Pelé ei ollut vain loistava pelaaja, vaan jalkapallon ja ehkä koko urheilun historian merkittävin henkilö

Brasilian numero kymmenen jää historiaan ehkä kaikkien aikojen merkittävimpänä pelaajana, jopa urheilijana.

Jalkapallo

Pelé ei ollut vain loistava pelaaja, vaan jalkapallon ja ehkä koko urheilun historian merkittävin henkilö

Pelé ei välttämättä ollut maailmanhistorian absoluuttisessti paras pelaaja, mutta oleellista on, että merkitykseltään hän oli ylivertaisesti suurin ja kaunein, arvioi Jukka Rönkä.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 30.12.2022 | KUVAT All Over Press

Jalkapallomaailma pysähtyi torstaina suremaan. Pelé, oikealta nimeltään Edson Arantes do Nascimento, kuoli 82-vuotiaana. Jukka, miten merkittävä legenda keskuudestamme poistui tuikkimaan tähdeksi taivaalle?

Vain yksi voi olla suurin ja kaunein. Pelé oli sitä. Hän oli oman aikansa loistavin pelaaja. On makuasia, kuka oli kaikkien aikojen paras, mutta oleellista on, että yksikään ennen häntä ja hänen jälkeensä ei ole ollut suurempi kuin Pelé.

Pelén tarinassa oli paljon piirteitä, joihin oli helppo kaikkien rakastua. Hän oli vaatimattomista ja köyhistä oloista tullut 17-vuotias poika, joka ratkaisi jo vuoden 1958 maailmanmestaruuden karrikoidusti vanhempien ukonkohmuroiden keskellä. Se oli pohjasiemen ainutlaatuiselle tarinalle.

Hänen taitonsa, karsimansa ja sädekehänsä oli sellaisenkin helppo tunnistaa, joka ei jalkapalloa pelinä syvällisesti ymmärtäisi. Pelé ei ehkä ollut filmitähtimäisen kaunis, mutta hän oli sympaattinen ja helposti rakastuttava hahmo aina iloisen ja hymyilevän luonteensa vuoksi.

Pelé oli myös ensimmäinen maailmanlaajuisen televisionäkyvyyden lapsi. Vuoden 1970 Meksikon MM-kisoissa Brasilialla natsasi kaikki ja he voittivat Pelén kolmannen maailmanmestaruuden. Brasilialla oli joukkue, josta kaikki puhuivat kaikkien aikojen joukkueena. Siihen kinasteluun en lähde, että oliko, mutta nuo pelit, jotka pelattiin auringossa ja väri-tv:ssä nostivat Pelén sellaiseen maailmanlaajuiseen suosioon, millaista ei ollut ennen nähty.

Niissä kisoissa Brasilia oli satumainen, mutta satumaisin kaikista oli Pelé.

Miten korkealle asteikossasi nostat Pelén merkittävyydeltään jalkapallohahmona?

Pidän häntä jalkapallohistorian merkittävimpänä yksittäisenä henkilönä. Hän on tehnyt enemmän jalkapallon aseman kasvattamiseksi kuin kukaan muu. Se saattaa nyt näyttää romanttiselta arviolta, mutta Pelén noustessa suursuosioon, jalkapallo oli todellisuudessa kahden mantereen – eli Etelä-Amerikan ja Euroopan – työväenluokan urheilulaji, jolla oli haasteita saada urheilusivuilla merkittävintä palstatilaa.

Tuolloin ammattilaisnyrkkeily oli maailman seuratuin laji ja kaikki tiesivät, kuka on Muhammad Ali, mutta kun Peléstä tuli jalkapallolle lähes synonyymi globaalisti, jalkapallon suosio kasvoi maailman seuratuimmaksi urheilulajiksi. Se, että asetelma kääntyi täysin päälaelleen, oli pitkälti Pelén ansiota.

Jokainen juniori missä päin maailmaa tahansa saattoi alkaa potkia pihalla palloa tai jotain pallon kaltaista ja yrittää toistaa Pelén temppuja. Esimerkiksi nyrkkeilyn osalta ei oikein voinut mennä moukaroimaan naapurin lapsia takapihalle.

Voisi jopa sanoa, että Pelé päätti ammattinyrkkeilyn kultaisen kauden. Pidän häntä Alin kanssa jopa kaikkien aikojen tunnetuimpana urheilijana.

Jalkapallo oli ollut Euroopassa valkoisten miesten urheilua, mutta kun laji sai Peléstä ensimmäisen globaalin supertähtensä, vallankumous oli alkanut. Se heijastui varmasti myös esimerkiksi Afrikkaan, jonka nousu jalkapallokartalla alkoi vähän myöhemmin.

Pelé teki kymppipaidasta legendaarisen ja miltei jokainen lapsi pihapeleissä oli haaveissaan legendaarinen numero 10. Häneen ei liittynyt negaatioita. Esimerkiksi Diego Maradonalla oli omat elämänhallintaongelmansa.

Nykytähdistä Lionel Messistä voisi sanoa, että hän on parempi jalkapalloilija, mutta oikeastaan hän ei ehkä ole suuruuden laajemmassa käsityksessä kuin sittenkin poikkeuksellisen hyvä jalkapalloilija. Myös Cristiano Ronaldossa on karismaa, mutta myös piirteitä, miksi hänestä ei pidetä.

Pelé oli kuitenkin suuri pelaaja ja ylivertaisen rakastettu – ja vaikutukseltaan jalkapallon kasvuun kaikkien aikojen massiivisin pelaaja.

Minkä näet olevan Pelén perinnön jalkapallolle?

Jos ajattelemme mitä jalkapallo on tänä päivänä levinneisyydeltään, mittaluokaltaan, pelinä ja pelaajien taitokäsitteenä, niin sanoisin, että jos jalkapallolle tehtäisiin dna-testi, moni asia johtaisi Pelén perimään. Pelén kädenjälki on innostanut kymmeniä miljoonia jalkapalloilijoita ja se on siirtynyt ikäpolvelta toiselle.

Paitsi, että hän oli suuri pelaaja, hän oli myös suuri jalkapallon lähettiläs. Ei hän mikään pelin analysoija ollut, mutta hän kantoi sen vastuun ja velvollisuuden, että hän antoi takaisin pelille, joka oli hänellekin antanut paljon. Pelélläkin oli toki omat pienet särönsä taustalla, mutta moneen muuhun verrattuna ne olivat pientä.

Kun sanoin, että Pelé oli jalkapallohistorian merkittävin yksittäinen hahmo, uskallan mennä vieläkin pidemmälle.

Ei ole väärässä, jos sanoo, että Pelé oli jopa urheiluhistorian tärkein yksittäinen hahmo.