Manse PP:tä voidaan vihata ja epäillä, mutta sekin on pesäpallon etu

Manse PP:n kausi päättyi mestaruusjuhliin.

Pesäpallo

Manse PP:tä voidaan vihata ja epäillä, mutta sekin on pesäpallon etu

Manse PP on tuonut pesäpalloon uudenlaista sähköä. Jopa sen vihaaminen on pesäpallolle suuri voitto.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 30.10.2021 | KUVAT All Over Press

Manse PP

Mitä kausi 2021 kertoi Mansesta?

Manse PP:n yllä oli ennen kautta yksi suuri kysymysmerkki: miten hyvin suurella rahalla koottu tähtimiehistö saataisiin pelaamaan yhteen?

Kausi antoi kysymykseen parhaan mahdollisen vastauksen, kun Manse kruunattiin kauden päätteeksi Suomen mestariksi.

Mansen mestaruus perustui ennen muuta kahteen asiaan:

Joukkueen tärkeimmät avainpelaajat – Tuomas Jussila, Juha Puhtimäki, Henri Puputti, Juuso Myllyniemi ja lyöjäjokeri Juha Niemi – pelasivat erinomaisen kauden. Lisäksi heitä säesti hyvin Tuomas Tuohisaaren, Joonas Eirolan, Topias Liljan, Simo Vainikaisen ja Lauri Kivisen kaltaiset peruspelaajat, jotka kaiken lisäksi paransivat esityksiään syksyn ratkaisupeleissä.

50 euron ilmaisveto? Kiinnostaako? Tästä kiinni Expektin tarjoukseen!

Toinen iso kulmakivi oli Mansen huipputiivis ulkopeli. Senkin rooli korostui syksyn peleissä ja piti Mansea pystyssä jopa kriittisen vaikeassa Imatra-sarjassa.

Kausi osoitti, että Mansen tähtipelaajien kaltaisista pelaajista voidaan rakentaa hyvinkin nopeasti menestyvä joukkue, jos pelaajat hoitavat oman vastuunsa ja sitoutuvat pelaamaan joukkueen eteen.

Mansen mestaruudesta on annettava tunnustus myös pelinjohtaja Matti Iivariselle. Iivarinen osasi rauhallisen luonteensa ja pitkän kokemuksensa turvin johtaa huipputaitavia ja kokeneita pelaajia sopivan tiukasti, mutta myös sopivan löysästi. Iivarinen antoi muiden paistatella suurimmassa valokeiloissa – ja se sopi kaikille.

Miten Manse muuttuu?

Mansen mestarijoukkue muuttuu hieman ensi kaudeksi, mutta mikä tärkeintä – kaikki joukkueen tärkeimmät avainpelaajat Juha Niemeä lukuun ottamatta jatkavat Mansessa. Niemen tilalle tulee kauden kohuhankinta, Perttu Ruuska. Ruuskalla on kotiuttajana vieläkin hurjempi potentiaali kuin Niemellä, mutta toisaalta Niemi laittoi riman korkealle iskemällä runkosarjassa 89 juoksua ja pudotuspeleissä 29 juoksua. Siinä on Ruuskallakin tekemistä.

Manse hankki myös toisen lyöjäjokerin, Tommi Piiraisen Imatralta. Uusia pelaajia ryhmässä ovat myös Hyvinkäältä tullut Riku Hokkanen ja Loimaalta tullut Tomi Lehtonen. Mestarijoukkueen pelaajista Mansessa eivät jatka loistokauden pelannut Tuomas Tuohisaari ja uransa lopettava Joonas Eirola.

Mansen taso pysyy suunnilleen samana kuin tällä kaudella. Ruuska on potentiaaliltaan kovempaa rautaa kuin Niemi, mutta Hokkasella on kova haaste yltää Tuohisaaren tasolle ja kesken kesän hankitulla Severi Tikkakoskella vieläkin kovempi haaste korvata Eirola etukentällä. Sisällä Tikkakosken rooli oli jo päättyneellä kaudella Eirolaa tärkeämpi.

Kokonaisuudessaan sisäpelin peluuttamisen kaava hieman kapenee, varsinkin kahdella lyöjäjokerilla pelatessa. Toisaalta kahden lyöjäjokerin käyttö on perusteltua, sillä Manse saa helposti rakennettua kaksi kärkeä. Ruuska ja Piirainen ovat myös vahvoja läpilyöjiä, mikä myös muuttaa Mansen pelillistä ilmesttä.

Mansella on useampia mahdollisuuksia rakentaa pelaava kooste ensi kaudella. Linjan neljäs pelaaja on edelleen kysymysmerkki, ellei Henri Puputti siirry linjaan ja Lauri Kivinen mene taakse Topias Liljan pariksi. Jokeriosaston kooste riippuu pitkälti tuosta samasta ratkaisusta: Ruuska ja etenijäjokeri Timo Torppa ovat selkeitä jokereita, mutta kolmantena jokerina voidaan peluuttaa Piiraista tai Kivistä.

Uusi pelinjohtaja Juhani Lehtimäki johti vastaavanlaisesta asetelmasta Joensuun toiseen peräkkäiseen mestaruuteen kaudella 2019, kun hän otti JoMan vuotta aiemmin mestaruuteen luotsanneen Petri Pennasen paikan viuhkassa. Se oli kova saavutus Lehtimäeltä ja osoitti, että Lehtimäki pystyy johtamaan myös Mansen projektia samalla tavalla vaikka mestariksi asti.

Missä hapessa seura on?

Manse on ollut viimeiset puolitoista vuotta pesäpallon ykköspuheenaihe. Sitä vihattu ja rakastettu, mutta Manse on tehnyt pesäpallon kannalta upean ja uskomattoman tempun. Se on noussut Ykköspesiksestä kahdessa vuodessa Suomen mestariksi ja saanut Tampereen kaltaisen suurkaupungin heräämään pesäpallolle. Puheet Tampereen pesisbuumista eivät ole tuulesta temmattuja.

Kaiken lisäksi Kauppiin nousee ensi vuonna uusi pesäpallostadionin. Sen ainoa heikkous on, että se on jo valmistuessaan liian pieni – mikä sekin on sinällään positiivinen asia. Kauan puhuttu ja kaivattu suurkaupunkihanke on viimeinkin realisoitumassa lihaksi ja vereksi Tampereella.

Monet ovat epäilleet Mansen taloudellisen pohjan kestävyyttä. Epäillä saa ja pitääkin, sillä se ei mitään maksa – eikä se vaikuta siihen, miten Mansella todellisuudessa menee. Manse on saanut aikaan pahaa verta ja on ymmärrettävää, että monet toivovat Mansen kompastuvan. Todellisuudessa Mansen menestyminen niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin on kuitenkin pesäpallon etu. Jopa sekin, että sitä vihataan ja sen taloudellisen pohjan kestävyyttä epäillään ympäri Suomea.

Monet ovat epäilleet myös Mansen seurajohdon pätevyyttä ja osaamista, millaisia ratkaisuja he ovat urheilullisella puolella tehneet. Onpa Manse tehnyt temppunsa miten ja millaisilla silmillä tahansa, lopputulos on ollut kuitenkin tyrmäävän hyvä.