Mestarien liigassa on tällä kaudella lähellä elämää suuremman myytin murskautuminen
Mestarien liiga alkaa. Suurimmat suosikit löytyvät Valioliigasta - ja niistä suurin on valmis rikkomaan yksitoista vuotta eläneen myytin.
@JukkaRonka
Mestarien liiga 2022-2023
Suosikit
Manchester City
Pep Guardiolan sädekehään on tullut yksi lommo – se, ettei espanjalainen kultasormi oli voittanut Mestarien liigaan sitten kevään 2011, jolloin hän johti Barcelonan Mestarien liigan voittajaksi.
Guardiola on luotsannut yhdentoista vuoden aikana ensin vielä vuoden Barcelonaa, sen jälkeen kolme kautta Bayern Müncheniä ja kesästä 2016 lähtien Manchester Citya.
Onko Guardiola kirottu vai onko hänen jalkapallossaan tai valmennusmetodeissaan jotain vialla, mikä se selittäisi yhdentoista vuoden piinan?
Vastaus on arkinen: Guardiola ei ole kadottanut kultaista kosketustaan eikä hänen jalkapallossaan tai valmennusmetodeissaan ole mitään asiaa niin paljon vialla, että se selittäisi yhdentoista vuoden odotuksen.
Siksi syy löytyy muualta – Mestarien liigan rakenteesta.
Mestarien liigan on syksyn alkulohkovaiheen jälkeen cup-kisa, jossa välieriin asti pelataan kaksiosaiset ottelut ja finaali ratkaistaan yhdessä ottelussa. Siksi satunnaistekijöiden rooli korostuu samalla tavalla kuin MM-kisoissa tai EM-kisoissa. Vai väittääkö joku esimerkiksi, että Kreikka olisi ollut Euroopan paras maajoukkue kesällä 2004, kun se voitti Euroopan mestaruuden?
Guardiola on tämän saman ilmiön kääntein puoli. Ei olemassa mitään suurta mystistä selitystä tai mörkömäistä syytä, miksi Mestarien liiga on kiertänyt Guardiaolaa. Hän jalkapallonsa on toki jossain käänteissä yli-idealistista verrattuna esimerkiksi Antonio Conten raadollisempaan filosofiaan, mutta viime kevään välierien huikeassa draamassa Real Madridia vastaan ei ollut kyse Guardiolan filosofiasta ja sen toimimattomuudesta, vaan kaikkia todennäköisyyksiä vastaan sotineista sattumista. Kaikki kunnia Real Madridille, mutta kuinka monta kertaa sama olisi toistunut, jos toisen osaottelun viimeiset sekunnit olisi pelattu uudelleen kymmenen kertaa?
Siksi Manchester City on tälläkin kaudella yksi niistä joukkueista, joka voi voittaa tällä kaudella Mestarien liigan. Ja nyt sillä on riveissään vielä ylimääräinen extratekijä – hirmuvireinen Erling Braut Håland. Hålandilla on kaiken lisäksi se etu puolellaan, että Norjan jäätyä rannalla MM-kisoista, hän saa vetää uuden pre-seasonin marras-joulukuussa ja pitää akut täydessä latingissa.
Cityssa ei ole heikkoa lenkkiä ja sen materiaali kestää muutenkin hyvin loukkaantumisia.
Hålandia lukuun ottamatta.
Liverpool
Liverpoolin kauden avaus on ollut nahkea, mutta Jürgen Kloppilla on maaginen taitoa kehittää peliä kauden edetessä ja Liverpool on tullut viimeiset vuodet keväät lentämällä. Esimerkiksi viime kaudella se voitti vuodenvaihteen jälkeen pelaamistaan 35 ottelusta 28 ja hävisi vain kahdesti – ensin Interille Mestarien liigan pudotuspelien avauskierroksella ja toisen kerran Mestarien liigan finaalissa Real Madridille 0-1.
Liverpool hyötyy myös siitä, että joukkueen avainpelaajista Mo Salah ja Luis Díaz eivät ole marras-joulukuussa pelattavissa MM-kisoissa. Salah oli viime kaudella vuodenvaihteen jälkeen pelatun Afrikan mestaruusturnauksen jälkeen vain varjoa siitä pelaajasta, joka matkusti turnaukseen.
Liverpoolin alkulohko ei ole helpoin mahdollinen, mutta todellisuudessa sillä ei ole mitään vaikeutta päästä jatkoon lohkosta, jossa sen kanssa pelaavat Ajax, Napoli ja Glasgow Rangers. Siksi todellinen Liverpool mitataan vasta keväällä – ja jos joukkueen avainpelaajat pysyvät terveinä eivätkä sotke kauttaan MM-kisoissa, Liverpool on jälleen vahva ehdokas finaaliin ja jopa Mestarien liigan voittajaksi.
