Tottenhamin ”kaikkien aikojen kriisissä” on kysymys sille tyypillisestä perussotkusta

Harry Kanen kohtalo on yksi kevään aikana ratkaistavia asioita. Nyt ei vain tiedetä, kuka sen Tottenhamin puolelta ratkaisee.

JalkapalloValioliiga

Tottenhamin ”kaikkien aikojen kriisissä” on kysymys sille tyypillisestä perussotkusta

Tottenhamin on väitetty olevan kaikkien aikojen kriisissä viime päivien käänteiden jälkeen. Jukka Rönkä on eri mieltä ja pistää asiat perspektiiviin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 30.3.2023 | KUVAT All Over Press

Kohu Tottenhamin ympärillä kiihtyy entisestään ja nyt puhutaan jo kaikkien aikojen kriisistä seuran 140-vuotisen historian aikana. Jukka, mistä tässä kriisissä on kysymys?

Puheet kaikkien aikojen kriisistä ovat joko tietämättömyyttä Spursin historiasta tai sitten tälle ajalle tyypillistä turvoksiin potkimista.

Esimerkiksi 1970-luvulla Tottenham oli niin onnettomassa jamassa, että se sai Terry Neillin ollessa managerina ostettua vasta ostolistallaan sijalla 42 olleen pelaajan – ja pari vuotta myöhemmin Spurs putosi silloiseen II divisioonaan. Silloin kyse oli kriisistä, nyt pikemmin Tottenhamille tyypillisestä perussotkusta, joita tupsahtelee joka toisen kulman takaa.

Nyt vellovilla kriisipuheilla viitataan siihen, että pari päivää sen jälkeen, kun Tottenham näytti ovea manageri Antonio Contella, FIFA:n vahvisti, että Tottenhamin jalkapalloilullisesta puolesta vastaavan Fabio Paraticin Italiassa saama 30 kuukauden toimitsijakielto on Italian Jalkapalloliiton pyynnöstä ulotettu koskemaan koko maailmaa.

Super offer: Sign now + double your deposit plus 200 free spins at Mr Green!

Näin Paratici ei voisi toimia Tottenhamin edustajana missään siirtoneuvotteluissa tai neuvotteluissa esimerkiksi uusien managerikandidaattien kanssa. Tosin tässä on vielä sellainen takaportti, että Paraticilla on oikeus valittaa myös FIFA:n päätöksestä – ja Tottenham haluaa nyt selvyyden siihen, voiko Paratici jatkaa valituksen aikana normaalisti työnsä tekemistä.

Tottenhamin kannalta Paraticin mahdollinen toimitsijakielto tulee siinä mielessä hankalaan saumaan, että hän olisi  päävastuussa ja pääneuvottelija Conten seuraajan etsinnässä, minkä lisäksi hänen pitäisi neuvotella Harry Kanen jatkosopimuksesta ja hoitaa kesän siirtoikkuna.

Paratici voisi tällä tietoa toimia toimitsijakiellosta huolimatta kulisseissa, mutta hän ei voisi olla virallisesti tai epävirallisesti yhteydessä agentteihin, pelaajiin, manageriehdokkaisiin tai ylipäätään mihinkään tahoon, jos kysymyksessä on Tottenhamiin liittyvä asia.

Puheenjohtaja Daniel Levy on toki kovan neuvottelijan maineessa, mutta tänä päivänä pelaaja- ja varsinkin managerineuvotteluissa pöydän toisella puolella pitäisi olla pelin ja lajin ammattilaisia. Kaiken lisäksi Levylla on jalkapallopiireissä hankalan miehen maine. Jotkut seurajohtajat ovat esimerkiksi ilmoittaneet, että he eivät edes harkitse pelaajien myymistä Tottenhamille Levyn takia.

Italian Jalkapalloliitto langetti jo tammikuussa Juventuksen johtohenkilöille Paraticin johdolla pitkät toimitsijakiellot ja Juventukselta vähennettiin 15 pistettä. Tuliko tämä Paraticin maailmanlaajuinen toimitsijakielto jotenkin yllätyksensä Tottenhamille?

Näytti tulevan. Ilmeisesti Tottenhamissa laskettiin, että FIFA ryhtyisi toimiin vasta, kun Italian Olympiakomitea on käsitellyt Juventuksen tekemän valituksen. Tämän on määrä tapahtua huhtikuussa.

Nyt Tottenham korosti, ettei sillä ollut mitään vihiä FIFA:n maailmanlaajuisen toimitsijakiellon voimaantulosta ennen keskiviikkoaamua.

Tottenhamin väite voi toki pitää paikkaansa, mutta toisaalta Tottenhamin otti tietoisen riskin, kun se ei mitenkään reagoinut Italian Jalkapalloliiton rangaistuksiin, vaan jatkoi elämäänsä Paraticin johdolla aivan kun mitään ei olisi tapahtunut.

