Olympiafinaalin ratkaisija Pelicansiin – HIFK:lle täysin posketon hyökkäysarsenaali

Hannes Björninen palaa loppukaudeksi Pelicansiin.

JääkiekkoLiiga

Olympiafinaalin ratkaisija Pelicansiin – HIFK:lle täysin posketon hyökkäysarsenaali

Olympiafinaalin maalillaan ratkaissut Hannes Björninen siirtyy odotusten mukaisesti Pelicansiin. Samuel Savolainen arvioi hullun maanantain muita siirtoja.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 28.2.2022 | KUVAT All Over Press

Pelicans teki kovimman mahdollisimman kaappauksen

Olympiafinaalin ratkaisijaksi noussut Hannes Björninen siirtyy loppukaudeksi Jokereista Lahden Pelicansiin.

26-vuotias Björninen on Pelicansille mieluinen hankinta, sillä hän on lahtelaisseuran oma kasvatti. Björninen siirtyi Pelicansista Jokereihin viime kesänä. Hän oli Pekingin olympiaturnauksessa yksi Leijonien johtavista pelaajista. Björninen kruunasi huikean turnauksensa iskemällä olympiafinaalissa 2-1-voitto-osuman Venäjän verkkoon kolmannen erän alussa.

Samuel Savolaisen arvio:

Björninen on Pelicansille kovin mahdollinen saatavilla ollut hankinta. Björnisen erinomaisuutta jääkiekkoilijana ei tarvitse varmaankaan perustella Pekingin olympiaturnauksen jälkeen. Jokainen näki omilla silmillään, minkä tasoisesta pelaajasta Björnisen kohdalla puhutaan.

Kun ajatellaan, että Björninen on lisäksi Pelicansin oma kasvatti, ei voi muuta kuin nostaa hattua Pelicansia. Tämä oli todella kova veto, joka nostaa selvästi Pelicansin osaketta taistelussa pudotuspelipaikoista. Vaikka Pelicansilla on varsin vaikea loppuohjelma, sanoisin silti, että Björnisen hankinta nostaa Pelicansin pudotuspelijoukkueeksi. Ainakin sen mahdollisuudet päästä pudotuspeleihin ovat eri luokkaa kuin ennen Björnisen kaappausta.

Onhan tämä hullu maanantaina ja hullu siirtoikkuna. Olo on siinä mielessä toki ristiriitainen, että tämän hullunmyllyn takana on ikävä ja vakava asia, Ukrainan sota. Mutta kuten jo eilen sanoin, kukaan ei voi kiistää, etteikö tämä olisi valtava piristysruiske Liigalle. Ymmärrän hyvin myös sen, että kaikki Liiga-seurat eivät ole tästä kaikesta iloissaan. Kaikki eivät ehdi tai heillä ei ole rahaa tulla tälle hunajapurkille. Kaiken lisäksi ne seurat, jotka olivat ajoissa liikkeellä, saattoivat lyödä epäonnekseen rahansa pöytään väärällä hetkellä ja vääriin pelaajiin.

Henri Ikonen Lukkoon

Jokereiden hyökkääjä Henri Ikonen siirtyy Rauman Lukkoon. 27-vuotiaan Ikosen sopimus kattaa loppukauden sekä sen lisäksi kaksi seuraavaa kautta.

Ikosen rooli Jokereissa jäi tällä kaudella vähäiseksi. Hän teki 25 ottelussa tehot 1+3=4.

Samuel Savolaisen arvio:

Ikonen on ilman muuta vahvistus Lukolle. Hän ei välttämättä ole mikään pistenikkari, mutta on Liiga-tasolla hyvän kahden suunnan hyökkääjä.

Lukon kannalta avainkysymys on, vielä siirtoikkunassa tapahtuu liikkeitä. Vaikka Ikosen hankinnassa onkin logiikkansa, hallitsevalta mestarijoukkueelta voisi odottaa näyttävämpääkin iskua tässä täysin poikkeuksellisessa siirtoikkunassa. Mutta katsotaan nyt. Kello käy, mutta ikkuna on edelleen auki.

