Marcus Forss voi rikkoa hyvinkin nopeasti Teemu Pukin maalimäärät Valioliigassa

HuuhkajatJalkapallo

Marcus Forss voi rikkoa hyvinkin nopeasti Teemu Pukin maalimäärät Valioliigassa

Marcus Forss pelaa lauantaina Wembleylla noususta Valioliigaan ja liittyy sitten Huuhkajien EM-ryhmään. Mielenkiintoinen tapaus.

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
JULKAISTU 26.5.2021 | KUVAT All Over Press

Marcus Forss elää äärimmäisen mielenkiintoisia viikkoja. Ensin hän pelaa lauantaina Wembleyllä ensi kaudeksi Valioliigaan vievässä Championshipin nousufinaalissa, jossa hänen seuransa Brentford kohtaa Swansean. Sen jälkeen hän pakkaa tavaransa ja liittyy Huuhkajien EM-leiriryhmään Ruotsi-ottelun jälkeen.

21-vuotias Forss on noussut pikkuhiljaa potentiaaliseksi Valioliiga-pelaajaksi ja varteenotettavaksi aseeksi Huuhkajien EM-ryhmään. Tuo nousu on tapahtunut kovan työn ja pitkän akatemiapolun kautta Englannissa, jossa Forss on pelannut West Bromwichissa, Wimbledonissa ja nyt Brentfordissa.

Huuhkajille Forssin pysyminen ja kisakoneeseen hyppy tuovat mainion lisäarvon. Suomella on Teemu Pukin, Joel Pohjanpalon ja Marcus Forssin kautta kolme eurooppalaisen hyvän tason hyökkääjää. Kaikki ovat pikkuriikkisen erilaisia ja uransa eri vaiheissa, mutta kaikilla on Huuhkajille annettavaa.

Klassinen ysi

Forss on klassinen ysipaikan maalaaja ja monilta osin lähellä Pukin pelityyliä.

Forss on erittäin ahne liikkumaan maalipaikkoihin. Tämän kauden Championshipissä Forssin maaliodote on ollut noin 0,4 maalia jokaista pelattua 90-minuuttista kohden. Hän on laukonut yli kaksi kertaa jokaista pelattua 90-minuuttista kohden.

Forss hakeutuu sinne, mistä maalit tehdään. Hän yrittää ani harvoin alle 10 prosentin laukauksia. Esimerkiksi hänen kahdeksasta sarjamaalistaan vain yksi oli alle 10 prosentin yrityksestä syntynyt maali. Useimmiten Forss menee boksiin, laukoo yhdellä tai kahdella kosketuksella, tai avaa jalkansa nopeaa laukausta varten. Hänen nopea latauksensa on Championshipinkin mittakaavalla nopea.

Viime viikonlopun kriittinen 3-1-maali Bournemouthia vastaan oli klassista Forssia. Joukkue murtautui kovalla kakkospallon jälkeisellä keskityksellä vasemmalta boksiin. Forss hakeutui tolppien väliin ja nytkähti häntä kontrolloineen etualueella olleen puolustajan etupuolelle. Siitä jalan kurotus ja pallon jatko maaliin. Modernin maalintekijän tapaan Forss osaa törkkiä, ohjailla ja laukoa pallot maalia kohti vaikeammistakin asennoista.

Forssin sarjakauden 33 laukauksesta vain hieman yli muutama on lähtenyt boksin ulkopuolelta. Kuuden maalin maaliodotteesta hän realisoi kahdeksan osumaa, mikä kertoo erinomaisesta viimeistelystä.

Erot Pukkiin

Vaikka Forss on samankaltainen pelaaja Pukin kanssa, heillä on myös eronsa. Ne tulevat näkyvät siitä, miten Forss osallistuu pelin rakenteluvaiheeseen. Pukki on tässä karvan verran aktiivisempi. Forss syöttää jokaista 90-minuuttista kohden 11 kertaa, kun Pukki syöttää 17 kertaa. Pukki antaa 0,84 avainsyöttöä, kun taas Forss antaa 0,79 avainsyöttöä.

Forssilla on kuitenkin yksi merkittävä ase Pukkiin verrattuna. Hän on vasta 21-vuotias ja jo nyt pelaajana tällä tasolla. Siksi Forssilta voidaan odottaa kohtalaisen kovaa uraa jalkapalloilijana. Jos hänen kehityksensä jatkuu samanlaisena, Forss jo hyvinkin nopeasti rikkoa Pukin peli- ja maalimäärät Valioliigassa. Sen verran kova hänen potentiaalinsa on.

Forssin rooli Huuhkajissa on mielenkiintoinen – ja hieman hankala. Suomen hyökkäyskolmikosta Pohjanpalo on käyttökelpoisin target-pelaajana. Forss ja Pukki voittavat vain parisenkemmentä prosenttia kaksinkamppailuista, kun taas Pohjanpalo vie lähes puolet kaksinkamppailuista. Etenkin ilmassa tapahtuvissa kaksinkamppailuissa Pohjanpalo on Pukkia ja Forssia vahvempi.

Tämän vuoksi Forssin peluuttaminen Huuhkajissa ei ole ongelmatonta, sillä Suomi joutuu EM-kisoissa puolustamaan paljon. Siksi Huuhkajat tarvitsee hyökkääjiltään kykyä voittaa kontaktitilanteita, saavuttaa metrejä ja pelata palloa suojauksen kautta omille. Forssin target-pelaamisen taidot eivät ole Pohjanpalon tai Pukin tasolla.

Täsmäase

Forssin hieno ja nousujohteinen uran trendi on Huuhkajien päävalmentajalle Markku Kanervalle kuitenkin iloinen uutinen. Forss on erinomaisessa vireessä ja hänet voi  huoletta laittaa EM-kisatasollakin kentälle. Kysymys on vain siitä, millaisen roolin Kanerva Forssille rakentaa. Forss voi stuntata Pukkia, mutta Pohjanpalo tarjoaa näistä pelaajista selvästi erilaisen vaihtoehdon.

Marcus Forss voi joka tapauksessa olla Kanervalla EM-kisojen jokerikortti, joka laitetaan hyökkäykseen, kun tarvitaan riskitasojen nostoja ja viimeistelijöitä. Tämä toki vaatii, että palloja saadaan vastustajan boksiin, mutta jos saadaan, silloin Forss on todella vaarallinen pelaaja.