Manchester United ja Chelsea tuhlaavat rahansa ja tuhoavat kaiken kauniin

Jadon Sancho

JalkapalloValioliiga

Manchester United ja Chelsea tuhlaavat rahansa ja tuhoavat kaiken kauniin

Manchester United ja Chelsea ovat Valioliigan surkeimmat pelaajien ostajat, jos mittarina käytetään jättisiirtoja.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 14.6.2022 | KUVAT All Over Pres

Valioliigan viimeisten vuosien jättisiirrot piirtävät hyvän kuvan eri seurojen ammattitaidosta hankkia pelaajia ja istuttaa heidät joukkueisiinsa.

Siirron onnistuminen tai epäonnistuminen ei ole koskaan mustavalkea asia. Syy voi olla missä tahansa muuttujan osassa – siinä, että ostajat olivat sokeita, siinä, ettei manageri osaa käyttää pelaajaa, tai siinä, että pelaaja ei ole pystynyt toimittamaan uudessa ympäristössä sitä, mitä oli tilattu.

Olipa syyt missä tahansa, osa siirroista joka tapauksessa onnistuu ja osa epäonnistuu. Se näkyy hyvin viimeisen 10 vuoden aikana jälkeen tehdyissä Valioliigan 25 suurimmassa siirrossa.

Finland to beat Bosnia today in Zenica 4.00 – that’s the offer by Leo Vegas!

Onnistumismielessä erottuu kaksi seuraa – Liverpool ja Manchester City.

Liverpool on ostanut tänä aikana yli 50 miljoonan punnan siirtosummalla neljä pelaajaa – Virgil van Dijkin, Alissonin, Naby Keïtan ja uusimpana hankinta Darwin Núñezin. Van Dijk ja Alisson ovat molemmat olleet keskeisiä avainpelaajia Liverpoolin nousussa Valioliigan mestariksi ja Mestareiden liigan voittajaksi. Keïtan rooli ollut vaatimattomampi – ja Nunezin arvioinnin aika tulee myöhemmin.

Liverpoolin onnistumista siirtomarkkinoilla korostavat myös Mohamed Salahin ja Sadio Manén hankinnat. Mané tuli kesällä 2016 Southamptonista 34 miljoonalla punnalla ja Salah vuotta myöhemmin AS Romasta 35 miljoonalla punnalla.

Myös Manchester City on tehnyt loistavia jättikauppoja. Kevin De Bruyne, Ruben Dias, Riyad Mahrez, Rodri ja João Cancelo ovat kaikki olleet huippuluokan ostoja. Viime kesänä 100 miljoonalla punnalla ostetulla Jack Grealishilla sekä Aymeric Laportella on sen sijaan ollut vaikeuksia sopeutua Cityyn.

Suurimmat epäonnistujat jättikaupoissaan ovat olleet Manchester United ja Chelsea. Bruno Fernandes on ollut erinomainen osto ja ehkä Paul Pogbastakin saatiin jotain iloa, mutta Harry Maguire, Jadon Sancho ja Ángel Di Mária ovat olleet raskaita pettymyksiä.

Valioliigan viime vuosien varsinainen katastrofiostopelaaja on ollut kuitenkin Romelu Lukaku. Ensin hänen kanssaan Manchester United tyri 72 miljoonaa puntaa ja viime kesänä Chelsea 97,5 miljoonaa puntaa. Vastinetta sijoituksille saatiin sen verran, että Manchester United pani hänet kahden kauden jälkeen kiertoon ja Chelsea on valmis tekemään samoin jo yhden kauden perusteella.

Boosted odds: Finland & England & Germany to win their matches 14/6/2022. Check the odds at Expekt!

Chelsea on muutenkin ollut siirtomarkkinoilla melkoinen säheltäjä. Kai Havertzissa on ainesta, mutta Kepa Arrizabalaga ja Álvaro Morata olivat samanlaisia susiostoja kuin Lukaku.

Kaiken lisäksi Chelsea on ”kunnostautunut” pelaajien myyjänä. Se päästi aikoinaan käsistään muun muassa Mohames Salahin, Kevin De Bruynen ja Romelu Lukakun. Ei kuulemma taso riittänyt Chelseaan.

Viides yli 50 miljoonan punnan kauppoja Valioliigassa tehnyt seura Manchester Cityn, Manchester Unitedin. Liverpoolin ja Chelsean lisäksi on Arsenal. Nicolas Pépé oli silkkaa rahan tuhlausta, mutta 58 miljoonan punnan maksaminen Pierre Emerick Aubameyangista oli huippusijoitus, vaikka gabonilaisen tarina Arsenalissa päättyikin kyyneliin.

Tottenhamin kallein hankinta on Tanguy Ndombele, josta Spurs maksoi Lyonille kesällä 2019 sen hetkisen tiedon mukaan 55,45 miljoonaa puntaa. Lyon vahvisti kuitenkin myöhemmin, että siirtosumma sisälsi 8,97 miljoonan punnan lisäklausuulit, jotka eivät ole kuitenkaan toteutuneet. Näin ranskalaisen siirtosumma jää alle 50 miljoonan punnan rajapyykin. Tottenham turhautui Ndombelen esityksiin päättyneellä kaudella ja lainasi hänet tammikuussa takaisin Lyoniin.

