Valtteri Bottaksella yksi Saksassa arvostettu valttikortti Audin korttipöydässä

Audi väläytti jo kesällä, että se on tulossa formula ykkösiin tosissaan.

Formula 1

Valtteri Bottaksella yksi Saksassa arvostettu valttikortti Audin korttipöydässä

Erkki Mustakari pitää Valtteri Bottaksen kokemusta vahvuutena saada ajopaikan Audilla, joka aloittaa yhteistyön Sauberin kanssa kaudella 2026.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 26.10.2022 | KUVAT All Over Press

Audi tiedotti keskiviikkona lähtevänsä F1-yhteistyöhön Sauberin kanssa. Yhteistyö starttaa todenteolla kaudella 2026.

F1-asiantuntija Erkki Mustakari näkee, että yhteistyön onnistuminen riippuu tekijäkaartin osaamisesta.

”Asiaa avaa jo pari seuraavaa kautta. Niiden aikana saadaan varmasti tuntumaa Audin satsauksista ja minkälaisia linjauksia se tekee esimerkiksi henkilöstön suhteen. Jos tallia vetää osaavat nimet, voi menestystä tulla järkevällä aikataululla. Sauber on onnistunut aiemmin BMW:n kanssa. Tosin kulukaton aikana kehitystyö on erilaista kuin aiemmin ja nouseminen kärkikastiin voi viedä enemmän aikaa”, Mustakari pohtii.

”Kuten hyvin tiedämme, juuri nyt Sauber ei ole kärkikunnossa. Audi on myös rakentamassa omaa moottoriaan ja siihen kehitystyöhön tarvitaan myös aikaa. Lähtökohtaisestihan siihen on nyt kolme kautta aikaa.”

Saksalaisyritykset tunnetaan perinteisesti aika jäykkinä ja vanhanaikaisina.

”F1 vaatii piirun ketterämpää otetta. Toivottavasti tämä on mietitty läpi ja huomioitu autojätin pohdinnoissa. Kun lukee lehtikommentteja, F1-projektiin on Audilla sitouduttu tiukasti aivan korkeimpia johtajia myöten.”

Saksalaismedioissa on kuljettajaksi jo povattu saksalaista Mick Schumacheria – varsinkin jos tämä saa ajettua sarjassa myös ensi kauden 2023. Varmaa ajopaikkaa hänellä ei vielä ole.

Mustakari pitää myös Valtteri Bottaksen mahdollisuuksia saada tallipaikka Audilla hyvinä. Bottas ajaa tällä hetkellä kolmivuotisella sopimuksella Alfa Romeo-Sauberin leivissä.

”Valtterilla on yksi hyvä valttikortti taskussaan – kokemus. Valtteri on ajanut parhaat F1-kisansa Audin kilpailijalla Mercedeksellä ja hänelle on sitä kautta kertynyt valtavasti arvokasta tietopääomaa. Saksalaiset arvostavat kokemusta yleensä korkealle, enkä olisi lainkaan yllättänyt, jos Audilla olisi kuljettajakaksikkona Valtteri tai joku muu kokenut kuljettaja sekä Mick Schumacherin kaltainen saksalainen kuljettaja.”

Mustakari uskoo, että Audi voi onnistua kunnianhimoisessa projektissaan.

”Siihen on kaikki edellytykset, mutta se  henkilökunnalta ehdotonta teknistä- ja budjettiosaamista – sekä lisäksi kärsivällisyyttä.”