Matti Mattsson ui kohti finaalia ja Satu Mäkelä-Nummela yrittää uusia Pekingin ihmeen

Matti Mattson ui varhain keskiviikkoaamuna paikasta 200 metrin rintauinnin olympiafinaalissa.

Muu urheiluTokio 2021

Matti Mattsson jahtaa keskiviikkona paikkaa 200 metrin rintauinnin finaalissa ja Satu Mäkelä-Nummela Pekingin ihmettä. Kerromme myös miehestä, joka voitti samoissa olympialaisissa mitalin kolmessa eri urheilulajissa.

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmotvcom
JULKAISTU 27.7.2021 | KUVAT All Over Press

Keskiviikko 28.7.

Matti Mattsson ui upeasti 200 metrin rintauinnissa välieriin ja lähtee hakemaan keskiviikkoaamuna Suomen aikaa finaalipaikkaa. Mattsson ui alkuerissä ajan 2.08,44 ja oli ajallaan alkuerien kolmanneksi nopein uimari. Alkuerien ykkönen oli Australian Izaac Stubblety-Cook ajalla 2.07,37.

Kisan jälkeen Mattsson oli TV5:n haastattelussa luottavaisin mielin ja ilmoitti, ettei uinti tuntunut missään.

On ymmärrettävää, että otsikoiden koko suureni Suomessa tiistaina, mutta jalat kannattaa pitää silti maassa. Finaalipaikka on Mattssonin ulottuvilla, mutta mitaleille on edelleen matkaa. Stubblety-Cook kiskaisi yli sekunnin nopeamman ajan kuin Mattsson, ja kun panokset kovenevat, on todennäköistä, että mitaleille Mattssonin pitää uida lähes sekunnin nopeammin kuin tiistaina. Se on paljon vaadittu, sillä Mattsonin ennätys on 2.08,26.

Mattssonin välieräuinti alkaa keskiviikkoaamuna Suomen aikaa kello 5.27.

Suomalaiset: Meit varjelkkon daevas!

Matti Mattssonin lisäksi suomalaisuimareista keskiviikkona on tulessa Fanny Teijonsalo 100 metrin vapaauinnin alkuerissä. Teijonsalo ui toukokuussa 50 metrin vapaauinnissa uusiksi Suomen ennätykseksi 24.77. Samalla hän rikkoi Tokion A-rajan. Menestystoiveet Tokiossa ovat maltilliset. Unkarin EM-kisoissa toukokuussa Teijonsalo selvitti tiensä 100 metrin vapaauinnin välieriin, mutta jäi välierissä 16:nneksi. 25-vuotiaan Teijonsalon aika välierissä oli 55,11.

Matt Mattsson

Fanny Teijonsalo ui avausmatkansa Tokiossa keskiviikkona.

Keskiviikon suurin suomalaismielenkiinto Mattssonin lisäksi kohdistuu merelle, jossa Kaarle Tapper ja Tuula Tenkanen taistelevat mitaleista. Tapper johti Laseria kisaa maanantain jälkeen, mutta tiistai oli hänelle hankalampi ja Tapper putosi kokonaiskilvassa viidenneksi. Varsinkin päivän kolmas lähtö oli tuskainen, sillä Tapper oli lähdössä vasta 29:s. Tenkanen nosti sen sijaan Laser radial -luokassa osakkeitaan ja on tiistain jälkeen kokonaiskilvassa viides ja mukana mitalikamppailussa. Molemmilla on keskiviikkona välipäivä ja urakka jatkuu torstaina.

Myös Tuula Sirén-Petäjä palaa päivän huilin jälkeen tositoimiin RS:X-luokassa. Akseli Keskinen ja Sinem Kurtbay aloittavat oman kisaurakkansa Nacra 17 -luokassa, jossa kevään aikana käytiin värikäs valintanäytelmä, kun maapaikan Kurtbayn kanssa Suomelle hankkinut Janne Järvinen sai rikostuomion käräjäoikeudessa Katiska-oikeudenkäynnissä ja jäi valitsematta Tokioon.

Kolmas huippumielenkiintoinen seurattava on trapin olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela, joka aloittaa oman urakkansa myös keskiviikkona. Kuten miesten skeet-kisa näytti, ammunta on herkkä laji, jossa marginaalit ovat pieniä ja kaikki mahdollista. Siksi Mäkelä-Nummelan kisaa kannattaa seurata erityisellä tarkkuudella.

Kalle Koljonen kohtaa toisessa alkulohkon ottelussaan maailmanlistan kakkosen, Viktor Axelsenin. Antti Vikström lähtee jousineen puolestaan yksilökisan pudotusvaiheessa.

Historia: Harmillinen sattuma

Matti Mattsson

Israelin olympiajoukkueen onneksi Jom Kippur ei satu olympiakisojen ajaksi.

Ja jälleen kysymys urheilutietäjille: Israelilaiset Yoel Sela ja Eldad Amir olisivat todennäköisesti olleet mitaleilla Soulin olympialaisissa 1988 purjehduksen Flying Dutcham-luokassa, mutta he jäivät neljänsiksi. Mikä heidän mitalinsa kaatoi?

Vastaus: Jom Kippur.

Jom Kippur on juutalaisen kalenterin merkittävimpiä juhlia, jonka aikana muun muassa syöminen, juominen ja nahkaisten kenkien käyttö on kielletty.

Kun vuonna 1988 Jom Kippur sattui Soulin olympialaisten ajalle, Israelin olympiajoukkue kielsi maansa urheilijoiden kilpailemisen kyseisenä päivänä. Jos joku olisi uhmannut kieltoa, hänet olisi lähetetty kisoista heti kotiin.

Sela ja Amir eivät uhmanneet. He jättivät yhden startin väliin ja olivat lopulta kokonaiskisassa neljänsiä. Heille olisi riittänyt Israelin historian ensimmäisen olympiamitaliin sijoittuminen 11 parhaan venekunnan joukkoon väliin jätetyssä lähdössä.

Tilastopala: Kolmen lajin seppä

Frank Kuglerilla on erikoinen olympiaennätys. Hän on eniten eri urheilulajeissa samoissa kisoissa mitaleita voittanut urheilija olympialaisten historiassa. Kugler voitti vuoden 1904 olympialaisissa St. Lousissa kaksi pronssimitalia painonnostossa sekä hopeaa painissa ja pronssia köydenvedon joukkuekisassa. Tosin toinen painonnostopronssi tuli yhden käden kisassa, jossa oli mukana vain kolme kilpailijaa.

Kugler oli vuoden 1904 kisojen aikaan saksalaisen, mutta KOK on tulkinnut kaikki Kuglerin mitalit Yhdysvaltojen voittamiksi mitaleiksi. Kugler sai Yhdysvaltain kansalaisuuden vasta yhdeksän vuotta myöhemmin, vuonna 1913.