Manse PP:lle finaalien avausvoitto, mutta Kouvolaa uhkaa tappiota suurempi katastrofi

Matti Saukon loukkaantuminen on Kouvolalle suuri huolenaihe.

Pesäpallo

Manse PP:lle finaalien avausvoitto, mutta Kouvolaa uhkaa tappiota suurempi katastrofi

Manse PP voitti Kouvolan ensimmäisessä finaalissa, mutta Pekka Arffmanin mukaan Koplan varsinainen uhkakuva on Matti Saukon loukkaantuminen.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 15.9.2021 | KUVAT All Over Press

Manse PP otti ensimmäisen kiinnityksen mestaruuteen kaatamalla Kouvolan kotikentällään 2-1 (1-3, 2-0, 1-0). Pekka, miten taktiset haukansilmäsi näkivät ottelun?

Hyvin tyypillinen ensimmäinen loppuottelu, hyvin tyypillinen kylmän kelin ottelu ja hyvin tyypillinen kahden huippuhyvän ulkopelijoukkueen ottelu. Mansen kaikki neljä juoksua tulivat erinomaisilla lyönneillä ja Kouvolan kolmesta juoksusta vain yksi tuli ulkokentän avustuksella.

Ottelu oli kaksijakoinen. Kouvola oli ensimmäisellä jaksolla selvästi parempi joukkue, mutta sitten tuuli kääntyi ja jos tätä ottelua katsoo kokonaisuudessaan, Manse oli parempi joukkue ja ansaitsi voittonsa.

Ensimmäisellä jaksolla Kouvola sai kärkensä kulkemaan. Jos Tommi Mäentausta ei mennyt, etenijäjokeri Ville Pesu meni, ja Matti Saukko ja Arttu Ruuska pelasivat erinomaisen jakson kakkosena ja kolmosena. Vaikka Kouvola löi kolme juoksua, sen kotiutus ei toiminut optimaalisella tavalla. Matti Latvala löi toki yhden juoksun, mutta Manse sai pelattua hyvin Janne Kivipellon ulos. Kivipellolle tuli koko ottelussa vain yksi yritys tilastoihin eikä Kivipellolla ollut muutenkaan kummoinen päivä mailassa. Mutta tärkeintä oli jaksovoitto.

Manse PP

Tuomas Tuohisaari oli Mansen ykköspelaaja keskiviikkona.

Mansella petti ensimmäisellä jaksolla pahiten päävaihtajat Juuso Myllyniemi ja Tuomas Jussila. Sen seurauksena Henri Puputti joutui tekemään tilanteita. Hän onnistui vaihtajana hyvin, mutta se söi yhden tärkeimmistä kotiuttajista. Myöskään Juha Puhtimäellä ei ollut paras päivänsä ja Juha Niemi jäi ensimmäisellä jaksolla vähälle käytölle.

Toisella jaksolla Kouvolalla alkoi sakata sisäpeli. Ruuskalla ei kulkenut enää samalla tavalla kuin ensimmäisellä jaksolla ja Juho Hacklinilla oli sysimusta päivä mailassa, sillä hän ei saanut viidellä yrityksellään yhtään onnistumista. Myöskään Ossi Meriläisellä ei kulkenut, sillä hän onnistui kuudessa kotiutusyrityksessään vain kerran. Ja sitten kaiken sen päälle tuli Saukon loukkaantuminen.

Manse sai sen sijaan pelinsä auki. Kärki alkoi tehdä tilanteita, mutta kyllähän keskiviikon kovin parivaljakko Mansella oli kakkoskärjessä pelanneet Tuomas Tuohisaari ja Topias Lilja. Tuohisaari meni viidellä yrityksellä kentälle neljästi ja Lilja vaihtoi hänet joka kerta kakkoselle. Ennen peliä puntarointiin Severi Tikkakosken puuttumista.  Simo Vainikaisen oli kuitenkin hänen tilallaan hyvä ykkönen ja uusittu kakkoskärkipari, Tuohisaari-Lilja, pelasi loistopelin.

Supervuoro oli sitten Mansen vahvaa näytöstä. Kouvola ei saanut miestä edes kakkoselle, kun taas Manse teki palottoman ajon ja Puhtimäki onnistui kriittisellä hetkellä.

Kokonaisuudessaan tämä peli oli ulkopelin juhlaa. Puhtimäki ja Kivipelto eivät pelanneet lukkareina mitenkään loisteliasta peliä. Mansen parhaat pelaajat olivat polttolinjassa koko kauden hyvin pelannut Tuomas Tuohisaari ja Joonas Eirola etukentällä.

Matti Saukko loukkaantui toisen jakson lopussa. Miten iso takaisku Saukon loukkaantuminen on Kouvolalle?

Saukon loukkaantuminen ja loukkaantuneena pelaaminen näkyi jo keskiviikkona, mutta varsinainen musta pilvi on jatko. Jos Saukko ei pysty pelaamaan lauantaina ja sunnuntaina, se on kyllä Kouvolalle valtava takaisku. Saukko on pelannut loistokauden ja pelaa elintärkeässä roolissa kakkosena ja hänestä on kasvanut myös todella tärkeä ulkopelaaja.

Ongelmana on se, että Saukon korvaaminen on äärimmäisen vaikeaa. Kakkoseksi Koplalla ei ole Saukon tasoista korvaajaa, eikä häntä voida korvata myöskään lyöntijärjestystä rukkaamalla. Arttu Ruuskan voi siirtää kakkoseksi, mutta hän on ilman muuta parempi kolmosena, jolle pelipaikalle hän on viimeinkin alkanut juurtua ja kypsyä. Toinen vaihtoehto voisi olla Iiro Nokkalan ottaminen eteen, mutta kyllä Saukon poissaolo näkyisi sisäpelissä karmivalla tavalla.

Ulkona optioita on enemmän, mutta jos Toni Kohosen käsivamma estää ulkona pelaamisen, silloin ollaan ongelmissa, sillä kuten jo keskiviikkona nähtiin lyhyellä otannalla, niin eihän Hacklin ole ulkona mitään betonia. Itse en olisi yllättynyt, jos Elias Pitkänen kiskaistiin kehiin. Hän on Hacklinia parempi ulkopelaaja ja sisälläkin hyvä vaihtoehto. Silloin myös Hacklin voitaisiin pitää jokerina. Tietenkin kaiken päällä on Kohos-kortti, mutta turha tässä on mennä asioiden edelle: katsotaan ensin, pystyykö Saukko pelaamaan ja jos ei, miten Kouvola korvaa hänet.

Kysymys on joka tapauksessa isosta, isosta asiasta tässä finaalisarjassa. Harmi finaalin ja harmi etenkin Kouvolan kannalta, jos Saukko ei pysty pelaamaan.

Jos skipataan Saukko ja katsotaan keskiviikon ottelun perusteella koko finaalisarjan näkymää, muuttuiko mikään tai näkyikö ottelussa mitään sellaisia signaaleita, jotka valaisisivat isompaa kuvaa?

Ei muuttunut, eikä näkynyt. Vastakkain on kaksi huippujoukkuetta, jotka tuntevat toisensa ja joiden tiivis ulkopeli pitää juoksumäärät pieninä.

Ehkä pienenä kuriositeettina voisi nostaa esille sen, että kun Manse kutsui Imatralla lainalla pelanneen Leevi Lehdon takaisin Tampereelle, monet kysyivät, eikö niillä ukkoja ole muutenkin. Tänään Lehtoa tarvittiin ja hän pelasi todella hyvin – varsinkin, kun ottaa huomioon, että hänellä on allaan pitkä pelaamaton jakso.