Manchester United joutuu turvautumaan outlet-osaston hevosmaiseen maalitykkiin

Wout Weghorst iski MM-kisojen puolivälierissä kaksi koppaa Argentiinan verkkoon.

JalkapalloValioliiga

Manchester United joutuu turvautumaan outlet-osaston hevosmaiseen maalitykkiin

Manchester United tekee Jukka Röngän mukaan erikoisen kaappauksen, jos se todellakin lainaa Wout Weghorstin loppukaudeksi.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 11.1.2023 | KUVAT All Over Press

Manchester United on hankkimassa Hollannin maajoukkuehyökkääjän Wout Weghorstin lainasopimuksella loppukaudeksi Besikstasista. Jukka, aika yllättävä veto Unitedilta?

Siinä mielessä yllättävä, että Manchester Unitedin tasoinen seura päätyy Weghorstin tasoisen maalintekijän lainaamiseen muutamaksi kuukaudeksi. Toki tässä on viime viikkojen aikana ollut Teemu Pukista alkaen aika erikoisia nimiä esillä, ketä Unitedin olisi lainaamassa, mutta on tämä silti yllättävä ratkaisu.

Toki siirto ei ole vielä aivan saletissa, sillä vaikka muista ehdoista on mitä ilmeisemmin sovittu, Besiktas on asettanut sen ehdon, että sen on vielä löydettävä Weghorstille korvaaja. Muilta osin lainasopimus on sovittu niin Besiktasin, Weghorstin omistavan Burnleyn ja Wieghorstin itsensä kanssa.

Miksi United päätyi tällaiseen ratkaisuun, että se lainaa Turkin liigasta 30-vuotiaan hyökkääjän?

Tämä on monen asian summa.

Kun United tunnetuista syistä johtuen purki Cristiano Ronaldon sopimuksen, manageri Erik ten Hag katsoi, että United tarvitsee hänelle korvaajan. Ten Hag halusi nimenomaan maalintekijän, jolla on lahja pistää palloja maaliin. Ten Hag katsoi – perustellusti –, että Unitedin muu hyökkäyskalusto koostui sellaisista hyökkääjistä, jotka osallistuvat peliin ja hyökkäysten rakentamiseen laajemminkin, mutta pakasta puuttui hyökkäysten tappaja, killer, kuten ten Hag itse kuvaili puuttuvaa palaa.

Ten Hag on itse hollantilainen ja tuntee Weghorstin, joten hän tietä, mitä hän saa ja mitä ei. Varmasti ten Hag uskoo Hollanti-siteen olevan muutenkin iso apu Weghorstin sopeutumisessa Unitediin.

Sitten on tietenkin suurempi kysymys siitä, mitä Manchester United pystyy ylipäätään tekemään tammikuun siirtoikkunan aikana. Se käytti viime kesänä 200 miljoonaa puntaa siirtomarkkinoilla ja kun seura käy parhaillaan omistajanvaihdosneuvotteluja, tilanne on se, että Unitedilla ei ole mahdollisuuksia lähteä tekemään mitään jättikauppoja tässä kohtaa.

Muutenkin tammikuun siirtoikkuna on sellainen, että silloin esimerkiksi Harry Kanen tai Victor Osimhenin kaltaisten todella suurten kalojen irrottaminen on hankalampaa tai jopa mahdotonta.

Näin oltiin tilanteessa, että United joutui turvautumaan outlet-hankintoihin. He olivat kiinnostuneita ensisijaisesti Atletico Madridin Joao Felixistä, mutta United ei ollut valmis maksamaan sitä, mitä Felixin laina- ja palkkapaketti olisi maksanut. Näin United etsi sitten halvemman ratkaisun.

Se on viisas ratkaisu siinä mielessä, että kysymys on joka tapauksessa väliaikaisesta penkin lämmittäjästä, mutta on muistettava, että United taistelee Mestarien liigaan pääsystä. Jos se jäisi jälleen Mestarien liigasta ulos, sille kävisi kuin viiden euron suutarille, joka teki 50 euron vahingon.

Millaisen hyökkääjän United saa, jos ja kun Weghorstin laina toteutuu?

Sanon suoraan, että erikoisen. Weghorst on toki Hollannin maajoukkuepelaaja ja hän teki MM-kisoissa puolivälieräottelussa Argentiinaa vastaa kaksi maalia tultuaan vaihdosta kentälle, mutta totuus on se, että me puhumme kolmoskorin hyökkääjästä.

Weghorstin maalilukemat olivat kunniallisia Hollannissa ja Bundesliigassa ja hän on tehnyt tällä kaudella Besiktasissa 16 sarjaottelussa 8 maalia, mutta viime kausi Valioliigassa ei mitenkään vakuuttanut.

