Uudet syytökset heittävät Manchester Cityn entistä syvemmän kuilun partaalle

JalkapalloValioliiga

Uudet syytökset heittävät Manchester Cityn entistä syvemmän kuilun partaalle

Manchester Cityn tilanne muuttuu Jukka Röngän mukaan entistä hankalammaksi, jos Der Spiegelin uusimmat väitteet pitävät paikkaansa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 27.3.2024

Kohu Manchester Cityn ympärillä kiihtyy koko ajan. Nyt puhutaan uusista syytöksistä ja pohditaan sitä, mitä Cityn mahdollisesta pudottamisesta Valioliigasta seuraisi. Jukka, missä mennään?

Tämä kohu on ottanut ymmärrettävästi uusia kierroksia tällä viikolla, sillä Nottinghamilta vähennettiin maanantaina neljä sarjapistettä kuluylitysten seurauksena ja Evertonin uusimman pisterangaistuksen valituskäsittely alkoi myös maanantaina.

Tämä on normaalia ja odotettua kohinaa, mutta saksalainen Der Spiegel uutisoi tällä viikolla myös uudesta epäilystä liittyen Cityn taloudellisiin väärinkäytöksiin. Spiegelin mukaan Etihad-lentoyhtiö olisi maksanut oikeasti vain 8 miljoonaa puntaa eli reilut 9 miljoonaa euroa 67,5 miljoonan punnan sponsoridiilistä ja loput rahat olisivat tulleet Cityn omistajien sijoitusyhtiöiden kautta.

Kysymyksessä on toki vasta Spiegelin esittämä väite, mutta on muistettava, että Spiegel oli ensimmäinen media, joka kertoi Cityn vääristelleen kirjanpitoaan. Spiegel oli täysin oikeilla jäljillä ja vyyhti johti lopulta 115 syytteen nostamiseen Citya vastaan.

Kuinka vakavia nämä uusimmat syytökset ovat Cityn kannalta?

City on jo saanut 115 eri syytettä taloudellisista väärinkäytöksistä vuosina 2009-2018., joten kysymys ei ole mistään salamasta kirkkaalta taivaalta, vaan mahdollisesta uudesta rikkomuksesta.

Eri syytteiden vakavuutta on turha sen enempää rankata, mutta tällainen syytös olisi jo yksinään niin vakava, että jos epäilyt osoittautuisivat todeksi, niistä seuraisi todennäköisesti pistemenetysrangaistus.

Seuraava kysymys on tietenkin se, miten tämä Der Spiegelin esittämä uutinen vaikuttaa Cityn 115 syytteiden käsittelyyn. Syyte on joka tapauksessa niin raskas, että Valioliigan selvityskomitean on pakko ottaa siihen jotenkin kantaa, mikä voisi tarkoittaa ainakin mahdollisia lisätutkimuksia ja niiden seurauksena mahdollisesti prosessin lykkääntymistä entisestään.

Toinen kysymys on se, miten City näkee asiaa. Onko se edelleen sitä mieltä, ettei se ole rikkonut sääntöjä tai ainakaan se ei ole rikkonut niitä niin paljon, että City pitäisi pudottaa Valioliigasta?

Cityn sisällä tiedetään kyllä, mitä on tehty ja mitä ei. City lähtee virallisesti siitä, ettei se ole rikkonut mitään sääntöjä, mutta tämä on vain julkista puhetta. Uskoisin, että Cityn todellinen tavoite on saada painettua syytöksiä niin alas, ettei sitä pudoteta Valioliigasta.

Citylta voisi vähentää millä kaudella tahansa 30 tai jopa 40 pistettä ja säilyisi edelleen sarjassa. 20 pisteen vähennyksellä se voisi selvitä jopa Mestarien liiga -paikoille, sikäli kun sitä ei suljettaisi määräajaksi myös eurocupeista.

Tässä kohussa on jäänyt vähemmälle se, miten Cityn pelaajat ovat reagoineet tähän kohuun?

City on ymmärrettävästi laatinut tiukan strategian sille, miten syytöksistä puhutaan julkisuudessa. Joukkueesta oikeastaan vain manageri Pep Guardiola on sanonut mitään konkreettisempaa ja hänenkin puheissa on tapahtunut tietty muutos.

Alun perin Guardiolan kantana oli, että jos syytteistä edes osa pitäisi paikkaansa, silloin hänelle on valehdeltu ja hän kävelisi saman tien ulos ovesta. Sittemmin Guardiola on lieventänyt lausuntojaan. En kuitenkaan perustaisi kovinkaan paljon näistä julkisista puheista, sillä niissä on kysymys enemmänkin markkinointiviestinnästä kuin siitä, että joku kertoisi julkisuudessa oman kantansa rehellisesti.

