Honka on pudonnut rattailta, mutta KuPS uhkaa HJK:n mestaruutta tappiin asti

Perparim Hetemaj ja HJK jättivät Florian Krebsin ja Hongan jalkoihinsa Tapiolassa.

JalkapalloVeikkausliiga

Honka on pudonnut rattailta, mutta KuPS uhkaa HJK:n mestaruutta tappiin asti

Veikkausliigan mestaruustaistelu muuttui runkosarjan päätöskierroksella kolmen hevosen kisasta kahden hevosen kilpajuoksuksi.

Joel Perovuo
TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 12.9.2022 | KUVAT All Over Press

Darwin Nunez

Veikkausliigan huippujännittävä runkosarja päättyi sunnuntaina. HJK karisti viimeisellä kierroksella kärkikaksikon kyydistä FC Hongan hakemalla Tapiolasta arvokkaan 2-1-vierasvoiton. Näin HJK:n ja Hongan ero venähti dramaattisessa kuuden pisteen ottelussa kahdeksaan pisteeseen.

KuPS pysyi sen sijaan Klubin kyydissä mukana, kun se voitti VPS:n Vaasassa 1-0. KuPS on jäänyt HJK:sta kaksi pistettä.

Kolme kärkiseuraa, kaksi mestariehdokasta

1. HJK

HJK on saanut kesän vaikean jakson selätettyä ja se kykeni hiukan varamiehisenäkin kaatamaan Hongan kontrolloidun esityksen jälkeen. HJK syötti Hongalle samaa lääkettä kuin Betis Klubille. HJK oli juuri riittävän hyvä ja sen 5-4-1-puolustusmuoto sai pidettyä Hongan riittävästi kurissa.

HJK johtaa sarjaa, eikä se kovin usein ole luopunut tässä vaiheessa kautta johtoasemastaan. Klubissa on totuttu pelaamaan kärjessä ja sei on ykkösehdokas mestariksi ennen loppusarjaa.

18.00 for HJK to beat AS Roma on Thursday. Play now at LeoVegas!

Suurin haaste on Eurooppa-liigasta johtava kova otteluruuhka ja matkustamisen ja kovien otteluiden tuoma fyysinen ja henkinen rasitus. Pelaajat ovat fyysisesti äärirajoilla, joten Veikkausliigassa materiaalia pitäisi pystyttyä kierrättämään. Se on joka tapauksessa avainasemassa, kuinka pelaajat onnistuvat palautumaan ja pysymään terveenä. ’’Kaikkia tarvitaan’’ pätee HJK:n tapauksessa loistavasti.

2. KuPS

KuPS on ennen loppusarjan alkua kaksi pistettä HJK:n perässä ja edelleen tukevasti mukana mestaruustaistossa. KuPS pelaa lauantaina Suomen cupin finaalissa Interiä vastaan ja pääsee voitolla tavoittelemaan syksyn päätteeksi tuplamestaruutta.

KuPS on pelannut kohtalaisen tasapaksun kauden viime vuoteen verrattuna. Sunnuntainen 1-0-voitto VPS:stä oli joukkueelle jo yhdeksäs maalin voitto tällä kaudella. Maalin voitoissa ei tietenkään ole mitään vikaa. KuPS on ollut tehokas paikoistaan, mutta joukkueen pelaaminen on välillä ollut liikaa vaaratonta pallottelua. KuPSilta ovat puuttuneet uhka vastustajan muodon sisällä ja viimeistä linjaa uhkaavat juoksut, joita viime kaudella nähtiin jatkuvasti.

KuPS on haasteistaan huolimatta edelleen hyvä ja hyvin valmennettu joukkue. Se on HJK:n tavoin pyrkinyt kehittämään pelaamistaan kauden aikana. Gabriel Bispon rooli on tästä hyvä esimerkki tästä. Bispo alkoi kesällä pelata ylempänä ja toi juoksuillaan uhkaa ja samalla myös tehoja KuPSin hyökkäämiseen.