Ainoa uhka – avainpelaajien loukkaantumisten lisäksi – on se, että hyvin valmennetut joukkueet pystyvät haavoittamaan Liverpoolin aggressiivisia laitapuolustajien nousuja sekä linjan pelaamista korkealla.
Haastajat
Real Madrid
Olisihan se sensaatio, jos Carlo Ancelotti pystyisi toistamaan viime kauden ihmeen uudelleen, mutta Real Madridissa voittamisen kulttuuri on juurrutettu niin syvällä, että sitäkään vaihtoehtoa ei voi sulkea pois. Ainakin täysin.
Real Madrid veti kesällä vesiperän tärkeimmän hankintansa suhteen, kun Kylian Mbappé päätti jäädä vastoin kaikkia odotuksia PSG:hen. Antonio Rüdiger ja Aurélien Tchouameni olivat molemmat hyviä hankintoja, mutta suurin kysymys kuuluu, missä vaiheessa Karim Benzeman ja Luka Modrićin jaloista loppuu veto. Modrić täyttää perjantaina 37 vuotta ja Benzema joulukuussa 35 vuotta. Timanteista sanotaan, että ne ovat ikuisia, mutta ihmisruumissa rajat tulevat jossain vastaan.
Barcelona
Barcelona oli viime kaudella vaipumassa monissa papereissa jo unholaan, mutta Xavin taika on alkanut vähitellen purra ja rahapulassa kärvistelevän Katalonian ylpeyden kesähankinnat ovat olleet tyrmääviä. Robert Lewandowski ei enää nuorru, mutta hänen maalitaikansa tuskin katoaa vielä mihinkään. Rapinha on ollut alkukaudella liekeissä ja Jules Koundé nousee Barcan johtavaksi toppariksi.
Muut hankinnat Franck Kessien, Andreas Christensenin, Marco Alonson ja Hector Bellerinin johdolla lisäävät leveyttä – mutta Lewandowski, Rapinha ja Koundé nostavat Barcan tasoa tuntuvasti. Myös Ousmane Dembélén ja Frenkie De Jongin jäämiset Camp Noulle ovat isoja pelillisiä plussia. Molemmissa on vielä paljon kaivettavaa potentiaalia.
Xavi on suunnitellut käyttävänsä tällä kaudella kahta eri formaattia – 4-3-3:a sekä uutena versiona 3-4-3:a. Xavin suunnitelmissa on vaihdella muotoa vastustajan ja ottelun sisäisen tilanteen mukaan. Toistaiseksi hän on pelannut La Ligassa valtaosin 4-3-3:lla, kuten viimeksi lauantaina Sevillaan 3-0-kaadossa vieraskentällä.
Xavi istuu paljon vartijana, sillä materiaalin puolesta Barcelona voi taistella Mestarien liigan voitosta jo tällä kaudella, mutta onko Xavi prosessi jo siinä vaiheessa, että se riittää niittämään Liverpoolin ja Manchester Cityn tasoisia vastustajia?
Bayern München
Kansainväliset vedonlyöntitoimistot pitävät Bayern Müncheniä Mestarien liigan voittajaksi jopa suurempana suosikkina kuin Liverpoolia. Mielenkiintoinen näkemys.
Bayern München hankki kesällä toki Matthijs de Ligtin ja Sadio Manén, mutta se menetti tärkeimmän talismaaninsa, Robert Lewandowskin Barcelonaan. Lewandowskin mukana lähti samalla 50 maalia. Sen verran 34-vuotias puolalainen latoi kaappeja yksistään viime kaudella liiga- ja cup-karkeloissa.
Riskinä on, että Bayern München menettää Mestarien liigassa ne kriittiset ja ratkaisevat marginaalit, joita Lewandowskin tasoinen maalintekijä parhaimmillaan tuo. Nyt Bayernin ykkösmaalintekijät Bundesliigassa ovat olleet Mané ja keskikenttäpelaaja Jamal Musiala, jotka ovat osuneet kolmesti. Alkukausi ei ole ollut muutenkaan vakuuttava, sillä Bayern on voittanut viidestä ensimmäisestä ottelustaan Bundesliigassa ”vain” kolme ja pelannut kahdesti tasan.
Bayern pelaa kovimmassa alkulohkossa yhdessä Barcelonan, Interin ja Plzeňin kanssa. Siinäkin voi olla jo tekemistä, mutta ennen kaikkea tekemistä on keväällä, jos Bayern ylipäätään pelaa Mestarien liigan pudotuspelejä. Kahdella edellisellä kaudella Bayern lähti lauluun jo puolivälierissä, vaikka Lewandowski olikin ykköspiiskana.