Weghorst siirtyi vuosi sitten tammikuussa 12 miljoonalla punnalla Wolfsburgista Burnleyyn ja hänen piti olla se sateentekijä, joka pelastaa Burnleyn putoamiselta.  Weghorst teki kuitenkin koko kevään aikana 20 liigaottelussa vain kaksi maalia ja Burnley lähti sarjaa alemmaksi että heilahti. Toki Weghorst ei ollut yksin syyllinen Burnleyn putoamiseen, mutta ei hänestä myöskään saatu irti sitä, mitä odotettiin. Täksi kaudeksi hänet lainattiin sitten Besiktasiin, kun sopivaa ostajaa ei Weghorstille löytynyt.

No saako United Weghorstista irti sitä, mitä se haluaa?

Se onkin mielenkiintoinen kysymys, mitä United haluaa Weghorstista ja mihin he häntä tarvitsevat.

Weghorst on 197-senttinen isokokoinen, hieman hevosmainen hyökkääjä. Hän on hyvä target-pelaaja, joka pystyy pudottelemaan palloja muille hyökkääjille ja hänen kosketuksensa palloon on perushyvä. Ja eihän häntä voi viimeistelijänkin pitää täytenä turistina.

Kaikki riippuu nyt siitä, millaisen roolin Weghorst saa Unitedissa ja miten ten Hag pystyy hyödyntämään hänen vahvuuksiaan.  Paras skenaario loppukaudesta olisi, että Weghorst tekisi muutamia elintärkeitä osumia tiukoissa otteluissa. Hän pystyy viimeistelemään toki jalallakin, mutta Unitedissa häneltä kaivataan ennen muuta vahvuutta pääpalloissa.

En kuitenkaan usko, että Weghorst olisi mikään vakioavauksen pelaaja. Marcus Rashford on tällä hetkellä hurjassa liekissä. Hän on tehnyt jo 15 maalia ja maalannut kuudessa viimeisessä ottelussa jokaisessa vähintään maalin. Rashford on jatkossakin Unitedin tärkein maalintekijä ja Weghorts on enemmänkin vaihdosta tuleva täsmäase.

Jos Weghorst tekee viisikin maalia Valioliigassa loppukauden aikana, se on jo kova saavutus. Suuria ramauksia hänen päälleen ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä esimerkiksi viime kaudella hän jäi Burnleyssa maaliodotteestaan jälkeen yli kolme maalia ja hän onnistui laukomaan maalia kohti keskimäärin vain 0,3 kertaa ottelussa.

Mainitsit Harry Kanen, jonka nimi on yhdistetty Unitediin mahdollisena kesähankintana. Miten realistisena pidät Kanen siirtoa Old Traffordille?

Jaa-a, se onkin vaikeampi kysymys. Kanen sopimus Tottenhamin kanssa loppuu kesällä 2024 eli jos Tottenham haluaa rahastaa Kanen, sen on käytännössä tapahduttava ensi kesänä.

Ensimmäinen muuttuja Kane-palapelissä on se, selviytyykö Tottenham ensi kaudeksi Mestarien liigaan. Jos ei selviydy, prosentit Kanen siirrolle nousevat saman tien. Olisin yllättänyt, jos Kane tekisi Tottenhamin kanssa jatkosopimusta ennen kuin Mestarien liiga -asia on ratkennut.

Seuraava kysymys on, miten Kane näkee Tottenhamin mahdollisuudet voittaa jotakin. Kane olisi halunnut siirtyä toissa kesänä Manchester Cityyn ja hän perusteli jopa julkisesti siirtohalujaan sillä, että hän haluaa voittaa jotakin. Yhden Audi Cupin voittaminen ei riitä. Jos Kane haluaa edelleen voittaa jonkun isomman pokaalin, silloin hänen täytyy uskoa siihen, että se on mahdollista.

Sitten tullaan Unitediin, jossa on sama kysymys: Miten realistisena Kane näkee sen, että United voittaisi yhtään sen todennäköisemmin Valioliigaa tai Mestarien liigaa seuraavien vuosien aikana?

Siksi pidän todennäköisempänä sitä, että jos Kane kesällä oikeasti lähtisi Tottenhamista, hän siirtyisi ennemmin Real Madridin tai Bayern Münchenin kaltaiseen seuraan kuin Manchester Unitediin. Real Madridissa ja Bayern Münchenissä ainakin liigamestaruuden voittaminen olisi paljon todennäköisempää kuin Unitedissa.

Tai sitten Kane uskoo illuusioon ja jatkaa uraansa tutussa ja turvallisessa ympäristössä.