Valioliigan 25 suurinta siirtoa

1. Jack Grealish – 6

Siirtyi Manchester Cityyn Aston Villasta viime kesänä 100 miljoonalla punnalla. Avauskausi oli haastava, mutta Grealishia ei kannata vielä kokonaan tuomita. Cityn pelityyliin tottuminen vie oman aikana.

2. Romelu Lukaku – 4

Yksi kaikkien aikojen floppiostoista. Siirtyi vuosi sitten Interistä Chelseaan 97,5 miljoonalla punnalla. Kahdeksan maalia Valioliigassa oli niin kuiva suoritus, että Chelsea on valmis lainaamaan belgialaisen takaisin Interiin.

3. Paul Pogba – 7

Old Traffordilla teki kipeää maksaa Pogbasta kesällä 2016 89 miljoonaa puntaa Juventukselle, sillä hän oli lähtenyt Juventukseen Manchester Unitedista ilmaisella siirrolla neljää vuotta aiemmin. Pogballa oli toisessa tulemisessaan hetkensä, mutta varsinkin päättynyt kausi oli häneltä ranskalaisen taitoihin nähden valtava pettymys. Eikä pettymystä selitä edes hänen loukkaantumisensa.

4. Harry Maguire – 5

Traagisen hahmon ritari. Siirtyi kesällä 2019 Leicesteristä Manchester Unitediin 80 miljoonalla punnalla, mikä teki Maguiresta historian kalleimman puolustajan. Alku lupasi jotakin, mutta sen jälkeen kurssi on laskenut koko ajan ja päättynyt kausi oli Maguirelta suorastaan harhainen.

5. Jadon Sancho – 5

Manchester Unitedin viime kesänä jättihankinta Borussia Dortmundista. Sancho on vasta 22-vuotias, mutta päättyneellä kaudella United sai vastineeksi 77 miljoonan punnan siirtosummasta pelkkää kuumaa ilmaa ja pullanmuruja.

6. Virgil van Dijk – 10

Southamptonille tammikuussa 2018 maksettu siirtosumma – 75 miljoonaa puntaa – oli kova, mutta hollantilainen on ollut jokaisen punnan arvoinen. Liverpoolin ehdottomia kulmakivipelaajia. Valittiin Vuoden pelaajaksi 2018-2019.

Manchester United

Tämäkin on nähty – Romelu Lukaku Manchester Unitedin punaisessa paidassa.

7. Romelu Lukaku – 6

Manchester United osti Lukakun kesällä 2017 72 miljoonalla punnalla Evertonista, jossa Lukaku oli iskenyt kaudella 2016-17 25 liigamaalia. Old Traffordilla tahti hyytyi. Avauskaudella syntyi vielä 16 liigamaalia, mutta toisella enää 12 – ja se olikin sitten siinä.

8. Kepa Arrizabalaga – 6

Thibaut Courtoisin siirtyminen Real Madridiin jätti Chelsean maalille ison aukon, jonka Chelsea paikkasi 72 miljoonalla punnalla ja Kepalle. Rahoista ei ole hirveästi kuulunut sen jälkeen, eikä Kepankaan huuto penkiltä kuulu kovin hyvin.

9. Kai Havertz – 7

Chelsea maksoi 72 miljoonaa puntaa myös Bayer Leverkusenin Kai Havertzista kesällä 2020. Avauskaudella hontelo saksalainen väläytteli, mutta päättyneellä kaudella hänelle oli vaikea löytää optimaalista roolia ja Havertz joutui hakemaan vauhtia penkille. Potentiaali ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään.

10, Nicolas Pépé -5

Arsenal oli kesällä 2019 rikki. Manageri Unai Emery olisi halunnut ostaa Wilfried Zahan, mutta siirroista päättänyt Raul Sanllehi jyräsi Emeryn ja maksoi 72 miljoonaa puntaa Pépéstä Lillelle. Ei olisi kannattanut. Pépé on loistanut vain harjoituksissa. Sanllehi ei ole loistanut enää Arsenalissa pitkään aikaa.

11. Alisson – 9

AS Romalle maksetut 70 miljoonaa puntaa oli kova hinta maalivahdista, mutta Liverpool sai Alissonista juuri sitä mitä se halusikin – voittavan maalivahdin. Liverpoolin viime vuosien menestyksen kulmakivipelaajia, vaikka päättynyt kausi ei ollutkaan täysosuma.

12. Ruben Dias – 9

Manchester Cityn 65 miljoonan punnan huippuosto Benficasta kesällä 2020. Otti heti paikan Cityn puolustuksen johtajana ja valittiin avauskaudellaan Englannissa Vuoden jalkapalloilijaksi ja Manchester Cityn Vuoden pelaajaksi.

