Suomen ykköskenttä näytti heti voimansa ja sen, että nyt mennään ja lujaa

Suomen ykköskentän veljestö onnitteli loisto-ottelun pelannutta Roni Hirvosta.

JääkiekkoU20MM

Suomen ykköskenttä näytti heti voimansa ja sen, että nyt mennään ja lujaa

Nuoret Leijonat aloitti MM-kisat odotetusti voitolla Latviasta. Samuel Savolainen nostaa erityisesti hattua ykköskentän dominoivalle esitykselle.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 10.8.2022 | KUVAT All Over Press

Suomi nuiji Latvian avausottelussa odotetusti lukemin 6-1. Samuel, millainen avaus MM-turnaukseen Nuorilta Leijonilta nähtiin?

Avauserässä Suomi oli muutamissa tilanteissa ja ratkaisuissa niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä ylimielinen ja erästä tuli suotta tasainen. Pieniä viitteitä näkyi pelin pakottamisesta, vajaasta suoritustunteesta ja pienistä peliltä varastamisista. Muutamat huonosti pelatut tilanteet olivat jopa maksaa takaiskuja, mutta niiltä vältyttiin.

Avauserässä Suomella oli jäällä vielä vain yksi ketju. Suomen ykkösvitja Roni Hirvonen-Aatu Räty-Joakim Kemell osoitti olevansa turnauksen edellyttämällä tasolla ja pelasti Nuoret Leijonat vaikeista hetkistä kahdella maalillaan.

Toisessa erässä sitten Suomi pääsi itsekin ylivoimalla ja heti verkko soi Brad Lambertin maalilla. Se oli varmasti tärkeä osuma nuorelle miehelle, mutta samanaikaisesti Pennanen joutui teroittamaan fläppitaululla avauserässä tv-kuvissakin pelillisiä asioita ja kolmannessa erässä Lambertin paikalla pelasi kolmastoista hyökkääjä Juuso Mäenpää. Ehkä se tietyllä tavalla kertoo jotain Lambertiista, että hän näytti samassa ottelussa hyviä puoliaan, mutta myös niitä puolia, joiden takia hänen ympärillään on myös kysymysmerkkejä. Joku näkee nyt vain Lambertin maalin, mutta päävalmentajana Antti Pennanen näkee myös jotain muuta.

Isommassa kuvassa ylipäätään toisesta erästä alkaen Suomi otti viimeistään ottelun totaalisesti hallintaansa ja tyrmäsi Latvian nukkumattikuntoon.

Kentällä ei enää ollut Nuorilta Leijonilta kahden kerroksen väkeä vaan sinivalkoiset vyöryttelivät kentällinen kentälliseltä pitkiä hyökkäyksiä toisensa jälkeen täysin aseettomaksi riisutun Latvian päätyyn. Suomi otti pelin virtauksen haltuunsa, juoksutti Latvialta jalat alta pystyen vaihtamaan kiekolla ja parhaimmillaan pelasi minuuttikaupalla Latvian päädyssä.

Kolmas erä noudatti kahta jäähyä lukuun ottamatta pääosin samaa Leijonien hallitsemaa kaavaa ja kokonaisuutena suurimmalta osalta tätä peliä voi pitää vahvana esityksenä alkukankeudesta huolimatta.

Mitkä olivat parhaat tekijät Suomen voitossa?

Positiivisimmat asiat olivat tässä ottelussa dominoivan vahva ykkösketju, vahva ylivoimapeli ja esille voi nostaa myös Leevi Meriläisen vahvan maalivahtipelin. Meriläinen loi luottamusta ympärilleen, mutta tositestit ovat hänenkin osaltaan vasta edessä. Latvian ainoa osuma ylivoimalla ei Meriläisen piikkiin mene, sillä kiekko muutti suuntaa kiekon eteen myöhässä heittäytyneestä Kasper Puutiosta. Alivoimassa Latvia sai jauhaa takakolmiollaan hieman turhankin vapaasti joitain laukaisupaikkoja, josta Latvian maalikin tuli.

Vaikka Joakim Kemell pamautti kaksi maalia tässä ottelussa ja oli koko ykkösketjun tavoin vahva, nostan esiin silti ketjusta erikseen esiin Roni Hirvosen, joka oli tässä ottelussa mielestäni Suomen paras pelaaja. Kaikkein tärkeintä turnauksen kannalta on kuitenkin se, että ykkösketju näyttää olevan sellainen tulosyksikkö, jota turnauksessa menestyminen edellyttää. Tuolla työmäärällä tulosta tulee ihan varmasti jatkossakin.

Mitä tämä ottelu kertoi Suomen iskukyvystä tässä turnauksessa?

Vaikka ottelussa Latviaa vastaan ei kannata järin suuria johtopäätöksiä tehdäkään, ottelu antoi kuitenkin avauserän vaisuja hetkiä lukuun ottamatta positiivisen kuvan siitä, että Suomi on asemansa yhtenä turnauksen ennakkosuosikeista ansainnut.

Päävalmentaja Antti Pennanen puhui jo ennen turnausta ElmoTV:n haastattelussa otteluiden aluista ja miten ne olivat olleet vaikeita Suomen joukkueelle puutteellisen kamppailupelaamisen ja heikon jäähykurin takia. Avauserässä nuo olivat näinkin paljon tasollisesti vaisumpaa Latviaa vastaan läsnä. Ruben Rafkin otti poikittaisesta mailasta esimerkiksi aivan tarpeettoman jäähyn eikä muitakaan jäähyjä voi kiitellä. Latviaa vastaan heikko alku ei vielä maksanut, mutta tuollaisella alulla jotain parempaa joukkuetta vastaan se voi aivan hyvin maksaa. Ja onhan se täysin turhaa, että Suomi joutuu tällaisessa pelissä ottamaan enemmän jäähyjä kuin Latvia.

Sikäli ottelu antoi varmasti hyvän muistutuksen niistä asioista, jotka toimivat ja mitä pitää tehdä ollakseen menestyksekäs, mutta myös niistä asioista, joita ei pidä tehdä. Peli on kuitenkin nyt avattu ja se on avattu lopulta hyvin tyylikkäästi itseluottamusta kasvattaneella tavalla.

Lopuksi jokerikysymys. Mitä sanot Discoveryn studiosuorituksesta?

Mielestäni oikein kelvollinen perussuoritus. Ismo Lehkonen, Tuomas Grönman ja AJ Niemi eivät naureskelleet ja viljelleet tyhjänpäiväistä tai puolivillaista huumoria studiossa, vaan hoitivat hommansa ammattimaisesti ja joitain hyviä huomioita sekä lisäarvoa tarjoten. Ei se lopulta sen kummempaa ole, vaikka studioisäntänä Juhani Henriksson ei parhaita syöttöjä lapaan tarjoakaan. Seurataan tätäkin asiaa.