Manchester United erotti Ole Gunnar Solskjærin – sokeus esti tekemästä sitä aiemmin
Manchester United vahvisti erottaneensa Ole Gunnar Solskjærin. Jukka Rönkä avaa, miksi ihmeessä vasta nyt.
@SSavolainen1
Manchester United vahvisti hetki sitten erottaneensa manageri Ole Gunnar Solskjærin joukkueen kärsittyä lauantaina tyrmäävän 1–4-tappion Watfordille. Jukka, miksi Solskjærin erottamisessa kesti näin kauan?
Tärkein syy on se, että ne, jotka Manchester Unitedissa päättävät managereiden palkkaamisesta ja erottamisesta, eivät ymmärrä peliä. He katsovat vain tuloksia. Tästä viimeisin esimerkki oli se, että Solskjærin kanssa tehtiin kesällä uusi kolmivuotinen jatkosopimus, koska tulokset näyttivät hyviltä. United oli sijoittunut Valioliigassa keväällä toiseksi ja selviytynyt Eurooppa-liigan finaaliin, joten Unitedin johdossa katsottiin, että nyt on aika palkita Solskjær. Jos siellä olisi ymmärretty peliä, silloin jatkosopimus olisi ollut viimeinen asia, mitä Solskjærille olisi pitänyt tarjota.
Ole Gunnar lähti, mutta taistelu Valioliigassa jatkuu – ja tässä Expektin kertoimet!
Myös tämän kauden alussa tulokset olivat hyviä. United voitti neljästä ensimmäisestä liigaottelustaan kolme ja pelasi kerran tasan, ja vaikka sen jälkeen paperille alkoikin tulla tahroja, hyvien tulosten illuusio piti Solskjærin vallassa.
Toki Solskjær nautti myös Unitedin entisenä pelaajana tavallista korkeampaa suojaa. David Moyes olisi ehditty erottaa Solskjærin näytöillä vähintään kolme kertaa.
Mikä sitten Solskjærin pelissä oli sellaista, mitä Unitedin johdon olisi pitänyt nähdä? Ja olivatko ongelmat niin suuria, että niihin olisi pitänyt reagoida jo aiemmin?
Jussi Leppälahti vastasi tasan kaksi kuukautta sitten ElmoTV:n sivuilla tuohon kysymykseen tyhjentävästi. Jussin vastaus tiivistyi seitsemään jutun otsikossa olleeseen sanaan: Manchester United on Valioliigan heikoimmin organisoitu joukkue. Jotkut pitivät Jussin juttua provona, mutta jokainen voi nyt miettiä, oliko se provoa vai ei.
Oli aika uskomatonta, että David de Gea sanoi lauantaisen Watford-ottelun jälkeen, että ”me emme tiedä, mitä teemme pallolla” ja, että ”emme osaa puolustaa kunnolla”. Nuo sanat tarkoittivat selkokielellä sanottuna sitä, että Solskjær ei ole osannut organisoida Unitedin pelaamista siten, että pelaajat tietäisivät, miten peliä pelattaisiin kollektiivina tai miten puolustuspelaaminen pitäisi joukkueena organisoida. Jos Solskjær toivoi Watford-ottelun jälkeen pelaajilta julkista tukea, niin de Gean sanat olivat tikarinpisto hänen sydämeensä – edestäpäin iskettynä ja julkisesti.
Miksi Manchester Unitedin johdossa ei sitten ymmärretä peliä? Eikö seuraorganisaatiossa ole kuitenkin myös pelin ammattilaisia?
On toki, mutta oleellista tässä asiassa on se, kuka tai ketkä tekevät viimeisen päätöksen, ja ketä nämä päätöksentekijät kuuntelevat ja ketä uskovat. Old Traffordilta on tullut toki jo pidemmän aikaan sen suuntaisia viestejä, että osa pelaajista ja osa päättäjistä olisi halunnut erottaa Solskjærin jo aikaisemmin, mutta viime kädessä valta on harvojen käsissä ja näiden käsien omistajat eivät selkeästi ymmärrä peliä eivätkä suostu uskomaan niitä, jotka sitä ymmärtäisivät.
Se on toki sinällään ymmärrettävää, kun seuraa yleistä keskustelua jalkapallon ympärillä. Jos tähän ottaa vertailukohdaksi esimerkiksi sen, mitä suomalaiset Manchester Unitedin kannattajat ajattelivat Solskjærista kesällä ja vielä syyskuussa Jussin jutun julkaisemisen aikoihin. Heistä iso osa ajatteli samalla tavalla kuin Manchester Unitedin suuret johtajat ja ihmettelevät, miksi Solskjær olisi muka pitänyt erottaa. Myönnän toki, että vertailukohta on absurdi, mutta onhan sekin absurdia, että Unitedin johdossa asiaa pohtivat samanlaiset jalkapallon katsojat, jotka kyllä näkevät pelin mutta ovat pelin ymmärtäjinä pelkkiä amatöörejä. Ja nyt puhutaan kuitenkin yhdestä maailman johtavasta jalkapalloseurasta.
United ilmoitti samalla, että Solskjærin valmennusryhmään kuulunut Michael Carrick on nimitetty väliaikaiseksi manageriksi kauden loppuun. Mitä tämä tarkoittaa?
En tekisi vielä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta jos saman tien puhutaan kauden loppuun ulottuvasta sopimuksesta, silloin Unitedilla on selkeä suunnitelma ja se suunnitelma saadaan toteutettua vasta kesällä. Tämä viittaa silloin kahteen vaihtoehtoon, Brendan Rodgersiin ja Zinedine Zidaneen.
Rodgersin kohdalla on jo pitkään puhuttu, että jos Manchester United haluaa hänet, silloin Unitedin pitää odottaa kauden loppuun, sillä Rodgers ei halua jättää Leicesteria kesken kauden. Myös Zidane on tehnyt viime päivien uutisoinnin perusteella selväksi sen, että hänkin olisi saatavissa vasta kesällä.
Mutta ei mennä asioiden edelle. En olisi yllättänyt, jos Unitedilla olisi hihassaan muitakin vaihtoehtoja, jotka ovat toistaiseksi kiinni jossakin muussa seurassa. Ja eihän tuokaan ilmoitus tarkoita satavarmasti sitä, etteikö United voisi palkata uuden managerin aikaisemminkin.