Kysymys on kuitenkin erittäin vakavista syytöksistä eikä kysymys ei ole vain jalkapallon sisäisestä asiasta. Kirjanpidon väärentäminen on Italian rikoslain mukaan rikos ja siksi Paratici ja muut Juventuksen vastuuhenkilöt joutuvat vastaamaan syytöksiin myös rikosoikeudellisessa mielessä. Asian käsittely on tarkoitus aloittaa rikosoikeudessa toukokuussa.

Tottenhamia on turha syyttää Paraticin Juventuksen aikaisista asioista, mutta joku toinen seura olisi ”purkanut yhteisymmärryksessä” Paraticin sopimuksen jo tammikuussa ja tämäkin sotku olisi vältetty.

Miten suuri takaisku Paraticin toimitsijakielto olisi Tottenhamille?

Kysymys on ensimmäiseksi siitä, miten pitkä tuo toimitsijakielto olisi. Jos Juventuksen valitus menisi läpi, kysymys voisi olla lyhyimmillään viikoista, jolloin Paratici ehtisi vielä mukaan managerineuvotteluihin ja hoitamaan kesän siirtoikkunaa.

Jos taas 30 kuukauden toimitsijakielto jää voimaan, silloin Paratici joutunee pakkaamaan tavaransa lopullisesti ja hänestä tulee Tottenhamissa imperfekti.

Se on sitten hyvä kysymys, miten iso menetys Paraticin lähtö olisi isossa kuvassa. Hän on hoitanut nyt kahden managerin etsinnän ja palkkaamisen. Ensimmäinen kierros 2021 oli täysi farssi, joka päättyi Nuno Espirito Santon palkkaamiseen ja hänen potkuihinsa lähes siltä istuimelta. Conte oli raskaansarjan palkkaus, mutta kuten nähtiin, hän oli luonteeltaan, toimintatavoiltaan ja pelityyliltään vääränlainen manageri Tottenhamille.

Myös Paraticin näytöt siirtomarkkinoilla ovat vähemmän mairittelevia. Toissa kaudella hän teki hyvää jälkeä, mutta viime kesän hankinnoista 60 miljoonaa puntaa maksanut Richarlison, 30 miljoonaa puntaa maksanut Yves Bissouma, 17 miljoonaan puntaa maksanut Djed Spence ja tammikuussa lainattu Arnaut Danjuma ovat kaikki olleet täysiä susihankintoja.

Urheilujohtajan ja managerin onnistumista voidaan arvioida monilla mittareilla. Yksi tärkeimmistä on se, miten heidän prosessinsa etenee. Tottenhamilla se ei ole viime kauteen verrattuna edennyt, vaan mennyt taaksepäin – ja siitä ovat olleet vastuussa Conte ja Paratici.

Miltä Conten seuraajan etsintä näiden uusimpien Paratici-käänteiden valossa näyttää?

Eihän näkymä mitenkään hehkeä ole. Tottenhamin pääehdokkaista Luis Enrique on viimepäivien lausuntojen perusteella enemmän tai vähemmän ulkona kisasta ja Mauricio Pochettino ja Julian Nagelsman ovat jäämässä odottamaan kesää ja katsomaan millaisia kortteja heille silloin olisi tarjolla. Ymmärrän Pochettinon ja Nagelsmannin ajatukset, mutta eihän se mitenkään mairittele Tottenhamia, jos se on vasta varavaihtoehdon varavaihtoehto.

Siksi en olisi yllättänyt, että Tottenhamissa harkittaisiin jonkun Roberto De Zerbin kaltaisen hieman tuntemattomamman managerin palkkaamista – tai jopa Graham Potterin palkkaamista, jos Potter saisi kevään aikana potkut Chelseasta.

Ja kukas sen tietää, jos Cristian Stellini ja Ryan Mason onnistuvat loppukauden aikana, että heistä tulisi pysyvämpikin pari vetämään Tottenhamia.

Entä mikä on Harry Kanen kohtalo? Lähteekö hän kesällä vai ei?

Kanen kohtalossa on kaksi suurta muuttujaa.

Ensimmäinen iso asia on se, kuka on Conten seuraaja. Pochettino ja Nagelsmann ovat sellaisia nimiä, että he voisivat saada Kanen pistämään nimensä jatkosopimukseen.

Toinen iso muuttuja on Mestareiden liiga. Pochettino tai Nagelsman ja Tottenham ensi kaudella Mestarien liigassa olisi sellainen paketti, että Kane tuskin lähtisi eikä Tottenham välttämättä edes myisi Kanea, vaikka hänellä olisi sopimusta jäljellä vain enää reilu vuosi.

Mutta kakkoskorin manageri ja jääminen rannalle Mestarien liigasta heilauttaisivat punnuksia toiseen suuntaan. Kanen hinta liikkuu kesällä kuitenkin 100 miljoonan punnan tuntumassa ja jos hän istuu sopimuksensa loppuun, hän pääsee lähtemään vuoden päästä ilmaiseksi. Kysymys on iso Tottenhamille, mutta se on myös iso Kanelle itselleen – niin rahallisesti kuin sitä kautta, että hän olisi kesällä 2024 jo 31-vuotias ja hyvä pelivuodet alkavat olla matkalla kohti auringonlaskua.