Se, mitä Englannissa kuitenkin yleisesti uskotaan, on, että Guardiola jättäisi paikkansa joka tapauksessa ensi kauden jälkeen, kun hänen sopimuksensa päättyy kesällä 2025. Guardiola on jo puhunut julkisesti siitä, että hänen seuraava unelmansa valmentajana olisi valmentaa maajoukkuetta MM-kisoissa.

Pelaajien kohdalla hiljaisuus on ymmärrettävästi vieläkin ehdottomampaa kuin Guardiolalla. Markkinointiviestinnällisen sumuverhon takana on kuitenkin selviä signaaleita, että pelaajat varautuvat Cityn mahdolliseen pudottamiseen  Valioliigasta.

Erling Braut Hålandin taustavoimien on sanottu olleen yhteydessä ainakin Real Madridiin ja Barcelonaan selvittääkseen, olisivatko ne kiinnostuneita norjalaisesta supertähdestä, jos ja kun tämä tulevina vuosina jättäisi Cityn.

Myöskään Kevin De Bruynen jatkosopimusneuvottelut eivät ole ainakaan julkisuudessa olleiden tietojen mukaan edenneet, vaikka hänen sopimuksensa loppuu ensi kauden jälkeen. Toki De Bruyne täyttää kesäkuussa jo 33 vuotta, joten pöydällä voi toki olla myös ikäkysymys.

Muiden avainpelaajien kohdalla tilanne on siinä mielessä selkeämpi, ettei heidän sopimuksensa päättyvät vasta kesällä 2026 tai myöhemmin. Näin Citylla sen enempää kuin pelaajillakaan ei ole vielä kiirettä tehdä mitään ratkaisuja, koska kukaan ei tiedä, millainen rangaistus Citylle on tulossa.

Toki joku pelaaja voi laittaa nimensä jatkosopimukseen ennen lopullisia rangaistuksia, mutta vaatisi todella suurta City-sydäntä, jos hän ei kirjaisi sopimukseen jonkinlaista klausuulia siitä, mitä tapahtuisi jos City esimerkiksi pudotettaisiin Mestaruussarjaan tai jopa Ykkösliigaan.

Manchester City kohtaa sunnuntaina Valioliigan mestaruustaistelun kannalta kriittisessä ottelussa Arsenalin. Miten nämä syytökset näkyvät kentällä?

Tällä hetkellä eivät mitenkään. City pelaa edelleen sellaisella kaasulla, millä se on pelannut viimeiset vuodesta.

Pelaajille ja Guardiolalle on annettava tästä iso tunnustus, sillä he tietävät seuran ja sitä kautta oman tulevaisuutensa olevan vaakalaudalla ja silti he pelaavat tällä tasolla, millä he ovat nytkin pelanneet. Toisaalta kukaan ei syytä heitä tästä sotkusta, vaan ainoastaan seurajohtoa ja seuran omistajia.

Mikä on viimeisin arviosi Cityn tulevasta rangaistuksesta ja miten joukkueelle kävisi, jos Citylle tulee lähtö Valioliigasta?

Tässä prosessissa ei ole kysymys vedonlyönnistä, mutta koska oikeusoppineetkin ennakoivat tänä päivänä surutta tulevien rangaistusten suuruutta, toistan sen, minkä sanoin jo aiemmin: Citylle tulee lähtö Valioliigasta ja myös useamman vuoden sulkeminen eurocupeista.

Pudottaminen tapahtuu todennäköisesti jo vuoden päästä tai viimeistään kauden 2025-2026 jälkeen. Vanhojen mestaruuksia pois pyyhkimiseen en sen sijaan usko, vaikka perusteet siihenkin olisi olemassa.

Jos City pudotettaisiin Valioliigasta, silloin osa pelaajista siirtyisi muualle. Bernardo Silva siirtynee jo muutenkin kesällä PSG:hen ja varmasti myös Håland ja De Bruyne jättäisivät Cityn. Itse asiassa todennäköisyys sille, että De Bruyne lähtisi jo kesällä on kasvanut koko ajan.

Muiden kohdalla iso kysymys olisi varmasti se, millaisen rangaistuksen City saa. Jos kysymys olisi yhdestä kaudesta Valioliigan ulkopuolella, silloin mitään massapakoa tuskin tapahtuisi. Jos sen sijaan City pudotettaisiin Ykkösliigaan, silloin useampikin pelaaja voisi nostaa kytkintä. Todennäköisesti myös City aloittaisi siinä tapauksessa kokonaan uuden prosessin uuden managerin johdolla.