HIFK iski siirtomarkkinoille moukarilla

HIFK vastasi Kärppien hurjiin peliliikkeisiin siirtoikkunassa hankkimalla riveihinsä kolme huippuvahvistusta. Iiro Pakarinen ja Teemu Turunen siirtyvät punapaitoihin Jokereista ja Miikka Salomäki Örebrosta.

Pakarinen kuului Leijonien olympiakultaa voittaneeseen joukkueeseen Pekingissä. Turunen on puolestaan tuttu mies HIFK:lle aiemmilta vuosilta. Salomäki kuului aiemmin Nashville Predatorsin organisaatioon. Hän pelasi kuuden kauden aikana NHL:ssä yhteensä 167 ottelua.

Samuel Savolaisen arvio:

Jos Kärppien hankinnat olivat kovia, HIFK löi vielä kovemmalla moukarilla. HIFK:n hyökkäyskalusto on näiden hankintojen jälkeen täysin posketon. Ville Peltonen tuskin laittaa kaikkia kolmea uutta hyökkääjäänsä samaan ketjuun, mutta he kaikki ovat ykkösketjun tasoisia pelaajia – jopa Salomäkikin, vaikka hänellä on ollut Ruotsissa hieman vaisumpi kausi.

Olisi todella mielenkiintoista tietää, miten kallis joukkue HIFK:lla nyt on. Joko nyt ollaan yli 3,5 miljoonassa eurossa vai vielä sen alle?

HIFK:lla on näiden hankintojen jälkeen sellainen joukkue, että ei tässä loppukauden tavoitteita tarvitse paljoa asetella. Peltosella on nyt käsissään työkalut, joilla on pakkoa takoa kultaa. Kaikki muut sijat olisivat HIFK:lle valtava pettymys.

Paperilla HIFK on toki hirmuinen nippu, mutta on tässä myös omat haasteensa. Kaikki eivät voi pelata ykkösylivoimaa ja joku joutuu väkisinkin tekemään tilaa näille kolmelle pelaajalle. Joukkueurheilussa on nähty ennenkin, että tähtiluokan hankinnat voivat myös rikkoa joukkueen sisäistä dynamiikkaa.

Tämä on myös Peltosen kannalta haaste: miten rakentaa suurista tähdistä yhtenäinen joukkue myös henkisesti. Olen kuitenkin vakuuttunut, että Peltonen painii mieluummin tällaisen ongelman kanssa kuin sen kanssa, ettei näitä hankintoja olisi tehty.

Veli-Matti Savinainen ja Otto Leskinen Tapparaan

Tappara liittyi maanantaina Jokereiden tyhjennysmyyntiin hankkimalla loppukaudeksi riveihinsä kokeneen Veli-Matti Savinaisen ja puolustaja Otto Leskisen.

Samuel Savolaisen arvio:

Myös Tapparan hankinnat ovat Liiga-tasolla kovia ja mielenkiintoisia hankintoja.

Savinainen putosi Jokereissa tällä kaudella marginaaliin, mutta hän edelleen Liiga-jäillä laatupelaaja. Hän tuo Tapparaan pelillistä osaamista, mutta ennen kaikkea hän tuo pukukoppiin johtajuutta ja tapparalaisuutta. Savinaisen kanssa on varmasti erilaista lähteä pudotuspeleihin kuin ilman Savinaista. Tässä mielessä erinomainen veto Tapparalta.

Leskinen on suurella yleisölle kenties tuntemattomampi pelaaja, mutta hänkin on Liiga-tasolla kovan luokan vahvistus. Leskinen on aivan maajoukkueen porteilla oleva erinomainen puolustaja, joka korvaa Otso Rantakarin siirtymisen Fribourg-Gottéroniin. Leskisen hankinnalle oli tarve ja nyt se tarve on täytetty.

Kärpille kaksi huippuhankintaa

Maanantai on alkanut Liigan siirtomarkkinoilla värikkäästi odotetuilla megaluokan siirroilla, kuten ElmoTV sunnuntaina kertoi. Oulun Kärpät vahvisti hankkineensa loppukaudeksi Jokereista  hyökkääjä Julius Junttilan ja Tšekin olympiajoukkueen puolustajan David Sklenickan.

30-vuotias Junttila on tehnyt tällä kaudella tehot 4+8=12. 25-vuotias Sklenicka on puolestaan Jokereiden johtavia puolustajia, joka on tehnyt tällä kaudella 5+9=14 tehopistettä.

