmärtää, sillä ten Hag oli uusi mies talossa ja Unitedin siirtoikkuna oli pahasti takapainotteinen.

Nyt joukkueen runko sen sijaan oli koossa jo viime kaudelta ja isoon rooliin kaavailtu Mason Mount tuli Old Traffordille pre-seasonin alkaessa, mutta hän on ollut näissä kahdessa ensimmäisessä ottelussa todella vaatimaton ja pelillisesti ulapalla.

Manchester Unitedin yhtenä ongelmana pidetty sitä, että 72 miljoonalla punnalla hankittu Rasmus Højlund ei ole pelannut vielä yhtään ottelua ja Manchester Unitedilta on puuttunut huippuluokan maalintekijä?

Manchester Unitedilta on puuttunut luontainen ysipaikan pelaaja, mutta se on ollut erikoinen väite, että joukkueelta olisi puuttunut huippuluokan maalintekijä. Marcus Rashford teki viime kaudella cup-kilpailut mukaan lukien 30 maalia ja jos sellaista pelaajaa ei pidetä huippuluokan maalintekijänä, ketä sitten.

En lähde tuomitsemaan Højlundia etukäteen, mutta jos hän tekee tällä kaudella edes puolet tuosta maalimäärästä, nostan hattua.

Ongelmana ei ole maalintekijän puuttuminen. Ongelma on kokonaisvaltaisempi. Ysipaikan pelaajan puuttuminen tarkoittaa sitä, ettei Rashford pääse pelaamaan itsensä kannalta ideaalisella pelipaikalla eli laidalla, mikä rikkoo koko hyökkäyspelin rakennetta ja helpottaa samalla vastustajan puolustajien pelaamista.

Kun Manchester United saa pelin rakenteen kuntoon, sen koko hyökkäyspelaaminen muuttuu monipuolisemmaksi. Pitkien hyökkäysten lisäksi se saa rakennettua enemmän sellaisia suoria hyökkäyksiä, joissa se pääsee hyödyntämään Rashfordin nopeuden – niin juoksupalloissa kuin tempokuljetuksissa.

Toki nyt voidaan kritisoida sitä, miten Unitedin puolustuspeli on toiminut ja millaisia virheitä siellä on tehty, tai miten keskikenttä on kokonaisuudessaan pelannut. Ongelmat eivät ole kuitenkaan syviä. Säädöt kohdalleen, Rashford omalle paikalleen ja tulosta alkaa varmasti tulla – mutta kysymys kuuluu, missä junan keula eli liigakärki silloin menee.

Miltä Tottenhamin tilanne näyttää?

Tottenham ansaitsi lauantaina voittonsa, siitä ei ole kahta sanaa. Esitys oli upea ja Spursin pelaamisessa oli juuri niitä hyökkäävän jalkapallon elementtejä, joita uusi manageri Ange Postecoglou on luvannut tuoda mukaan ja joiden perään Tottenhamin kannattajat ovat viime vuosina huutaneet.

Voitto oli siinä mielessä sarjapisteitä suurempi, että kannattajat ovat olleet skeptisiä kohtalaisen nimettömän Postecogloun valinnasta Antonio Conten seuraajaksi. Postecogloulla ei ole samanlaista suojaa kuin jollain nimekkäällä managerilla ja siksi ensimmäisten otteluiden merkitys on normaalia suurempi.

Voiton merkitystä korosti myös se, että se tuli ilman Harry Kanea. Kun Kane myytiin Bayern Müncheniin, Tottenham tuomittiin jyrkimmissä arvioissa Valioliigan keskikastin seuraksi.

Olen vakuuttunut, että monet Tottenhamin kannattajat lausuivat lauantaina mielessään sanat ”entä jos sittenkin….” – ja tämä koski niin Postecogleuta kuin sitä, voisiko Kanen jälkeen olla vielä elämää.

Mutta. Englannissa on hieno sanonta, jonka mukaan olet niin hyvä kuin vastustaja antaa sinun olla. Ja lauantaina Manchester United antoi Tottenhamin loistaa.

Tottenhamin hyökkääminen näytti upealta, mutta Spursin ideologia tullaan testaamaan sitten, kun vastassa on joukkue, joka pelaa tarkempaa ja raadollisempaa jalkapalloa ja jolla on kyky rangaista liiallisesti hyökkäysinnosta.

Manchester United näytti ottelun alussa, miltä sellainen pelaaminen näyttää. Jos ottelun kuva olisi pysynyt samana, innokkaimmat vaatisivat nyt Postecogloun erottamista eivätkä tanssisi Pohjois-Lontoon kaduilla.

Eli mikä on ennusteesi?

Manchester Unitedilla on Nottingham-ottelun jälkeen edessään erittäin kriittiset ottelut Arsenalia ja Brightonia vastaan. Saako se pelinsä niihin mennessä sellaiseen kuntoon, että se voisi ottaa otteluista minimissään 3-4 pistettä vain onko näiden kahden ottelun saldo 0-1 pistettä?

Tottenham kohtaa seuraavaksi Bournemouthin ja Burnleyn vieraissa ja Sheffield Unitedin kotonaan. Jos Tottenham on oikeasti näin hyvä, miltä se lauantaina näytti, sen pitäisi naarata näistä otteluista 7-9 pistettä. Se tarkoittaisi, että Tottenham olisi ennen Pohjois-Lontoon derbyä sarjan kärkisijoilla.

Helpolta näyttävän ohjelman vaarana on, entä jos näissä otteluissa tuleekin takaiskuja. Silloin tämän illan hurma haihtuu nopeasti.

En anna tässä kohtaa prognoosia kummankaan osalta, mitä lähiviikkoina tapahtuu. Edessä on kummallakin todella mielenkiintoiset viikot. Tottenham pelaa kauden uskottavuudesta ja United oman mestaruusunelmansa uskottavuudesta. Vaikka mestaruutta ei voitetakaan kauden ensimmäisten viikkojen aikana, se voidaan sinä aikana menettää – ja se on Unitedin vaarana.