Martin Ødegaardin nousussa unohduksen porteilta supertähdeksi on jäätävän iso opetus

Martin Ødegaard on 24-vuotiaana Arsenalin ja Norjan maajoukkueen kapteeni.

46 Denton RoadJalkapalloValioliiga

Martin Ødegaardin nousussa unohduksen porteilta supertähdeksi on jäätävän iso opetus

Martin Ødegaardin uusi viisivuotinen sopimus on ja nousu Arsenalin parhaimmin palkatuksi pelaajaksi kertoo, miten paljon norjalaista arvostetaan.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 22.9.2023 | KUVAT All Over Press

Martin Ødegaardin tarina tunnetaan.

Hän nousi jalkapallomaailman tietoisuuteen, kun Real Madrid maksoi 15-vuotiaasta norjalaispojasta, joka oli debytoinut jo Norjan maajoukkueessakin, 4 miljoonaa euroa hänen kasvattajaseurallaan Strømsgodsetille tammikuussa 2015.

Siinä kohtaa kaikki kysyivät, oliko Ødegaard todellakin niin lahjakas pelaaja, että hänestä kannatti maksaa jo tuossa iässä valtaisa siirtosumma – vai tulisiko hänestä uusi ja lopulta unohdettu luku lukemattomien kaikkien aikojen lupausten galleriaan?

4.80 for Arsenal to beat Tottenham by 3 or more goals in Sunday’s NLD 24/9/2023! Play now at Stake.com!

Ødegaardin urakaari näytti pitkään kaartuvan unholan tielle. Vaikka Ødegaardista tuli toukokuussa 2015 16 vuoden ja 157 päivän ikäisenä kaikkien aikojen nuorin pelaaja Real Madridin liigamiehistössä, hänen unelmistaan Madridissa alkoi pian nousta savu. Lopulta hän pelasi kuuden Real Madrid -vuoden aikana vain kahdeksan liigaottelussa Los Blancosin riveissä.

Real Madridin supertähden sijasta Ødegaardista tuli lainalla pelannut kiertolaishyökkääjä. Yksi kausi Heerenveenissä, toinen Vitessessä ja kolmas Real Sociedadissa.

Vasta Real Sociedadissa Ødegaard alkoi väläytellä sellaisia otteita, jotka toivat jonkinlaisen selityksen sille, miksi Real Madrid oli maksanut hänestä 4 miljoonaa euroa.

***

Lopullinen läpimurto tapahtui kuitenkin Arsenalissa. Aluksi hän pelasi kevään 2021 Arsenalissa lainalla. Kun laina päättyi, Real Madrid ilmoitti pitävänsä norjalaisensa ja tämä ehti jo hyvästellä Arsenalin kannattajat.

Arsenal odotti kuitenkin rauhallisesti, mitä kesällä tapahtuisi – ja sitten se iski. Se ilmoitti haluavansa saada Ødegaardin takaisin. Real Madrid ilmoitti aluksi, ettei se myisi Ødegaardia, vaan ainoastaan lainaisi tämän. Arsenal painoi kuitenkin päälle ja sai Real Madridin lopulta suostumaan 30 miljoonan punnan tarjoukseensa – ja jopa ilman takaisinostopykälää, jota Real Madrid oli vaatinut.

Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, ollaankin sitten kokonaan toisenlaisessa tilanteessa. Ødegaard on noussut 24-vuotiaana Arsenalin kapteeniksi ja johtaa huippulupaavaa lontoolaisryhmää myös pelin tärkeimpänä kapellimestarina.

Hän kruunasi viime kauden loistopelinsä tekemällä Valioliigassa 15 maalia, mikä on keskikenttäpelaajalle poikkeuksellinen lukema.  Myös tämän kauden Ødegaard on aloittanut yhtä vakuuttavasti, ellei jopa vakuuttavimmin.

Arsenal on ymmärtänyt kapteeninsa arvon ja merkityksen, mistä kertoi se, että Asenali julkisti perjantaina tehneensä viisivuotisen jatkosopimuksen norjalaistähtensä kanssa. Epävirallisten tietojen mukaan sopimus teki Ødegaardista joukkueen parhaimmin palkatun pelaajan.