Samuel Savolaisen arvio:

Kärppien näkymä on kääntynyt muutamassa päivässä täysin ylösalaisin. Vielä lauantaina tilanne näytti Kärppien kannalta huolestuttavalta. Sen peli oli mekaanista ja edessä oli Kärppien kokoiselle seuralla uskomaton skenaario: se oli vaarassa jäädä jopa pudotuspelien ulkopuolelle.

Nyt tilanne on muuttunut kertaheitolla. Lauri Marjamäki on entinen Leijonien päävalmentaja, joka voitti Kärpissä aikoinaan kaksi mestaruutta. David Sklenickasta tulee saman tien yksi Liigan johtavista puolustajista, joka tuo Kärppien takalinjoille valtavan määrän taitoa ja johtajuutta. Julius Junttila on ollut hieman vähäisemmässä roolissa Jokereissa, mutta on muistettava, että hän on pelannut uransa parhaat kaudet juuri Kärpissä. Ja Liiga-tasolla puhutaan ilman muuta kovan tason vahvistuksesta.

En vielä lähtisi tekemään tarkempia ennusteita Kärppien loppukaudesta, koska siirtoikkunan aikana ehtii tapahtua vielä monta muutakin siirtoa. Eihän tällaisia siirtoja ole nähty Liigassa kuin NHL:n lock out -kausilla. Aika on tietenkin kriittinen tekijä, mutta Marjamäki on kokenut valmentaja ja hän pystyy kokeneena valmentajana tuomaan Kärppien pelaamiseen parannuksen hyvinkin nopeasti. Olkoon tästä hyvänä esimerkkinä se, mitä Jarno Pikkarainen teki syksyllä HPK:ssa.

Joka tapauksessa Kärpät on jo nyt siirtoikkunan suurimpia voittajia, ellei peräti suurin. Oululaisten taivas näyttää nyt paljon kirkkaammalta kuin viime viikolla.

Marko Anttila palaa Ilvekseen

Ilves julkisti maanantaina Marko Anttilan palaavan Ilves-paitaan. Anttila oli yksi Leijonien olympiakultaa voittaneen joukkueen sankareista, mutta Jokereissa hän on tehnyt tällä kaudella vain kuusi maalia ja antanut viisi syöttöä.

Samuel Savolaisen arvio:

Anttilan hankinta on Ilvekseltä todella megaluokan kaappaus. Anttila tuo varmasti lisää laatua ja osaamista Ilveksen hyökkäyspeliin, mutta näkisin silti, että Anttilan suurin arvo Ilvekselle on kuitenkin markkinoinnillinen. Mörkö on ainutlaatuinen kulttipelaaja ja kansallissankari, jonka monet tietävät ja tuntevat paremmin kuin esimerkiksi Mikko Rantasen. On vaikea kuvitella kovempaa vetonaulaa täyttämään Nokia Arenaa kuin Mörkö.

Toki Anttila on vahvistus myös pelillisesti, mutta en kuitenkaan odottaisi häneltä edes piste per peli -tehoja loppukauden aikana. Ilveksellä on muutenkin niin laaja materiaali, että kaikkien pitäminen tyytyväisenä on haasteellista.

Mestaripakki palaa HPK:hon

Leijonissa olympiakultaa voittanut puolustaja Niklas Friman vahvistaa loppukauden ajan entistä seuraansa HPK:ta.

28-vuotias Friman ehti tehdä Jokereissa tällä kaudella 43 ottelussa tehot 5+11=16.

Samuel Savolaisen arvio:

Friman on erinomainen hankinta HPK:lta. Nyt puhutaan ilman muuta yhdestä Liigan johtavista puolustajasta, joka tuo kaiken muun ohella Kerhon kannalta elintärkeää alivoimaosaamista. Lisäksi Arto Laatikainen ja Ryan Johnston ovat olleet osassa otteluita sivussa loukkaantumisten vuoksi, joten siinäkin mielessä rosteriin tulee leveyttä.

HPK on Frimanille tuttu seura, sillä hän oli voittamassa Kerhossa Suomen mestaruuden kaudella 2018–2019. Frimanin hankinta otetaan varmasti ilolla vastaan myös Kerhon kannattajien keskuudessa.