Messin saaminen takaisin kotiin olisi Barcelonalle suurempi asia kuin mitkään mestaruudet

Lionel Messin katse on käännetty Barcelonaan - mutta onko siirto oikeasti realistinen?

Jalkapallo

Messin saaminen takaisin kotiin olisi Barcelonalle suurempi asia kuin mitkään mestaruudet

Lionel Messi haluaisi palata takaisin Barcelonaan, mutta Jukka Rönkä varoittaa, että unelmasiirron tiellä on pari muuttujaa.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 5.4.2023 | KUVAT All Over Press

Lionel Messin ympärillä kiehuu ja kuhisee. Omat kannattajat buuaavat ja Messin lähtöä PSG:stä Barcelonaan pidetään ainakin puoliselvänä. Jukka, miten sinä tulkitset Messin ympärillä olevat taivaanmerkit?

Varmin fakta tässä näytelmässä on se, että osa PSG:n faneista buuasi viikonloppuna kotiottelussa Lyonia vastaan, kun Messin nimi ilmoitettiin kokoonpanossa. Syynä tähän hyvin poikkeukselliseen protestiin oli se, että Messin on uutisoitu palaavan takaisin Barcelonaan eikä Messi ole millään muotoa kiistänyt tällaisia tietoja.

Messi ei myöskään ole tehnyt PSG:n kanssa jatkosopimusta. Hän haluaa pitää Barcelona-kortin auki, mutta toinen raadollisempi syy on se, että PSG on esittänyt hänelle 25 prosentin palkanalennusta uuteen sopimukseen. Sitä Messi ja hänen agenttinaan toimiva isänsä Jorge eivät ole hyväksyneet.

Super offer: Sign now + double your deposit plus 200 free spins at Mr Green!

Kaikki on toki tässä maailmassa suhteellista, mutta Messin kohdalla 25 prosentin leikkaus tarkoittaisi noin 10 miljoonaa euroa pidempää palkkaa vuodessa – verottomana.

Seuraavassa faktaboksissa on se, että Barcelonan varapresidentti  Rafa Yuste on vahvistanut Barcelonan neuvotelleen Messin kanssa paluusta Camp Noulle. Myös päävalmentaja Xavi on tehnyt selväksi, että hän ottaisi Messin takaisin avosylin.

Barcelonan lisäksi saudiarabialainen Al-Hilal on tehnyt Messille tarjouksen, jonka maailman johtava siirtoguru Fabrizio Romano on vahvistanut olevan yli 400 miljoonaa euroa vuodessa. Summa asettuu jonkinlaiseen perspektiiviin sillä, että A-Hilalin pääkilpailija Al-Nassr maksaa Cristiano Ronaldolle ”vain” vajaat 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Tämän lisäksi David Beckhamin osittain omistava MLS-seura Inter Miami haluaisi Messin, mutta sen mahdollisuudet Messin kaappaamiseen ovat tässä vaiheessa Messin uraa marginaaliset.

Mikä sitten on Messin todennäköinen peliliike tulevana kesänä, kun hänen sopimuksensa PSG:ssä lopppuu?

Kaikki signaalit ja sisäpiiritiedot viittaavat siihen, että Messi olisi lähdössä PSG:stä, mutta en löisi ovea vielä kokonaan kiinni. Messi voi hyvinkin haluta lähteä Pariisista, mutta ei hän vaihda PSG:ssä pelaamista ihan mihin tahansa vaihtoehtoon.

Jos Barcelona olisi yhtään paremmassa hapessa, olisi selvää, että Messi palaisi Barcelonaan. Nyt matkassa on kuitenkin muutama muuttuja, jotka tekevät asian haastavaksi.

Ensimmäinen haaste on Barcelonan kurja taloustilanne. Jos Barcelona ei pysty rekisteröimään Gavia edustusjoukkueen pelaajaksi, silloin Camp Noulla pitää tehdä aika monta korttitemppua, jotta Messi saataisiin kyytiin mukaan.

Tilanteen haastavuutta lisää La Ligan presidentin Javier Tebasin linjaus, että tänä vuonna Barcelona ei voi korjata miinustaan tv-oikeuksia ja omaisuutta myymällä, vaan se on oikeasti leikattava kulujaa lähes 200 miljoonalla eurolla päästääkseen edes plus-miinus-nolla -tilanteeseen.