Ainoa syy, miksi Bayern on haastajien listalla, on tammikuun siirtoikkuna. Jos se ei jää odottamaan ensi kesää ja Harry Kanen mahdollista hankintaa, se todennäköisesti ostaa hyökkääjän jo tammikuussa. Jos se siinä kaupassa onnistuu, Bayern jää vielä ohuen ohut lanka ainakin haastaa kärkiseurat. Sen voitto olisi kuitenkin superyllätys.
Mustat hevoset
PSG
Tuntuu koomiselta sijoittaa PSG mustien hevosten karsinaan, mutta tyly fakta on, että se on pudonnut kuudella edellisellä kaudella neljästi jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Niin tapahtui myös viime kaudella.
Tämän kesän suurin uutinen Parc des Princes oli Kylian Mbappén jääminen Pariisiin. Myös Neymarin lähdöstä – tai oikeamman savustamisesta – puhuttiin suurin kirjaimin, mutta myös hän jäi Pariisiin.
PSG to beat Juventus & both teams and Messi to score! Boosted odds 5.50. Play now at LeoVegas!
PSG käytti joukkueen vahvistamiseen kesän aikana 150 miljoonaa euroa. Oleellisempaa kuin summan suuruus, on se, ketä PSG hankki. Se ei hankkinut enää tähtisadetta, vaan Vitinhan, Renato Sanchesin, Nuno Mendezin, Fabián Ruizin, Carlos Solerin, Nordi Mukielen ja Hugo Ekitikén kaltaisia hieman himmeämmän loiston pelaajia, jotka sopivat uuden managerin Christophe Gatierin ja hänen neuvonantajansa Luis Camposin pelilliseen ja joukkuerakennukselliseen ideologiaan.
Ideologia on toki vasta yksi asia – toinen on se, miten se saadaan käytännössä toimimaan. Jalkapallomaailma on täynnä niitä, jotka ovat oikeassa, mutta tulokset väärässä.
PSG kääntyi kuitenkin kesällä rohkealle tielle. Tämän kauden Mestarien liiga voi tulla vielä liian aikaisin PSG:n uuden prosessin kannalta, mutta suunta on kuitenkin oikea. Ainakin paperilla.
Tottenham
Tottenham teki nykyhankinnoistaan tärkeimmän vajaa vuosi sitten, kun se nimitti Antonio Conten marraskuun alussa uudeksi managerikseen. Conte on managerina raskas ja vaativa, mutta hänellä on myös taianomainen kyky piiskata tuloksia – ja saada oma tahtonsa läpi myös joukkuetta rakennettaessa.
Tottenhamilla oli jo Harry Kanen, Son Heung-minin, Cristian Romeron, Dejan Kulusevskin ja Hugo Llorisin johdolla monia erinomaisia elementtejä jo valmiina ja siksi Conte halusi kesän siirtoikkunassa leveyttä.
Tottenham käytti kesän aikana siirtoihin vajaat 170 miljoonaa euroa, mutta summassa on mukana Romeron 50 miljoonan euron lainasiirron muuttaminen pysyväksi Atalantasta ja Destiny Udogien 18 miljoonan euron siirto Udinesestä. Romero ei siis ole uusi vahvistus ja Udogie pelaa tulevan kauden vielä lainalla Udinesessä.
Richarlison ja Ivan Perisic ovat sen sijaan selviä vahvistuksia, varsinkin, kun Richarlison on hieman kohmeisen alun jälkeen pääsemässä vauhtiin.
Tottenhamin suurin valtti tällä kaudella on kuitenkin Conten armoton ja kaunistelematon pelityyli. Contelainen kyttäysjalkapalloa näytti voimaansa jo viime kaudella, kun Tottenham kaatoi keväällä Manchester Cityn vieraskentällä 3-2 ja pelasi Liverpoolin kanssa Anfieldilla 0-0-tasapelin, mikä lopulta maksoi Liverpoolille Valioliigan mestaruuden.
Kaunis jalkapallo on kaunista jalkapalloa, mutta kauneinta jalkapalloa contelaisessa arvomaailmassa on kaunis tulos. Ja sen totuuden jokainen joukkue joutuu tulevalla kaudella Mestarien liigassa kohtaamaan – varsinkin keväällä, kun aletaan pelata suurista panoksista.
Conte olisi halunnut 2-3 uutta pelaajaa lisää kesän siirtoikkunassa. Hän ei saanut ja jupina oli tuttua Contea. Mestarien liigan ratkaisupelin ja tämän hetken väliin mahtuu kuitenkin yksi siirtoikkuna. Viime tammikuussa Tottenham osti tammikuussa itselleen paikan Mestarien liigassa ja on väistämätöntä, että pelaajia liikkuu myös tammikuussa.
Prognoosi
Ottamatta mitä ja ketä arpa heittää viimeisillä metreillä vastakkain, mutta tässä on ennuste: Manchester City vie Mestarien liigan ja kohtaa finaalissa joko Liverpoolin tai Tottenhamin. Välierien neljäs joukkue on PSG.