Mestis vähät välitti pelaajien terveydestä – vaarallinen kaukalo aiheutti kaksi loukkaantumista

Suomessa Mestis-halleista turvakaukalot löytyvät.

Jääkiekko

Mestis vähät välitti pelaajien terveydestä – vaarallinen kaukalo aiheutti kaksi loukkaantumista

Latvialaisseura Zemgalen kotikaukalo ei ole turvakaukalo. Sen kohdalla Mestis jousti säännöistä. Eetu Pennanen kysyykin nyt, ansaitseeko Mestis pyytämäänsä arvostusta?

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 17.1.2023 | KUVAT All Over Press

Kiekko-Espoo maksoi hurjan hinnan kolmesta Mestiksen sarjapisteestään, kun se voitti latvialaisisäntänsä Zemgalen maalein 3–2. Espoolaiset, kuten muutkin Mestis-joukkueet, pelaavat Zemgale-vierasottelunsa peräkkäisinä päivinä.

Kiekko-Espoon kohdalla jo ensimmäisessä ottelussa loukkaantui kaksi pelaajaa. Syynä oli isäntäjoukkueen kotihallin kaukalo.

”Vaarallinen kaukalo, betonia. Tuolla on osia rikki. Teräviä osia törröttää tuolta laidoista. Tänään vaati kaukalo vain kaksi loukkaantumista”, Kiekko-Espoon päävalmentaja Tomas Westerlund sanoi C Morelle ottelun jälkeen.

***

Zemgalen kohdalla on joustettu säännöistä, kun samaan aikaan Mestis-seuroille pelireissuista Latviaan jää käteen käytännössä suuret kulut ja tässä tapauksessa myös ikäviä loukkaantumisia.

Ilmaan jää tukku avoimia kysymyksiä. Mitä sellaista Zemgale on tarjonnut päästäkseen Mestikseen, että näin tärkeä pelaajien turvallisuuteen vaikuttava lisenssiehto on voitu ohittaa? Voisiko olla mahdollista, että esimerkiksi Suomen ja Latvian välillä jaettujen kevään MM-kisojen ratkaisuotteluiden pelipaikka on ratkaistu Zemgalen kohtalolla?

Niin tai näin, mitään lisäarvoa Zemgale ei ole Mestikselle toistaiseksi tuonut. Myös urheilullisesti joukkue kyntää ja löytyy sarjan hänniltä. Putoamispeikko saattaisi vaivata, mutta heikko sarjasijoitus ei Zemgalea Mestiksen putoamiskarsintaan muiden Mestis-seurojen tapaan veisi.

***

Jokereiden Mestis-hakemus on ollut lähipäivien kuuma peruna Mestiksen osalta. Ensin heräsi kysymys, miten Jokereiden lisenssihakemus saattaisi mennä läpi, kun joukkueella ei ole edes hallia missä pelata ja taustaorganisaatiokin on ainakin julkisen tiedon valossa täydellisen sumuverhon peitossa?

Kuitenkin, kun katsotaan, kuinka Mestis on menetellyt Zemgalen Mestis-lisenssin osalta, voi Jokereiden hakemuksen hyvinkin kuvitella läpäisevän seulan.

Jos turvakaukalolla ei Zemgalen kohdalla ollutkaan niin väliä, kai Jokereiden tuoma potentiaalinen kiinnostusarvo sitten ohittaa hyvinkin esimerkiksi sellaisen pikkuseikan, ettei joukkueella ole kotihallia eikä seuran rahoituksesta ole tietoa oikeastaan kenelläkään.

Mestis-toimijat penäävät usein puheenvuoroissaan sarjalleen lisää arvostusta. Tapaus Zemgale pakottaa kuitenkin kysymään, mitä Mestis on tehnyt ansaitakseen arvostuksen? Ainakaan pelaajien turvallisuutta ja terveyttä se ei ole Zemgalen tapauksen osalta ajatellut tippaakaan.