Loppusarjassa KuPSin on jatkettava tällä tiellä, jossa se käyttää aktiivisesti pelaajia vastustajan muodon sisällä ja hyödyntää tehokkaammin vastustajan selustaan juoksevia pelaajia. Jos pelaajat valuvat ulos vastustajan muodon sisältä ja KuPS pelaa liiaksi vastustajan muodon ulkopuolella, otteluista tulee nihkeitä.

Ennuste on joka tapauksessa se, että KuPS pysyy kärkitaistelussa mukana päätyyn asti ja mikä olisikaan hienompaa kuin, että mestaruus ratkeaisi vasta viimeisellä kierroksella kahden mestarisuosikin keskeisessä ottelussa. Tällä kertaa ottelu pelataan Helsingissä.

3. FC Honka

Kirjoitin elokuussa, että FC Honka on vakavasti otettava mestariehdokas. Sen jälkeen joukkueen tuloksellinen käyrä on kääntynyt huonoon suuntaan. Honka on ottanut viimeisestä kolmesta ottelusta yhden pisteen ja sunnuntainen tappio pudotti sen mestaruustaistelusta niin pitkälle takamatkalla, että Hongalle ei välttämättä riitä enää mestaruuteen edes täydellinen loppukausi.

Yllättävintä Hongan heikoissa tuloksissa on ollut se, ettei sen pelaamisessa ole tapahtunut radikaalia heikkenemistä. Tästä kertovat myös maaliodotteet, jotka ovat olleet vastakkaisia Hongan tulosten kanssa.

Jalkapallossa tulokset ovat tasaisissa otteluissa pienestä kiinni. AC Oulua vastaan haparoi loistavan kauden pelannut maalivahti Maksim Rudakov, Hakaa vastaan Hongalla oli loistopaikka iskeä johtoon, mutta johtoon menikin Haka ja Hongan hallinnasta huolimatta pisteet jäivät Valkeakoskelle.

HJK:ta vastaan Honka aloitti pelin todella naiivisti, mikä kostautui heti takaiskumaalina. Maalia edeltäneessä tapahtumaketjussa tunaroitiin urakalla ja esimerkiksi kauden heikomman ottelunsa pelannut Florian Krebs oli keskeisessä roolissa Klubin maalin synnyssä.

Hongan tulosten kääntyminen jyrkkään laskuun on espoolaisille karvasta, mutta myös inhimillistä. Hongan avainpaikoilla pelaa useita nuoria pelaajia ja pelaajia, jotka eivät aiemmin ole pelanneet mestaruudesta.

Nostin jo elokuun arviossani juuri sipulin kestävyyden keskeiseksi asiaksi Hongan loppukaudessa. Nämä pistemenetykset ovat osoittaneet, että sipuli ei ihan vielä ollut kypsä mestaruuteen saakka. Toki kaikki on edelleen teoriassa mahdollista, mutta piste-ero HJK:hon ja KuPSiin on liian iso, ellei kärkikaksikolta nähdä totaalista sulamista.

Loppusarjassa Honkaa testataan henkisesti myös alhaalta päin. Haka on kivunnut Hongan vaikean jakson aikana neljän pisteen päähän ja Honka joutunee todennäköisesti puolustamaan europaikkaansa playoffien finaalissa.

Myös materiaalin ohuus etenkin keskushyökkääjän paikka kostautui, kun läpimurtokauden pelannut Agon Sadiku oli Klubia vastaan pelikiellossa. Aiemmin positiivisia otteita esittänyt Drazen Bagaric oli HJK:ta vastaan vaisu.

Pelaajista syksyn aikana korostuu Jerry Voutilaisen ja Kevin Jansenin roolit. Voutilainen teki tasoituksen Paulus Arajuuren selustasta klubia vastaan ja oli muutenkin vaarallinen hyvien taustanousujensa ansiosta. Myös Jansen on noussut Hongan ehdottomiin runkopelaajiin tällä kaudella.