Max Verstappenin taianomaisen vauhdin takana ei ole mystiikkaa, vaan logiikkaa

Max Verstappen on vahvasti matkalla toiseen peräkkäiseen maailmanmestaruuteen.

Formula 1

Max Verstappenin taianomaisen vauhdin takana ei ole mystiikkaa, vaan logiikkaa

Mikä selittää Max Verstappenin nousun formula ykkösten uudeksi valtiaaksi? Erkki Mustakarin mukaan kaksi asiaa - mies ja auto.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 8.7.2022 | KUVAT All Over Press

Erkki Mustakari ei näe Max Verstappenin nousussa formula ykkösten uudeksi hallitsijaksi mitään mystistä tai yliluonnollista, vaan pelkää logiikkaa.

24-vuotias hollantilainen voitti viime kauden päätteeksi ensimmäisen maailmanmestaruutensa ja johtaa nyt MM-sarjaa 34 pisteen erolla. Verstapppen on pokannut voittopystin jo kuudessa GP:ssä tällä kaudella ja on vahvasti kiinni toisessa peräkkäisessä maailmanmestaruudessa.

Mustakarin mukaan Verstappen on huippulahjakas kuljettaja, joka ajaa huippuorganisaatiossa, jonka hän vielä tuntee läpikotaisin. Verstappen ajoi ensimmäisen F1-kisansa jo 17-vuotiaana eli kokemustakin löytyy.

Who will rule Friday? Who will take the pole? Who will win the Austrian GP? Play now at Expekt!

”Kyllä näistä aineksista saadaan tarjottimelle maailmanmestari, vaikka se ensimmäinen mestaruus varmistuikin joulukuussa hieman erikoisemman näytelmän päätteeksi. Verstappen on itse erittäin lahjakas ja taitava kuljettaja, mutta ilman hyvää autoa formula ykkösissä on mahdoton menestyä. Siksi Red Bullin organisaation teknisen puolen ja auton suunnittelijoiden osaamista ei voida sivuuttaa. Myös ne ovat huippuluokkaa”, Mustakari sanoo.

Verstappen on käytännössä syntynyt moottoriradalle. Hänen isänsä Jos ajoi formula ykkösissä 106 MM-starttia  ja äiti Sophie kilpaili karting-sarjoissa. Pojalle hankittiin oma karting-auto jo ennen kuin tämä oli täyttänyt viisi vuotta.

”Verstappen on ajanut kilpaa jo liki 20 vuotta, mutta sen lisäksi hänellä on luonnonlahjakkuutta ja intohimoa lajiin sekä kyltymätön into ajamiseen ja kilpailemiseen. Toki hän saa jonkin verran enemmän palvelua Red Bullin tallissa Sergio Pereziin verrattuna, mutta toisaalta tallilla ei ole mitään syytä antaa sekundaa Perezillekään. On kaikkien etu, että pärjätään. Varmasti tallin toiveissa on, että Perez ajaa joka kilpailussa vähintään kakkoseksi Verstappenin selän takana.”

Verstappen teki hiljattain ennätyspitkän jatkosopimuksen Red Bullin kanssa. Se pitää hänet tallissa kauden 2028 loppuun.

”Red Bullin molemmilla kuskeilla on jatkot allekirjoitettuna. Ne tuovat rauhaa ja sopusointua tallin tekemiseen. Turhanpäiväistä kireyttä sopimustilanteen vuoksi ei ole, vaan kuljettajat voivat keskittyä painamaan täysillä omia hommiaan. Verstappenilla sopimuksesta ei ole huolta siis moneen vuoteen, ellei hän itse toisin päätä.”

Osallistu LeoVegasin ilmaiseen kilpailuun – palkintoina neljä 1000 euron palkintoa sekä 2000 euron pääpalkinto!

Verstappenilla on myös isänsä Josin tuki takana lähes jokaisessa F1 GP:ssä. Se on arvokas tuki pojalle, mutta ei välttämällä kaikille.

”Jos Verstappen pyörii jaloissa varikolla joka kisassa. Olen varma, että Christian Horner välillä toivoisi Josin katsovan kisan vaikkapa kotona. Tallipäälliköt eivät välttämättä haluaisi nähdä kuljettajien vanhempia varikolla, sillä he aiheuttavat siellä yleensä paljon turhaa parranpärinää.”