Mestaruustaistojen kierrokset kuumenevat kaikkialla Euroopassa paitsi Serie A:ssa – ja sille on selvät syyt

Luciano Spalletti ei aina hymyile, mutta hymyillessään hän on Serie A:ssa ylivoimaisella karkumatkalla.

Il PinturicchioJalkapalloMestarien liigaMuut sarjat

Mestaruustaistojen kierrokset kuumenevat kaikkialla Euroopassa paitsi Serie A:ssa – ja sille on selvät syyt

Napoli dominoi Serie A:ssa pelillisesti ja pelillisinä numeroina. Mestaruuden tiellä voi olla enää vain totaalinen katkeaminen, pohtii Joel Perovuo.

TEKSTI Joel Perovuo
JULKAISTU 25.1.2023 | KUVAT Massimo Pica / EPA-EFE / All Over Press

Huippusarjat Euroopassa ovat suunnilleen puolivälissä ja mestaruustaistot ovat elossa kaikkialla – paitsi Italian Serie A:ssa.

Juventuksen tiputtua pisterangaistuksen myötä sarjan keskikastiin, näyttää Scudetto ratkenneelta. Ja ratkennut se kenties oli jo muutenkin, sillä en nähnyt Juventusta isona uhkana Napolin mestaruuden tiellä ilman sanktioitakaan.

Luciano Spalletin valmentama Napoli on nimittäin ollut yksi tämän kauden parhaista joukkueista Euroopassa.

Jälki puhuu puolestaan. Napolin sarjajohto Seria A:ssa on jo 12 pistettä ja Mestarien Liigassa joukkue selvitti tiensä jatkoon lohkovoittajana ottamalla kuudesta pelistään 15 pistettä.  

***

Kevättä ajatellen on enää yksi ainoa uhkakuva Napolille. Se on Spalletin joukkueille tyypillinen hyytyminen tiukoissa paikoissa.

Napoli on kuitenkin liikkeellä isolle yleisölle suhteellisen nimettömällä joukkueella ja on myös yllättänyt allekirjoittaneenkin, varsinkin ylivoimallaan. Tämä nimettömällä joukkueella menestyminen ja tietyllä tapaa itsensä ylittäminen tuo joukkueelle ison buustin ja pelaajat pääsevät sarjajohdostaan huolimatta otteluihin ikään kuin edelleen tekemään juuri sitä minkä he ovat koko kauden niin hyvin osanneet – ylittämään itsensä.

Tilannetta voisi verrata Arsenaliin Valioliigassa, joka ei välttämättä kovin monen papereissa ennen kauden alkua ollut mestarina. 

***

Tilastotkaan eivät ole eri mieltä Napolin menestyksen kanssa.

Napoli on maaliodottamassa omilla luvuillaan hyökkäyssuuntaan Serie A:ssa yli 5 maalia suuremmalla xG:llä seuraavaan nähden. Napoli on myös viimeistellyt hyvin yltäen 3,9 maalin ylisuoritukseen kauden aikana.

Se on päästänyt vähiten maaleja sarjassa ja on myös puolustussuuntaan ylisuorituksessa vastustajan luomaan maaliodottamaan nähden.

Myös pallonhallintatilastoa Napoli dominoi. Sillä on ollut keskimäärin 61,8% pallonhallintaa Serie A otteluissaan.

Ei ole siis lainkaan yllättävää, että ’’Gli Azzurri’’ on ollut omalla tasollaan. 

***

Spalletti on valmentajana erittäin kokenut ja myös menestystä on tullut. Scudettoa ei kuitenkaan kokeneen italialaisen palkintokaapista vielä löydy, mutta nyt siihen on kaikkien aikojen mahdollisuus.

Spalletti on uransa aikana kokeillut monenlaisia taktisia asioita ja hänellä on ollut hyvä kyky roolittaa pelaajiaan heille sopiviin rooleihin. Tämä on totta kai yksi kulmakivistä, kun rakennetaan menestyvää joukkuetta ja ollaan jo pitkällä, mikäli pelaajat saadaan kentälle sopivissa rooleissa heille sopivassa formaatiossa, vaikka muuten pelaamisen taktinen sisältö olisikin löyhempää.

Hyvät pelaajat pystyvät jo tällaisessa tilanteessa tuomaan paljon pöytään. Spalletti on onnistunut roolituksen lisäksi monessa muussakin asiassa ja lopputulos on kaikkien nähtävillä. 

***

Kauden sensaatio on ollut georgialainen Khvicha Kvaratskhelia, joka on tehnyt kovaa jälkeä välittömästi ensimmäisellä kaudellaan eurooppalaisessa huippusarjassa.

15 ottelussa seitsemän maalia ja yhdeksän maalisyöttöä oikeuttaa Seria A:n tehotilaston toiselle sijalle. Sarjan tehokkain pelaaja on joukkuekaveri Victor Osimhen, joka johtaa samalla sarjan maalipörssiä. Myös kapteeni Giovanni Di Lorenzo on ollut vahva oikealla laidallaan. 

Kvaratskhelia on vaikeasti pysäytettävä vasemmalla laidallaan ja vielä vaikemmaksi asian tekee georgialaisen hyvätasoinen yhteistyö muiden pelaajien kanssa ja Napolin laitamurtautumiset ovat muutenkin todella kovalla tasolla.

Joukkueelta löytyy jatkuvasti joku menossa vastustajan laitapuolustajan selustaan joukkueen pyörittäessä karuselliaan hyökkäyskolmanneksella laidoissa. Fyysinen Osimhen sitoo hyvin topparit keskellä ja on hyvin sijoittunut boksissa usein viimeistelemässä irtopalloja ennen puolustajia.

Kirsikkana kakun päälle Napoli on ollut vahva erikoistilanteissa tehden niistä jo 14 maalia, joista kymmenen kulmapotkuista.

Taitaa olla sanomattakin selvää, että Napoli on ollut kivikova myös erikoistilanteiden puolustamisessa, päästäen vain yhden maalin kulmapotkusta ja yhden rangaistuspotkusta. 

***

Napoli on voittanut Scudetton edellisen kerran Maradonan kulta-aikana kaudella 1989-1990.

Kaupunki kiehuu jo, eikä enää tarvitse edes unelmoida. Scudetto on joukkueen ehdoton päätavoite ja uskonkin tien nousevan pystyyn Mestarien Liigassa ennen finaalia. Napoli kohtaa ensimmäisessä jatkopelissään Frankfurtin, josta jatkopaikka todennäköisesti vielä irtoaa.

Tuplaan ei Napolin rahkeet tule riittämään ja voisi sanoa olevan onni, että joukkue putosi Coppa Italiasta edellisellä kierroksella Cremoneselle. Näin joukkue voi keskittyä Serie A:han ja saa kylkeen vielä muutaman kovan pelin Mestarien Liigasta.  

Mestaruus sormenpäiden ulottuvilla, Napolin 23 vuoden odotus päättymässä ja Spalletti saamassa pitkälle valmennusuralleen hienon palkinnon.  

Upea kevät on tulossa Etelä-Italiaan.