Jalkapallomaailman finanssit ja niiden laskukaavat ovat usein erikoisia, mutta käytännössä Messin hankkiminen edellyttäisi kahta asiaa – sitä, että joukkueesta saataisiin myytyä Frenkie de Jongin, Raphinhan ja Andreas Christiansenin kaltaisia avauksen pelaajia, joista voitaisiin saada raskaansarjan siirtokorvauksia. Varmasti sieltä yritettäisiin työntää ulos myös pelaajia ilmaisilla siirroilla, mutta haasteena jokaisen myytävän tai ulosheitettävän pelaajan kohdalla on, ettei heitä voida pakottaa lähtemään, jos heillä on sopimusta jäljellä.

Toinen haaste tai oikeammin uhkakuva on se, mitä tapahtuu Negreira-skandaalissa. Barcelonan on väitetty maksaneen vuosina 2001-2018 yli seitsemän miljoonaa euroa Espanjan erotuomarikomitean varapuheenjohtajalle Jose Maria Enriquez Negreiralle, jota tämä vaikuttaisi positiivisesti Barcelonaa koskeviin erotuomaripäätöksiin.

Jos syytteet osoittautuvat oikeiksi, Barcelonaa odottaa pahimmillaan sulkeminen ulos eurocupeista useammaksi vuodeksi ja jopa La Ligasta pudottaminen. UEFA on ilmoittanut pitävänsä syytöksiä erittäin vakavina ja se on luvannut käsitellä asian niin nopeasti, että jonkinlainen päätös saataisiin mahdollisesti jo kesäkuussa.

Olisin yllättynyt, jos Messin päätökseen ei vaikuttaisi millään tavalla se, millaisia rangaistuksia Barcelona mahdollisesti saa. Toki häneltä voi löytyä samanlaista seurauskollisuutta kuin esimerkiksi Gianluigi Buffonilta, joka päätti jäädä Juventukseen, vaikka se aikoinaan pudotettiin Calciopoli-skandaalissa Serie A:sta.

Jos Barcelona-kortti olisi mahdollinen, se olisi varmasti Messille rakkain ja mieluisin kortti. Jos taas Barcelona-korttia ei ole, silloin hän joutuu ratkaisemaan, lähteekö hän rahastamaan Saudi Arabian pilipalisarjaan vai lähtisikö hän jo nyt Inter Miamiin tai jopa hänen juniorivuosiensa seuraan Newell’s Old Boysiin.

Näiden vaihtoehtojen ollessa pöydällä PSG:lläkin olisi vielä sanansa sanottavana.

Voisiko tämän kehän ulkopuolelta löytyä Messin uusi seura?

Vaikea nähdä, että voisi. Manner-Euroopan puolella ainoa mahdollinen seura taloudellisessa mielessä olisi Real Madrid, mutta sitä päivää ei tule, että Messi siirtyisi Realiin. Valioliigassa Messin voisi teoriassa ostaa neljä seuraa – Manchester City, Manchester United, Chelsea ja Newcastle, mutta en usko, että niistä kukaan olisi oikeasti vaihtoehto Messille. Chelsea ja Newcastle voisivat hyvinkin haluta Messin, mutta Messiä tuskin kumpikaan seura kiinnostaisi.

Palataan Barcelonaan. Olisiko Messi vahvistus Barcelonalle vai heikkenisikö joukkue, jos se joutuisi myymään Messin alta pois useamman tähtipelaajan?

Minusta oleellinen kysymys ei ole se, miten hyvä Barcelona olisi, jos he jollain ihmeen pyöräytyksellä saisivat Messin. Messin paluussa olisi kysymys sellaisista asioista ja arvoista, jotka ovat suurempia kuin mestaruudet ja voitetut pokaalit.

Barcelona on matkalla historiansa 27. La Ligan mestaruuteen ja se, olisiko sillä kahden vuoden päästä yksi tai kaksi mestaruutta enemmän vai vähemmän, olisi toissijaista sen rinnalla, jos Barcelonan kannattajat saisivat vielä kerran nähdä kaikkien aikojen rakkaimman lapsensa pelaavan Barcan paidassa.

Mestaruuksia Barcelona tulee varmasti tulevaisuudessa voittamaan, mutta pienen taikurin pelillisestä satumaailmasta sammuvat kohta valot – ja sitä taikaa ei muutaman vuoden päästä saa takaisin, vaikka kuinka haluaisi. Siksi on jossain kohti kauniimpaa ja arvokkaampaa hoitaa sielua kuin juhlia mestaruuksia.