Manse karjuu tänä vuonna kovempaa syksyn siirtomarkkinoilla kuin kesän pelikentillä

Perttu Ruuskan vire ennakoi jopa runkosarjan lyöjätilaston voittoa.

Pesäpallo

Manse karjuu tänä vuonna kovempaa syksyn siirtomarkkinoilla kuin kesän pelikentillä

Manse lähtee tähän kauteen haastajana, mutta siirtomarkkinoilla se aikoo karjua kovempaa kuin kukaan muu.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 3.5.2024 | KUVAT Antti Haapasalo

Manse PP

Lähtötilanne

Manse valloitti ryminällä Suomen mestaruuden kohutulla ja kalliilla joukkueella syksyllä 2021. Sen jälkeen sen käyrä on ollut laskeva. Toissa syksynä Manse oli finaaleissa täysin aseeton Vimpeliä vastaan ja viime kaudella se jäi ulos mitaleilta hävittyään pronssiottelussa Kempeleelle.

Mansen seurajohdossa käyrän suunta on nähty ja tunnistettu. Manse kosi jo täksi kaudeksi useita huippupelaajia Vimpelistä, Joensuusta ja Sotkamosta, mutta haaviin tarttui lopulta vain Elmeri Lieto.

Lieto on merkittävä vahvistus, mutta nykyisessä kilpavarustelun kierteessä Manse lähtee alkavaan kauteen haastajana – ainakin runkosarjassa. Sotkamo, Vimpeli, Kempele ja Joensuu ovat kauden alkaessa kaikki vahvemmissa hyökkäysasemissa kuin Manse.

Mitalipeleissä Mansen rutiini ja kokemus nostavat sen osakkeita. Niin tapahtui myös viime kaudella, kun Manse ponnisti runkosarjan kuudennelta sijalta välieriin.

Kausi 2024

Mansen perusrunko on pitkälti kiveen hakattu. Pelinjohtaja Jani Komulainen tulee varmasti tekemään kesän aikana erilaisia kokeiluita, mutta kun kaikki pelaajat ovat terveinä, koosteessa on oikeastaan vain yksi heiluva pala – se, kuka on polttolinjan neljäs pelaaja.

Muuten kooste on selvä. Juha Puhtimäki pelaa viimeistä kauttaan Mansen lukkarina, ja etukentän ottavat haltuunsa vaihtotilanteissa Simo Vainikainen ja Tomi Lehtonen. Lieto, Juuso Myllyniemi ja Severi Tikkakoski ovat terveinä ollessaan linjan selvät tapaukset. Neljännessä paikassa on vahvimmin kiinni Kalle-Tapio Huusko – pitkälti sen takia, että häntä tarvitaan kakkoskärjessä pelintekijänä.

Muut linjan vaihtoehdot ovat lähinnä Konsta Hyötyläinen, Leevi Lehto ja Tino Heikkilä.

Takakentän ykköspari on Henri Puputti ja Topias Lilja. Heitä paikkaa lähinnä nuori Valtteri Savilahti.

Sisällä roolit ovat myös selvät. Tikkakoski, Myllyniemi ja Lieto muodostavat ykköskärjen, jonka jälkeen tulevat numerolla lyövät pääkotiuttajat Puputti ja Puhtimäki. Kakkoskärjessä pelaavat Vainikainen, Lilja, Huusko ja Lehtonen. Järjestys voi elää.

Komulainen tulee peluuttamaan todennäköisesti Puputtia myös kakkoskärjen kotiuttajana ja jokerina, mutta kun pelaamista pitää tiivistää, Puputti palaa omalle paikalleen neloseksi.

Jokeriosastolla kaksi paikkaa on myös kiveen hakattuja. TalviSuperin perusteella huippuvireessä oleva kapteeni Perttu Ruuska on vahva ehdokas runkosarjan lyöjätilaston voittajaksi. Toinen jokeripaikka menee etenijäjokeri Timo Torpalle. Kolmanneksi jokeriksi on useampi vaihtoehto, joiden joukossa on myös Lauri Kivinen, mikäli hän tervehtyy täyteen pelikuntoon.

Mansen kriittisin kohta on ykköskärjen onnistuminen sisäpelissä, sillä Mansella ei ole varaa hukata Puputin ja Puhtimäen kotiutusvoimaa. Tässä suhteessa tilanne ei oleellisesti muuttunut edelliskausista, sillä Mansen kotiutusosasto on edelleen kapea, minkä vuoksi sen sisäpeli on herkästi tukehtunut, jos Puputille ja Puhtimäelle ei ole tullut kotiutustilanteita.

Ulkopeli kestää kyllä, mutta kysymys kuuluu, rullaako sisäpeli optimaalisella tavalla?

Komulainen joutui hyppäämään Mansen puikkoihin viime keväänä Toni Kohosen saatua potkua helmikuun lopussa. Nyt Komulainen on saanut vetää Mansea yli vuoden, joten ainakin lähtökohdat ovat paremmat kuin vuosi sitten.

Arvio

Mansea ei ole mitään syytä aliarvioida, mutta se ei lukeudu tällä kaudella mestariehdokkaiden terävimpään kärkeen. Mansen kohtalona on todennäköisemmin taistella Kouvolan ja Hyvinkään kanssa runkosarjassa sijoista 4-7. Ehkä sijoitus voi parantua tuosta pykälällä.

Mitalipeleissä Manse on avainpelaajien rutiinin ja kylmäpäisyyden vuoksi paha vastus kenelle tahansa. Komulainen on Mikko Korhosen ohella ainoa pelinjohtaja tämän kauden Superissa, joka on voittanut miehissä pelinjohtajana SM-kultaa. Sekin on plussatekijä Manselle, vaikka mestaruus vaikuttaa tamperelaisille tällä kaudella kaukaiselta tavoitteelta.

Tulevaisuus

Manse olisi halunnut uudistaa joukkuettaan jo täksi kaudeksi, mutta suunnitelmiin tuli vuoden viive. Ensi kaudeksi myllynkivet liikahtavat vuorenvarmasti isommilla kierroksilla. Juha Puhtimäen paikalle Mansen uudeksi lukkariksi tulee Aapo Komulainen. Toinen pitkälle sovittu siirto on Antti Korhosen siirtyminen Kempeleestä. Korhonen on tällä hetkellä Superin paras numerolla lyövä kotiuttaja.

Manse haluaa uudistaa myös koko takakenttänsä. Suunnitelma kuulostaa hurjalta, sillä huippuhyviä tai edes hyviä koppareita ei kasva jokaisella oksalla. Henri Puputilla ei ole vielä sopimusta ensi kaudeksi, mutta Puputin jatkamiselle Mansessa kannattaa jättää ovi raolleen.

Manse haluaa osana nuorennusleikkausta nostaa avaukseen myös omia junioreita, joista lähimpänä avauksen paikkaa ovat Valtteri Savilahti, Matias Paananen ja Tino Heikkilä. Manse tyhjentää myös varastojaan, mikä tarkoittaa Puputin lisäksi kysymysmerkkejä ainakin Topias Liljan, Konsta Hyötyläisen, Kalle-Tapio Huuskon ja Leevi Lehdon osalta.

Mansen kunnianhimoiset peliliikkeet siirtomarkkinoilla kertovat siitä, ettei raha kassasta ole vastoin yleisiä odotuksia – ja joidenkin toiveita – loppunut. Se tarkoittaa sitä, että Manse on vakavasti otettava voima lähivuosina, eikä mestaruuskaan ole utopistinen tavoite.