Manchester Unitedin tuska ei jatku vain tulevalla kaudella – se voi jatkua vuosia

Vapailla papereilla liikkunut Christian Eriksen teki 3-vuotisen sopimuksen Manchester Unitedin kanssa.

JalkapalloValioliiga

Manchester Unitedin tuska ei jatku vain tulevalla kaudella – se voi jatkua vuosia

Manchester Unitedin manageri Erik ten Hag ollaan panemassa tekemättömään paikkaan Unitedin Mestarien liiga -haaveiden kanssa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 2.8.2022 | KUVAT All Over Press

Valioliiga 2022-2023: Manchester United

Viime kausi

Jos kaaos on joskus täydellisen kaunis, sitä se oli viime kaudella Old Traffordilla. Ole Gunnar Solskjærin kupla puhkesi rytisten ja hänet pantiin lankulle marraskuussa. Tilalle palkattu kovamaineinen Ralf Rangnick ei saanut luisua pysäytettyä, vaan pikemminkin kiihdytettyä.

Ragnick vastasi toki omista teoistaan, mutta tässä kohtaa myös Manchester Unitedin kaaoksessa oleva organisaatio näytti voimansa. Rangnickille – ja samalla joukkueelle – tehtiin selväksi, että kysymys oli vain loppukauden mittaisesta pestistä. Ei pidemmästä. Rangnickilla ei näin ollut seuraavan kauden selkänojaa ajaessaan harjoitusmetodejaan ja pelitapaansa sisään. Jos joku pelaaja ei pitänyt Rangnickista, hänen oli helppo ajatella, että turhaa minä tuolle äijälle hypin.

34.00 for Manchester United to win the Premier League 2022/2023! Play now at LeoVegas!

Tammikuussa Rangnick olisi ehdottomasti halunnut uuden hyökkääjän ja sopi asiasta johtokunnan kanssa. Johtokunta muutti kuitenkin mieltään keskusteltuaan seuran pelaajarekrytoinneista vastaavan osaston kanssa.

Lopputulos oli se, että United pukukoppi oli jakautunut erilaisiin klikkeihin. Osa oli Cristiano Ronaldon takana ja osa vanha regiimin. Rangnickin takana ei tuntunut olevan ketään.

United sijoittui viime kaudella lopulta kuudenneksi. Sen pistemäärä (58) oli Valioliiga-aikakauden heikoin, samoin voittojen määrä (16). Päästettyjen maalien määrä (57) oli Valioliiga-ajan suurin ja tappioiden määrä (12) sivusi suurinta tappioiden määrää.

Kesän siirtoikkuna

Erik ten Hag on kovassa paikassa Old Traffordilla.

Manchester United palkkasi uudeksi managerikseen Ajaxin päävalmentajan Erik ten Hagin. Nimitykseen liittynyt toiveikkuus on kesän aikana haihtunut, sillä Unitedin on ollut haastavaa saada haluamiaan pelaajia siirtymään Old Traffordille.

Vika ei toki ole yksin ten Hagin, sillä Unitedin koko organisaatio on tullut Sir Alex Fergusonin ajan jälkeen tuuliajolla. Ed Woodwardista päästiin eroon, mutta uusi toimitusjohtaja Richard Arnold ei ole saanut kevään ja kesän aikana muutettua kurssia. Jalkapallojohtaja John Murtough on ollut pettymys ja hänen asemansa on väitetty olevan vaakalaudalla.

Manchester United on ostanut kesän aikana kolme pelaajaa. Lisandro Martinez tuli Ajaxista 48,3 miljoonalla punnalla, vasen puolustaja Tyrell Malacia Feyenoordista 13 miljoonalla punnalla ja Christian Eriksen ilmaisilla papereilla Brentfordista.

Mutta Unitedin kesässä oleellista ei ole se, ketä on tullut, vaan ketä ei ole tullut. Barcelonan Frenkie De Jong oli Unitedin ostolistan ykkösenä ja seurat pääsivät jo sopimukseen siirron yksityiskohdista, mutta entinen Ajax-tähti ei ole itseole halukas siirtymään Old Traffordille. Myös toiveet Ajax-laituri Antonyn siirrosta ovat hautautumassa Ajaxin kovan hintapyynnön seurauksena.

Kaiken päällä sähisee myös korkeajännite nimeltä Cristiano Ronaldo, joka haluaisi jättää merihädässä olevan United-laivan ja siirtyä Mestarien liigassa pelaavaan seuraan. Jos soppa olisi täydellinen, Ronaldon haluajat ovat vähissä hänen entistä seuraansa, Sportingia, lukuun ottamatta.

Siirtoikkuna on vielä auki kuukauden, joten elokuun aikana ehtii tapahtua vielä paljon. Hälyttävää on kuitenkin se, ettei päärintamalla ole tapahtunut vielä mitään. Muut kärkiseurat saivat pääosan hankinnoistaan tehtyä jo kesäkuussa ja ne ovat saaneet vetää pre-seasonin hankinnat kyydissään.

Kuumeisin ongelma Unitedilla on Juventukseen siirtyneen Paul Pogban korvaaminen. De Jong on edelleen ten Hagin ykköstoive, kakkosena tulee Lazion Sergej Milinkovic-Savic, mutta hänenkään kaappaamisensa ei ole helppoa.

Ten Hag on vakuuttanut, että hän haluaa pitää Ronaldon, mutta mitä muutakaan hän voisi julkisuudessa sanoa. Tan Hagin on varottava sitä, että hän ilmoittaisi haluavansa eroon Ronaldosta, mutta tälle ei löytyisikään elokuussa ostajaa.

