Pelicans uhriutui ja kaatui nokalleen Lukas Jasekin tapauksessa

Pelicansin lento kaukalossa jatkui Lukas Jasekin pelikiellosta huolimatta.

JääkiekkoLiiga

Pelicans uhriutui ja kaatui nokalleen Lukas Jasekin tapauksessa

Eetu Pennanen tyrmää Pelicansin uhriutuvan tiedotteen liittyen Lukas Jasekin pelikelvottomuuteen tiistain Lukko-ottelussa.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 15.2.2023 | KUVAT All Over Press

Kun Pelicans julkaisi pelaavan kokoonpanonsa tiistaina, moni lahtelainen saattoi hykerrellä tyytyväisenä. Joukkueen kultakypärä Lukas Jasek palaisi illalla kokoonpanoon sarjan kärkijoukkuetta Lukkoa vastaan pelikieltonsa jälkeen.

Jasek sai kahden ottelun pelikiellon huitomisesta, joka kohdistui SaiPan Elmeri Laaksoon. Jasekin pelikiellosta ensimmäinen puolikas kului seuraavan päivän ottelussa niin ikään SaiPaa vastaan. Toisen puolikkaan Pelicans tulkitsi kuluneen viime perjantain HPK-ottelussa.

Mokasiko Liiga vai Pelicans?

Kun Pelicans perjantaina pelasi, oli Jasek Tshekin maajoukkueen mukana Ruotsin EHT-turnauksessa. Siksi moni myös hieraisi silmiään Jasekin kokoonpanossa nähdessään. Olihan myös viime kaudella TPS:ssä pelanneen koko NHL:n ykkösvarauksen Juraj Slafkovskyn olympiamatkan kohdalla toimittu niin, ettei Slafkovskyn Liigassa saama pelikielto kulunut olympiakisojen aikana.

Ennakkotapaus oli selvä ja täysin verrattavissa Jasekin tilanteeseen. Ja monen hämmästykseksi tiistain aikana alkoi hiljalleen selvitä, ettei tshekkiläinen olisi ehkä sittenkään Pelicansin käytettävissä.

Sport to shock JYP – or JYP to shock Sport? Check the odds and play at Mr Green!

Pelicansin urheilutoimenjohtajan Janne Laukkasen kommentit MTV Urheilulle kielivät, että Pelicans olisi ollut tietämätön Liigan linjauksesta liittyen pelikiellon kulumiseen, kun maajoukkuetapahtumat ja Liiga-ottelut menevät päällekäin. Artikkeli, jossa Laukkanen oli äänessä, julkaistiin vain kaksi tuntia ennen illan Pelicans–Lukko-ottelun alkua.

Tieto Jasekin poisjäännistä tuli yleisön tietoisuuteen lopulta vasta kymmeniä minuutteja ennen ottelun alkua.

Joku mokasi varmasti. Mutta tekikö pahemman mokan lopulta Liiga vai sittenkin Pelicans?

Nokittelua

Pienimuotoisen viestintänokittelun aloitti Pelicans. Kitkerässä tiedotteessa ääneen pääsi Pelicansin toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen.

”Organisaationa näemme asian niin, että määrätty rangaistus on kärsitty ja pelaaja on vapaa pelaamaan. Emme halua työnantajana rajoittaa pelaajan oikeutta harjoittaa ammattiaan, mutta Liigalta tulleen lisäsanktiouhkauksen vuoksi emme kuitenkaan halua asettaa pelaajan tai joukkueen tulevaisuutta uhatuksi”, Pöyhönen paalutti.

Pöyhönen ja Pelicans verhoutuivat ikään kuin hyväntekijäksi ja pelaajan parhaan ajattelijoiksi samaan aikaan kun iso paha Liiga uhkaili lisäsanktiolla rangaistuksensa kärsinyttä pelaajaa.

Toki Liiga olisi yleisölle voinut viestiä pelikiellosta paremmin. Pelicans myös vetosi Liigan kurinpitodelegaation julkaisuun, jossa kiistatta sanatarkasti kerrotaan Jasekin kärsivän pelikieltonsa juuri Pelicansin seuraavassa ottelussa.

Siinä Pelicans oli oikeassa, että kurinpitopäätöksessä viesti ei oikeastaan edes jää epäselväksi vaan kirjaimellisesti luettuna on yksiselitteisen väärää tietoa verrattuna siihen, miten asiat menivät todellisuudessa.

Pelicansilla on kuitenkin tiedossa se, että Liigan kilpailutoimi toimeenpanee rangaistukset eikä kurinpito. Siksi kurinpitopäätöksen sanamuotoihin takertuminen ja niiden varjolla uhriutuminen oli erikoinen valinta.

Liiga viestikin heti jämäkästi vastaan ja viimeistään silloin Pelicansin uhriutumiselta putosi pohja. Liiga kertoo, että Pelicansia oli jo viikko sitten keskiviikkona informoitu siitä, ettei Jasekin pelikielto kulu EHT-turnauksessa.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Pelicans siis oli täysin tietoinen siitä, että Jasek ei voi Lukkoa vastaan pelata ilman uhkaa lisäsanktiosta.

Lahti vs. Everybody

On totta, ettei Liigaa pitäisi pelata maajoukkueturnausten kanssa samaan aikaan tai päinvastoin. Ja jos aivan pakko on pelata, ei Jasekin kaltaisten tähtipelaajien paluuta seurajoukkueensa palvelukseen pitäisi pitkittää tällaisilla linjauksilla.

Pelicansin päävalmentaja Tommi Niemelä vahvisti Etelä-Suomen Sanomille Lukko-ottelun jälkeen, että seura halusi näpäyttää Liigaa pitämällä Jasekin mahdollisimman pitkään kokoopanossa, vaikka tiesi, ettei Jasek saisi pelata. Niemelä nosti esiin myös pointin kirjallisen säännön puuttumisesta, mikä on sinänsä helppoa allekirjoittaa.

Nyt kuitenkin ennakkotapaus oli selvä ja linjaus seuran tiedossa. Liiga törmäsi jälleen uuteen, aivan turhaan kohuun, kun sen viestinnästä löytyi ennen tiistaita turhia aukkoja. Samaan aikaan Pelicansin uhriutuminen Lahti vs. Everybody -hengessä päättyi lopulta niin, että Pekko Pelikaani oli nokallaan pahemman kerran.

Lue myös: Kuka muukaan haluaisi hankkia Ben Bloodin kuin Pasi Nurminen?