Iivo Niskanen hiihti olympiakultaan käsittämättömällä ylivoimalla

Muu urheiluPeking 2022

Iivo Niskanen otti uransa kolmannen olympiakullan ylivoimaisen esityksen päätteeksi 15 kilometrin kisassa.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 11.2.2022 | KUVAT All Over Press

Iivo Niskanen hiihti sensaatiomaiseen olympiakultaan miesten perinteisen 15 kilometrin kisassa Pekingin olympialaisissa perjantaina. Niskanen dominoi kisaa alusta lähtien ja repi jo väliajoissa täysin käsittämättömän eron muihin hiihtäjiin.

Maalissa Niskasen ero hopealle hiihtäneeseen Aleksandr Bolšunoviin oli 23,2 sekuntia. Norjan Johannes Høsflot Klæbo oli kolmas. Hän hävisi Niskaselle 37,5 sekuntia.

Bolšunov jäi Niskasesta tasaisesti. Hän oli suomalaisesta perässä jo 1,8 kilometrin jälkeen 8,4 sekuntia. Siitä ero kasvoi tasaisesti ja oli 13,8 kilometrin kohdalla jo 29,1 sekuntia. Viimeisen 1,2 kilometrin pätkällä venäläinen pystyi puristamaan eron 23,2 sekuntiin.

Klæbo aloitti kisan kärkikolmikosta maltillisimmin – jopa niin maltillisesti, että Ylen hiihtoasiantuntija Toni Roponen laski Klæbon ulos kisan kärkitaistelusta tämän oltua 1,8 kilometrin väliajoissa vasta 43:s. Norjalainen alkoi kuitenkin kiristää hurjasti tahtiaan ja hän pystyi tavoittamaan Niskasta viimeisen 4,5 kilometrin matkalla 15 sekuntia.

Myös Perttu Hyvärinen hiihti elämänsä hiihdon. Hän jakoi voimansa oikein ja pystyi kiristämään tahtiaan muihin haastajiinsa nähden. Lopulta Hyvärinen oli kisassa upeasti kuudes. Hän jäi pronssista 27,9 sekuntia. Norjan Hans Christer Holund  oli neljäs ja Venäjän Aleksei Tšervotkin viides. Hyvärinen hävisi viidennen sijan 8,5 sekunnin erolla.

Ristomatti Hakola oli 28:s ja Remi Lindholm 45:s.

Olympiakulta oli Niskasen uran kolmas. Hän voitti Sothissa 2014 parisprintin yhdessä Sami Jauhojärven kanssa. Neljä vuotta sitten Niskanen otti toisen olympiakultansa voittamalla 50 kilometrin kisan Pyeongchangissa. Lisäksi Niskaselle on maailmanmestaruus 15 kilometriltä Lahden MM-kisoista 2017.

Perjantainen kultamitali oli Niskaselle jo toinen olympiamitali Pekingistä, sillä hän hiihti sunnuntain yhdistelmäkisassa kolmanneksi.

Niskanen oli Ylen haastattelussa hilpeällä tuulella. Hänen mukaansa Bolšunov  pääsi hänen päänsä sisään yhdistelmäkisassa, mutta tänään hän muutti sieltä pois.

”Tein yhdistelmähiihtokilpailussa elämäni suorituksen sen saralla, mutta vapaalla vauhti oli aivan älytöntä. Tänään oli hyvä päivä. Olosuhteet sopivat minulle ja olen onnistunut rakentamaan elämäni parhaan kunnon näihin kisoihin. Olen olut lähes kaksi vuotta neljän seinän sisällä, mutta nyt kaikki tunnelataus purkautui. Kaksi vuotta sitten MM-kisoissa en ollut aivan mitaleilla. Se antoi sellaisen nälän, että halusin olla olympialaisissa elämäni parhaassa kunnossa”, Niskanen sanoi Ylen haastattelussa.