Manchester United painii valmentajakysymyksessä saman uhkakuvan kanssa kuin Palloliitto

Missä nämä kaksi veljestä - Bruno Fernandes ja Erik ten Hag - ensi kaudella jahtaavat uusia pokaaleita. Old Traffordilla vai jossain muualla?

HuuhkajatJalkapalloValioliiga

Manchester United painii valmentajakysymyksessä saman uhkakuvan kanssa kuin Palloliitto

Manchester United painii samanlaisen valmentajakysymyksen kanssa kuin Suomen Palloliitto. Jukka Rönkä varoittaa asetelman seurauksista, vaikka Erik ten Hag ja Markku Kanerva saisivatkin jatkaa tehtävissään.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.6.2024 | KUVAT All Over Press

Manchester Unitedin piti tehdä tällä viikolla ratkaisu manageri Erik ten Hagin kohtalosta. Nyt ESPN uutisoi kuitenkin, että päätös siirtyy edelleen. Jukka, missä siis mennään?

Manchester Unitedin ja ten Hagin kohtaloon liittyviä uutisia kannattaa lukea tällä hetkellä erityisen suurella varovaisuudella.

Välillä puhutaan, että ratkaisu tulee huomenna, välillä, että ensi viikolla, ja sitten sanotaan, että United päättää asiasta vasta EM-kisojen jälkeen, kun Gareth Southgatelta saadaan vastaus, ottaako hän vastaan Unitedin managerin tehtävät vai ei.

Samalla tavalla nimet otsikoissa vaihtuvat. Milloin siellä lukee Thomas Tuchel, milloin Mauricio Pochettino, milloin Borussia Dortmundin Edin Terzić ja milloin Southgate – tai josko United jatkaisi sittenkin ten Hagin alaisuudessa.

Tilanne on joka tapauksessa se, että Manchester Unitedin uusi johto ei ole saanut ratkaistua managerikysymystä. On puhuttu, että ten Hagin kohtaloa ratkaistaan kauden jälkeen tehtävässä kausianalyysissä. Tämän analyysin piti valmistua tällä viikolla, mutta mitä ilmeisemmin se ei ole valmistunut.

Kuinka Manchester Unitedin kokoluokan seura voi olla siinä tilanteessa, ettei se osaa päättää, onko sen manageri riittävän hyvä jatkamaan tehtävässä vai ei?

Tässä on pohjimmiltaan kysymys samanlaisesta asetelmasta kuin Suomen maajoukkueessa Markku Kanervan osalta.

Jos ten Hag olisi osoittautunut täysin vääräksi valinnaksi Manchester Unitedin manageriksi, hänet olisi helppo erottaa – ja todennäköisesti hänet olisi jo erotettu.

Ten Hagilla on kuitenkin ainakin Unitedin johdon mielestä sen verran plussatekijöitä, että kysymys, johon Unitedin on vastattava, on sama kuin Palloliitolla: onko ten Hagin – tai Huuhkajien tapauksessa Kanervan – tilalle saatavissa sellainen vaihtoehto, että United menestyisi jatkossa paremmin kuin ten Hagin johdolla tai uusi manageri sopisi seuran asettamiin strategisiin tavoitteisiin paremmin kuin ten Hag?

Olen itse kritisoinut ten Hagia ja pidän edelleenkin hänen potkujaan perusteltuina, mutta jos jalkapallovalmentajat pantaisiin samalle janalle paremmuusjärjestykseen, ten Hagin takana olisi valtava määriä valmentajia, osa jopa hyvinkin tunnettuja.

Ainoa ongelma niin ten Hagin kuin Kanervan kohdallakin on, että kumpikin tietää, etteivät he nauti esimiestensä täyttä luottamusta, sillä eihän heidän asemaansa olisi muuten kyseenalaistettu.

Nyt on ja jos he saisivatkin jatkaa tehtävissään, kysymys kuuluu, vaikuttaako otsaan piirretty Zorron merkki jotenkin heidän toimintaansa tai asemaansa. Kysymys on kuitenkin epäluottamuksesta, josta on kaiken lisäksi tehty julkinen asia niin pelaajille kuin kaikille muillekin.

Mikä on ennusteesi, mihin ratkaisuun Manchester United päätyy managerikysymyksessä?

Sen tietää vain Manchester Unitedin johto – jos sekään.

Uhkaako Manchester Unitedin manageriratkaisun viivästyminen Unitedin ensi kautta?

Eihän ratkaisun viivästyminen ole mikään ideaalinen tilanne, mutta tärkeintä on kuitenkin se, että United saisi ensimmäisen kerran Alex Fergusonin valinnan jälkeen eli lähes 38 vuoteen managerivalinnan osuman edes tikkatauluun.

Yksi asia, johon ratkaisun viivästyminen vaikuttaa, ovat pelaajaneuvottelut. Itse asiassa se on vaikuttanut jo nyt, sillä vaikka Valioliigan siirtoikkuna aukeaa virallisesti vasta 14. kesäkuuta, kulisseissa on neuvoteltu täyttä päätä useamman kuukauden ajan.

On ymmärrettävää, että Unitedin kiikarissa olevat pelaajat, etenkin suuret nimet, haluavat tietää, kuka joukkuetta valmentaa ennen kuin he tekevät lopullisen päätöksensä.

Unitedin onni on, että tänä kesänä pelataan EM-kisat, jonka aikana neuvottelurintamalla on hiljaisempaa niiden pelaajien osalta, jotka keskittyvät EM-kisoihin.

Tilanne ei ole siinäkään mielessä helppo, että Unitedilla on Valioliigan kulurajoitusten puitteissa vapaata siirtolimiittiä arviolta vain 35-40 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos United haluaa ostaa huippupelaajia, sen on myös myytävä pelaajia.

Toki myös United voi kikkailla tilikaudella eli jos se siirtää hankintoja heinä-elokuulle, se ehtii myydä pelaajia ja korjata lukujaan vielä ensi vuoden kesäkuussa. Näinhän Chelsea on toiminut tietoisesti – ja näin Newcastle, Aston Villa, Nottingham, Everton ja Leicester joutuvat toimimaan, koska niiden taloudelliset laskelmat tämän kauden osalta eivät ole toteutuneet suunnitelulla tavalla.

Unitedilla on myös se haaste, että uusi urheilujohtaja Dan Ashworth ei ole vieläkään voinut aloittaa tehtävässään, sillä United ei ole päässyt sopimukseen Newcastlen kanssa Ashworthin sopimuksen purkamisen kompensaatiosta.

Voisi kuvitella, että tieto siitä, ketä kannattaisi ostaa ja ketä myydä, kulkisi jollakin tavalla Ashworthilta Old Traffordille, mutta ilmeisesti Ashworthin ja Unitedin yhteydenpitoa vahditaan niin tarkasti, että ainakaan se ei ole mitään vapaata rallattelua.