Manse on ottanut kahdessa finaalissa lukua, mutta sitä ei ole vielä tyrmätty

Tinja Töyrylä mittasi toisessa finaalissa Senni Sallisen syöttöä.

Pesäpallo

Manse on ottanut kahdessa finaalissa lukua, mutta sitä ei ole vielä tyrmätty

Jyväskylän Kirittäret johtaa finaalisarjaa Mansea vastaan 2-0, mutta Pekka Arffmanin mukaan mestaruutta ei välttämättä juhlita vielä lauantaina Tampereella.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 16.9.2022 | KUVAT All Over Press

Jyväskylän Kirittäret johtaa naisten finaalisarjaa 2-0. Mestaruus on siis katkolla Tampereella lauantaina. Pekka, joko lauantaina juhlitaan?

En olisi asiasta niinkään varma. Kirittäret on toki voittanut kaksi ensimmäistä ottelua, mutta ottelut ovat olleet paljon tasaisempia miltä ne ovat näyttäneet. Kolmostilanteet ovat vain niukasti Kirittärien eduksi ja kärkilyöntien määrässä Manse on ollut jopa niukasti edellä.

Kirittärien kahden voiton alle on hautautunut myös se, miten hyvää Mansen kärki – Henna Peltokangas, Saaga-Angelia Raudasoja ja Virpi Hukka – on pelannut. Peltokangas ja Raudasoja pelasivat molemmat toisessa finaalissa yli 70 prosentin tehoilla ja yhdeksän kärkilyöntiä lyönyt Hukka täräytti onnistumisprosentikseen täydet 100.

Se, missä ero on tullut, on ollut kotiuttaminen. Siinä Kirittäret on ollut selvästi tehokkaampi kuin Manse omissa kotiutustilanteissa – tai vaihtoehtoisesti Kirittärien ulkopeli on ollut parempaa kuin Manselle.

Viittaatko tällä Mansen haastavaan lukkaritilanteeseen?

Se on selvää, että Manse antaa tällä hetkellä tasoitusta lukkaripelissä. Senni Sallisen vaikeudet syötön kanssa on kaikkien tiedossa ja kieltämättä toisessa finaaliottelussa Sallista vastaan oli helppo pelata, sillä hänen syöttönsä olivat varsin helppoja eikä hän juurikaan antanut taktisia vääriä.

Mutta lukkaritilanne ei ole ainoa ongelma. Mansen ulkokentälle on sattunut myös kohtalokkaita virheitä, jollaisia Kirittärille ei ole juurikaan sattunut.

On myös hyvä muistaa, että ensimmäinen finaali ratkesi Eeva Mäki-Maukolan läpilyöntiin, mikä johti kakkospelinjohtaja Antti Vihtkarin ulosajoon ja pelikieltoon, jota jatkettiin vielä koskemaan myös lauantaisen finaali, koska Vihtkarin katsottiin rikkoneen pelikieltoaan toisessa finaalissa.

Best odds for pesäpallo and MLB including Manse PP vs Kirittäret. Play now at LeoVegas!

Mansen pelinjohtajakaksikon finaalit eivät ole menneet kovinkaan putkeen, sillä Vihtkarin pelikieltojen lisäksi Jari Cavernelisin pelinjohtaminen finaaleissa on ollut sanalla sanoen huonoa. Pelinjohtajan kaksikon toiminta ei ole ainakaan mitenkään auttanut Mansen tilannetta.

Mikä kolmannen finaalin ratkaisee? Onko se juuri tuo lukkaripeli?

Lukkaripeli on pesäpallossa aina tärkeässä roolissa ja on mielenkiintoista nähdä, kumpi lauantaina syöttää. Itse uskon, että lukkarina pelaa lauantaina Jasmin Andreasen, joka pelasi lukkarina myös ensimmäisessä finaalissa.

Tilanne ei ole helppo hänellekään, sillä hän joutui hyppäämään kesken kauden lukkariksi ja lukkarin tontti on kaikkine vivahteineen vaativin pelipaikka pesäpallossa. Kun päällä ovat nyt lisäksi finaaleiden ja pakkovoiton paineet, niin kovaa tekoa pitää Mansen lukkarin olla, syöttipä lauantaina kumpi tahansa.

Mansen mahdollisuus on siinä, että sen ykköskärki tekee tällä hetkellä jopa varmemmin tilanteita kuin Kirittärien ykköskärki ja jos Manse saa kotiutukset toimimaan, he tekevät juoksuja jaksojen ja ottelun voittamiseen, jos ulkopeli ei repsahda.

Siinä se sittenkin onkin se lauantaina suuri kysymys: Miten Mansen ulkopeli onnistuu niin lukkaripelin kuin koko ulkokentän osalta?

Mansen haaste ei ole helppo, mutta näkisin, että sunnuntaina vielä pelataan Jyväskylässä. Ainakin todennäköisyys siihen on suurempi kuin miesten finaalisarjan jatkumiselle.