United on yksi niistä seuroista, jotka ovat joutuneet huomaan, kuinka vaikeaa tänä kesänä on päästä eroon sopimuksen alaisista pelaajista. Listalla olisi arviolta jo kymmenkunta pelaajaa, jotka United olisi valmis myymään, jos vain joku suostuisi heidät ostamaan. Toistaiseksi ainoat säälliset rahat United on saanut kaksi vuotta lainalla pelanneesta Andreas Pereirasta, josta Fulham maksoi 10 miljonaa puntaa.

Pogban lisäksi vapailla papereilla OT:n ovat jättäneet muuan muassa Jesse Lingard, Nemanja Matić, Juan Mata ja Edinson Cavani. Maalivahti Dean Henderson lähti puolestaan vuodeksi lainalle Nottinghamiin.

Tulleet

Tyrell Malacia tuli Old Traffordille Feyenorrdista.

Tyrell Malacia, Feyenoord, 13,0M

Christian Eriksen, Brentfoird, ilmainen

Lähteneet:

Paul Pogba, Juventus, ilmainen

Jesse Lingard, Nottingham, ilmainen

Nemanja Matić, Roma, ilmainen

Andreas Pereira, Fulham, 10,0M

Dylan Levitt, Dundee, 0,3M

Edinson Cavani, sopimusta ei uusittu

Juan Mata, sopimusta ei uusittu

Lee Grant, sopimusta ei uusittu

Dean Henderson, Nottingham, 12 kk laina

Tuleva kausi

Manchester Unitedin tilanne uuden kauden kynnyksellä on haastava. Kesän siirtoikkuna on ollut valtava pettymys, eikä Erik ten Hag ole saanut vahvistettua joukkuetta haluamallaan tavallaan. Cristiano Ronaldon tilanne tuo lisäksi vahvan lisämausteen, jota ilman ten Hag haluasi työtään tehdä.

Unitedin haasteena on, ettei mikään osa-alue ole sen pelissä täydessä tikissä. Jopa joukkueen paras pelaaja, maalivahti David de Gea, on pudonnut jalkapallon evoluution kelkasta. De Gea ei pelaa niin sanotusti jalallaan, mikä pudotti hänet jopa Espanjan maajoukkueesta. Martinez voi olla hyväkin hankinta puolustukseen, mutta kapteenin nauhan pitäminen Harry Maguiren hihassa kertoo, että puolustukseen jää kytemään katastrofin siemen. Keskikentällä on ainakin vielä Paul Pogban kokoinen reikä.

Lisandro Martinez on toistaiseksi Unitedin kallein hankinta tänä kesänä.

Cristiano Ronaldo teki viime kaudella vauhtiin päästyään 18 liigamaalia, mutta niiden hinta ei ollut pelillisesti yksiselitteinen – eikä kukaan tiedä nyt, pelaako Ronaldo edes tulevalla kaudella Unitedissa.

Huolta lisää myös Bruno Fernandesin hyytyminen toissa kauden loistostaan ja jokainen ymmärtää, miksi ten Hag haluaisi hankkia myös maailmanluokan laiturin.

United voi vielä korjata tilannetta kesän siirtoikkunan aikana, mutta se on vasta ensimmäisen asteen haaste. Toisen asteen haaste on se, miten kovaa tekoa ten Hag on johtaessaan Unitedin kaltaista turbulenttista ja vaappuvaa jättiseuraa. Ole Gunnar Solskjær sai siimaa liiankin kanssa, mutta ten Hagilla ei ole samanlaista suojaa norjalaisella United-legendalla. Ralf Rangnick olisi ehditty erottaa kuuden kuukauden aikana viidesti, mikäli hänen ei olisi tiedetty lähtevän kauden jälkeen ainakin managerin toimistosta.

Ten Hag pelaa punaista rulettia tulevalla kaudella suurilla panoksilla. Hän ei ole huono manageri, mutta 52-vuotias hollantilainen on nyt elämänsä haasteen edessä. Unitedin materiaali ei tällä hetkellä kestä vertailua Valioliigan muihin kärkiseuroihin ja jos United ei onnistua elokuussa oikeasti vahvistamaan joukkuetta, ten Hag pannaan paljon vaikeampaan paikkaan kuin esimerkiksi Louis van Gaal ja José Mourinho – joiden heidänkin ura OT:lla päättyi potkuihin.

Haasteita lisää Unitedin organisatorinen kaaos ja se, ettei Unitedissa ole herätty vielä siihen, että paluuta huipulle ei tehdä sormia napsauttamalla. Edessä on vuosien työ, jossa ensin olisi laitettava kuntoon perustat ja vasta sitten alettava suunnitella askeleita ylöspäin.

Ralf Rangnick antoi keväällä tuolle aikamääreelle jopa mitankin määritellessään, kuinka kauan Unitedilta vie Liverpoolin tason saavuttaminen.

Kuusi vuotta, oli Rangnickin tyly arvio.

Arvio

Manchester United voi parantaa osakkeitaan vielä siirtoikkunan viimeisinä viikkoina, mutta ten Hagilta vaaditaan todellista taikatemppua, jos hän aikoo luotsata Unitedin kauden päätteeksi Mestarien liigaan. Paljon todennäköisempää on, että United joutuu jälleen pettymään ja taistelemaan sijoista 6-7. Kaukana ei ole sekään skenaario, että ten Hag ei kestä jakkarallaan koko kautta.

To be or not to be – that’s the question.