Manchester Unitedin hylkäämä Ruud van Nistelrooy olisi loistopalkkaus Leicesteriltä
Leicester on palkkaamassa uudeksi managerikseen Manchester Unitedista lähtöpassit saaneen Ruud van Nistelrooyn. Jukka Rönkä pitäisi valintaa erinomaisena.
Leicester on nimittämässä varsin mielenkiintoisen managerin potkut saaneen Steve Cooperin tilalle. Jukka, millainen manageri Ruud van Nistelrooy olisi?
Mielenkiintoinen on hyvä ja kuvaava ilmaisu.
Kun van Nistelrooy valittiin kesällä Erik ten Hagin apulaismanageriksi Manchester Unitedissa, olin varma, että yksi syy hänen palkkaamisensa oli se, että jos ten Hag saisi potkut kesken kauden, van Nistelrooy olisi valmis vaihtoehto hänen seuraajakseen ainakin loppukauden ajaksi.
Ten Hag sai – kuten oli ennakoitavissa – potkut ja van Nistelrooy nimitettiin väliaikaiseksi manageriksi. Ei kuitenkaan loppukauden ajaksi, vaan siksi ajaksi, kunnes United sai Rúben Amorimin irti Sportingista.
Amorim on kuumimpia valmentajanimiä ja hänen palkkaamiseensa oli kaikki perusteet, mutta toisaalta myöskään van Nistelrooy ei olisi ollut huono vaihtoehto hänen sijastaan.
United pelasi hänen johdollaan neljä ottelua, joista se voitti kolme ja pelasi yhden tasan. Vaikka kysymys oli vain neljästä ottelusta, van Nistelrooyn jättämä puumerkki oli Unitedin alkukauden sotkuun nähden erinomainen.
Hän oli joukkueen sisällä erittäin suosittu ja Unitedin pelaajat toivoivat hänen jatkavan Amorimin valmennustiimissä. Amorim halusi kuitenkin tuoda omat miehensä, mikä sinällään oli täysin ymmärrettävää.
Olisi ollut todella mielenkiintoista nähdä, olisiko van Nistelrooy saanut Unitedissa aikaan pysyvästi hyviä tuloksia vai oliko hän enemmänkin se, joka päästi pukukopista irti pahan hengen ja tulokset paranivat pelkästään siksi?
Miten van Nistelrooy istuisi Leicesterin manageriksi?
Juuri se tekee van Nistelrooyn valinnasta mielenkiintoisen.
Hän lopetti oman peliuransa 36-vuotiaana vuonna 2012. Sen jälkeen hän aloitti valmentajapolkunsa valmentamalla PSV:n U17-, U19- ja reservijoukkuetta, minkä lisäksi hän toimi Guus Hiddinkin apuvalmentajana Hollannin maajoukkueessa kesän 2014 MM-kisoissa.
Van Nistelrooy nousi porras portaalta ylemmäksi, kunnes hänet nimitettiin kesällä 2022 PSV:n edustusjoukkueen päävalmentajaksi. PSV voitti hänen avauskaudellaan Hollannin cupin ja sijoittui Eredivisienissä Feyenoordin jälkeen toiseksi.
Van Nistelrooy erosi kuitenkin PSV:n päävalmentajan paikalta kierros ennen sarjakauden loppua, koska hän ei omien sanojensa mukaan saanut tarpeeksi tukea seurajohdolta. Viime talven hän veti happea, kunnes kesällä kutsu kävi Old Traffordille.
Van Nistelrooy on käynyt monessa mielessä oikeanlaisen valmentajapolun. Hän ei hypännyt saman tien minkään suuren seuran päävalmentajaksi, vaan kehitti itseään maltillisesti, mutta samalla kunnianhimoisesti.
PSV:n pelasi van Nistelrooyn päävalmentajakaudella hyökkäysvoittoista jalkapalloa. Se teki sarjassa eniten maaleja, mutta se myös päästi eniten maaleja kuudesta kärkijoukkueesta.
Van Nistelrooy onnistui erinomaisesti myös pelaajien kehittäjänä. Xavi Simmons teki kyseisellä kaudella suuren läpimurtonsa, Luuk de Jong käänsi uransa uuteen nousuun ja loistavan alkukauden pelannut Cody Gakpo vietiin kesken kauden väkisin van Nistelrooyn käsistä Liverpooliin.
Van Nistelrooy myönsi julkisuudessa, että hän pitää valmennuksellisena ja pelillisenä oppi-isänään Sir Alex Fergusonia, jonka alaisuudessa hän pelasi viisi kautta vuosina 2001-2006.
Myös PSV:n edustusjoukkueen päävalmentajana van Nistelrooy perusti jalkapallonsa pallonhallinnan sijasta enemmän suoraviivaisuuteen. Esimerkiksi Ajaxin pallonhallintaprosentti oli kyseisellä kaudella Eredivisienissä 66,5, kun PSV:llä se oli 55,5.
PSV pelasi valtaosan kaudesta 2022-23 kolmella topparilla ja wing-backeilla, mutta PSV:n nuorten joukkueissa hän vaihteli ryhmitystä ja pelitapaa ja pelasi varsinkin materiaaliltaan vahvempia joukkueita vastaan hyvinkin puolustusvoittoisella ryhmityksellä.
Vaikka Enzo Maresca ajoikin Leicesterille viime kaudella pallonhallintaan perustuvaa pelitapaa, Leicesterin dna on perustunut viimeiset 10-15 vuotta enemmän suoraviivaisuuteen ja vastaiskuihin. Joukkueessa on myös edelleen Jamie Vardysta alkaen pelaajia, jotka on kuin tehty nopeisiin vastaiskuihin.
Tässäkin mielessä van Nistelrooy olisi todella mielenkiintoinen valinta Leicesterin manageriksi. Jos hän ei ole muuttanut jalkapallo-oppejaan, uskoisin, että hän voi olla Leicesterille erinomainen manageri.
Erinomainen tarkoittaisi sitä, että hän saisi pidettyä Leicesterin tällä kaudella Valioliigassa. Vaarana on toki se, että Leicester voi edelleenkin saada pisterangaistuksen kuluylitysten vuoksi, mutta vaikka Leicesteriltä vähennettäisiinkin 4-6 pistettä, uskoisin van Nistelrooyn pitävän silti Leicesterin Valioliigassa.
Mitä van Nistelrooyn uralla tulevaisuudessa tapahtuu, jää nähtäväksi. Hänellä olisi jo nyt muitakin ottajia Englannissa kuin Leicester ja jos hän onnistuu Leicesterin puikoissa, sen jälkeen hänelle avautuisi vuorenvarmasti vieläkin hohdokkaampien seurojen ja miksei jopa Hollannin maajoukkueen portit.
Van Nistelrooy oli pelaajana maaginen maalintekijä ja ärsyttävä kusiainen, mutta valmentajana hänellä on karismaa ja auraa, jota kannattajat ja seurojen puheenjohtajat rakastavat. Ennusmerkit ovat sellaiset, että kuulemme vielä van Nistelrooysta monta kertaa.
En puhu vielä mistään timanttivalinnasta, mutta tässä saumassa van Nistelrooy olisi Leicesteriltä kovan luokan valinta uudeksi manageriksi. Toki jokaiseen managerivalintaan liittyy riskinsä, mutta juuri nyt Leicester tarvitsee van Nistelrooyn kaltaista manageria, joka kääntäisi Leicesterin kurssin ja toisi muutenkin glamouria ja valoa seuran päälle nousseiden tummien pilvien lomaan.