***

Ødegaardin nousu unohduksen porteilta yhdeksi maailman johtavista keskikenttäpelaajista ja pelintekijöistä on tarinana upea, mutta se on myös tarinana opettavainen.

Olisi helppo sanoa, että Ødegaard teki raskaan virheen siirtyessään 15-vuotiaana Real Madridiin, mutta kuka siinä tilanteessa olisi sanonut ”ei”? Real Madrid ei ollut mikään ajax tai borussiadortmund, vaan maailman jumaloiduin ja tarunhohtoisin jalkapalloseura.

Lue myös Joel Perovuon analyysi: Martin Ødegaard on noussut Real Madridin tuhkista supertähdeksi Arsenalissa

Varmasti Ødegaard tai oikeammin hänen isänsä Hans-Erik tajusi entisenä jalkapalloilijana ne riskit, jotka siirtoon liittyivät, mutta jalkapallomaailmassa jokainen ratkaisu on riski – myös riskien välttäminen.

Siksi paljon oleellisempaa Ødegaardin tarinassa onkin katsoa, mitä hänen urallaan on tapahtunut ja mitä ei ole tapahtunut.

Real Madridissa hänen ongelmansa pelkistettynä oli kilpailu pelipaikoista. Real Madrid tunnisti varmasti Ødegaardin lahjakkuuden, mutta jos hänen edellään edustusjoukkueessa oli 3-4 lahjakkaampaa pelaajaa samaan rooliin, mitä siinä silloin pitää tehdä?

Heerenveenissä ja Vitessessä roolia ja vastuuta tuli, mutta ne molemmat olivat maailmankartalla pieniä seuroja, joissa pelaaminen oli jotain aivan muuta, mistä Ødegaard oli unelmoinut.

Real Sociedadissa päävalmentaja Imanol Alguacil löysi Ødegaardille roolin, jossa norjalaisen tähti alkoi uudelleen nousta. Myös Ødegaard itse viihtyi seurassa niin hyvin, että olisi ollut valmis jatkamaan uraansa baskimaassa. Real Madrid oli kuitenkin eri mieltä ja kutsui Ødegaardin kotiin – kunnes Arsenal lainasi hänet puoli vuotta myöhemmin Lontooseen.

***

Ødegaard pelasi Real Sociedadissa erinomaisia yksittäisiä otteluita, mutta hän oli kaukana siltä tasolta, millä hän nyt pelaa Arsenalissa.

Mikä siis on tarinan varsinainen opetus?

Ødegaardin itsensä mukaan tarinan varsinainen opetus on valmennus.

Kun Ødegaardilta kysyttiin Norjan tv:ssä aiemmin tässä kuussa hänen Arsenalissa menestyksensä salaisuutta, hän nosti tärkeimmäksi syyksi Arsenalin managerin Mikel Artetan.

Ødegaard oli pelannut ennen Arsenaliin tuloa monissa eri seuroissa ja monien erilaisten valmentajien alaisuudessa, mutta Arsenalissa hän löysi uudenlaisen maailman, josta hän itsekään ei ollut tiennyt aiemmin juuri mitään. Se maailma oli tehty Ødegaardin mukaan lukemattomista pienistä pelin yksityiskohdista.

”Jos vastustaja tekee näin, silloin teen näin. Jos seison tuossa, vartaloni pitää olla tällaisessa asennossa. Kun pallo on tuolla, minun täytyy hyökätä tähän tilaan. Jokaisessa harjoituksessa on pieni yksityiskohtia, joita ei ole tullut juurikaan ajatelleeksi, mutta kun sinulle kerrotaan niistä, ymmärrät, miten suuri merkitys niillä on”, Ødegaard sanoi Norjan TV2:n haastattelussa.

Mikä siis Ødegaardin tarinan varsinainen opetus jokaiselle nuorelle pelaajalle on?

Älä katso vain seuraa ja sen nimeä, vaan katso ennen kaikkea, millainen valmentaja sitä valmentaa?