13. Rodri – 8

Toinen erinomainen täsmäosto. Tuli kesällä 2019 Atlético Madridista 62,8 miljoonalla punalla ja toi heti ryhtiä Cityn keskikentän pohjalle.

Manchester United

Jotkut unelmat ovat pelkkää teatteria – kuten Ángel Di Márian unelma Old Traffordilla.

14. Angel Di Maria – 6

Yhden kauden ihme Old Traffordilla. Tuli suurten odotusten kera kesällä 2014 PSG:stä 60 miljoonalla punnalla, mutta hyvän alun jälkeen Enkelin lento hyytyi – ja argentiinalainen siirtyi 44 miljoonalla punnalla takaisin Pariisiin. Kolme maalia 27 Valioliigan ottelussa oli kalansaaliina pelkkää silkkaa.

15. Riyad Mahrez – 8

Leicesterin liigamestaruusihmeen pääarkkitehteja kaudella 2015-16. Oli monien suurseurojen kiikarissa, kunnes siirtyi Manchester Cityyn kesällä 2018 60 miljoonalla punnalla. Ollut Cityn tarinassa keskeinen pala, joskaan ei kaikista rasvaisinta kermaa.

16. Álvaro Morata – 5

Álvaro Moratan piti olla jotain, mitä Chelsealta puuttui, kun espanjalainen maalipyssy siirtyi kesällä 2017 The Bridgelle 60 miljoonalla punnalla Real Madridista. Puolitoista vuotta Chelsea jaksoi katsoa Moratan tehottomuutta, kunnes hänet lähetettiin suorilla 18 kuukauden lainalle Atlético Madridiin.

17. João Cancelo – 9

Monet ihmettelivät, miksi Manchester City maksoi João Cancelosta Juventukselle 60 miljoonaa puntaa 2019. Kukaan ei ihmettele enää. Portugalilaista pidetään yleisesti maailman parhaana laitapuolustajana. Ja sitä hän myös on.

18. Christian Pulisic – 7

Pulisic tuli Chelseaan 58 miljoonan punnan kaupalla Borussia Dortmundista 2019. Amerikkalaisen kiitoa ovat haitanneet loukkaantumiset, mutta se poista sitä, ettei hän ole pystynyt väläyksistään huolimatta lunastamaan hänen asetettuja suuria odotuksia.

19. Pierre-Emerick Aubameyang – 9

Arsenalin entisen siirtogurun Sven Mislantin 58 miljoonan punnan mestariveto entisestä seurastaan Borussia Dortmundista tammikuussa 2018. Gabonilainen lensi 2,5 vuotta liekeissä, kunnes soihtu alkoi sammua ja putosi lopullisesti maahan viime joulukuussa. Heitettiin lopulta Barcelonaan ilmaisella siirrolla.

20. Aymeric Laporte – 6

Manchester Cityn 57 miljoonan punnanosto Athletic Bilbaosta tammikuussa 2018. Perushyvä keskuspuolustaja, jolla on ollut kuitenkin vaikeuksia murtautua Cityn avauskokoonpanoon.

21. Kevin De Bruyne – 10

Manchester Cityn 54 miljoonan punnan hankinta Wolfsburgista elokuussa 2015. Ollut Manchester Cityn paras pelaaja Pep Guardiolan huiman valtakauden aikana. Olisi ansainnut kruunukseen Ballon d’Orin.

22. Naby Keïta – 6

Keïtasta odotettiin suuria, kun Liverpool maksoi guinealaisesta elokuussa 2017 52,75 miljoonaa puntaa RB Leupzigille. Keïta pelasi vielä lainalla Leipzigissa kauden, kunnes tuli pysyvästi Anfieldin keskikentän kalustoon. Ollut kuitenkin selkeä pettymys.

23. Erling Håland – 9

Manchester Cityn tuore ostos Borussia Dortmundista. Vaikka norjalainen ei ole vielä pelannut yhtään ottelua, hänen siirtonsa arvosanaksi voi huoletta laittaa miten korkean numeron tahansa. 51 miljoonaa puntaa maailman tämän hetken puhutuimmasta maalikoneesta on pilkkahinta.

24. Raheem Sterling – 8

Manchester Cityn julkea 49 miljoonan punnan ryöstö Liverpoolista. Ollut parhaimmillaan maailman eliittiä, mutta harhaillut heikoimmillaan missä sattuu. Laskevaa käyrää kuvaa se, että  City on valmis luopumaan Sterlingista.

25. Bruno Fernandes – 8

Manchester United viimeisten vuosien tuskan suurin valopilkku. Tuli Sportingista tammikuussa 2020 47 miljoonalla punnalla. Oli aluksi suorastaan häikäisevä, kunnes meno alkoi päättyneellä kaudella hieman hyytyä. Siksi ensi kausi on portugalilaisen kannalta iso kausi. Potentiaaliltaan edelleen huippuluokkaa.

Manchester United

Kevin De Bruyne on ollut Manchester Cityn paras pelaaja siirryttyään Etihadilla kesällä 2015.