Miesten Superin alkukauden tähdistöjoukkueessa vain yksi Manse PP:n pelaaja

Aapo Komulainen on ollut alkukauden paras lukkari miesten Superissa.

PesäpalloViistopolkumies

Miesten Superin alkukauden tähdistöjoukkueessa vain yksi Manse PP:n pelaaja

Manse PP on aloittanut kautensa tahmeasti, mikä näkyy myös alkukauden All Stars -joukkueen valinnoissa.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 25.6.2022 | KUVAT All Over Press

Alkukauden All Stars -joukkueen valinta on mielenkiintoinen haaste. Ennen valintoja on tehtävä kuitenkin kriittinen linjaus: näissä valinnoissa valitaan mahdollisimman hyvä joukkue – ja nimenomaan alkukauden esitysten perusteella.

Kysymys ei ole siis eri pelipaikkojen parhaista pelaajista. Esimerkiksi Tuomas Jussila pelaa All Stars -joukkueessa kakkoskopparina, vaikkei ole pelannut tällä kaudella takakentällä yhtään ottelua. Pelipaikka sinällään ei ole kuitenkaan Jussilalle vieras, sillä hän voitti ensimmäisen Suomen mestaruuden 2008 Pattijoella nimenomaan kopparina ja pelasi kopparina sen jälkeen, kunnes pelipaikka muurautui polttolinjaan.

Joukkueeseen on valittu Itä-Lännen tapaan 13 pelaajaa.

***

Tässä sitten joukkue:

 1. Onni Määttä, Kempele – sieppari
 2. Mikko Kanala, Vimpeli – 3-polttaja
 3. Elmeri Anttila, Vimpeli – 3-koppari
 4. Tuomas Jussila, Manse, 2-koppari
 5. Matti Latvala, Kouvola, 2-vahti
 6. Matti Saukko, Kouvola – 3-vahti
 7. Aleksi Lassila, Vimpeli – 1-vahti
 8. Aapo Komulainen, Sotkamo – lukkari
 9. Severi Lassila, Vimpeli, 2-polttaja
 10. Roope Korhonen, Sotkamo – lyöjäjokeri
 11. Juha Niemi, Hyvinkää – lyöjäjokeri
 12. Antti Korhonen, Kempele – saranajokeri
 13. Jere Vikström, Hyvinkää – etenijä- ja vaihtajajokeri

***

Aloitetaan perustelut ulkopelipaikoista.

Aapo Komulaisen on ollut alkukauden paras lukkari. Hän on nostanut viime kaudestaan selvästi tasoon niin taktisesti kuin fyysisesti. Juha Puhtimäen taidot eivät ole kadonneet mihinkään, mutta puhtaasti alkukauden perusteella paikka menee Komulaiselle.

Etukenttä on hieman haasteellisempi paikka. Matias Rinta-aho Superin tämän hetken paras sieppari, mutta koska joukkueesta löytyy muutenkin kotiutusvoimaa, Rinta-aho putoaa joukkueesta pois. Myös Valtteri Luoma putoaa etukentältä sisäpelin vuoksi.

Siepparin paikan ottaa loistokautta varsinkin sisälle pelaava Onni Määttä. 19-vuotias Aleksi Lassila on ollut koko kauden suurin sensaatio. Nuorukainen on vakiinnuttanut paikkansa Vimpelin kivikovassa ryhmässä ja ollut alkukauden aikana Superin paras etukenttäpelaaja.

Lue myös: LeoVegas tarjoaa 20 euron ilmaisvedon pesäpalloon ja baseballiin

Linjaan on toki aina tungosta, mutta kun Jussilan siirtää taakse, palaset alkavat tippua paikoilleen. Matti Latvala on pelannut loukkaantumisen vuoksi vain seitsemän ottelua, mutta näiden aikana hän on pelannut uransa parasta ulkopeliä. Severi Lassilan taso on tiedetty jo pitkään ja hän on noussut etulukijana ja takatilanteen kakkospolttajana saman tason ulkopelaajaksi kuin Tuomas Jussila. Mikko Kanala lähti kauteen haastavista asetelmista, mutta on ollut kauden alussa jäätävän hyvä myös ulkona. Neljäs linjan paikka menee Matti Saukolle, joka on pystynyt nostamaan entisestäänkin tasoaan, vaikka viime kausi oli häneltä jo loistokausi.

Ensimmäinen tähdistöjoukkueesta pudonnut linjan pelaaja on Niko Korhonen, joka on pelannut loukkaantumisten runtelemalla ulkokentällä aina siellä, missä on tarvittu parasta ja luotettavinta pelaajaa. Myös sisällä Korhonen on ollut takuuvarma.

Takakentältä löytyy koko Superin alkukauden paras pelaaja, Elmeri Anttila, jonka on ottanut kolmoskopparina jälleen uuden kehitysaskeleen eteenpäin.

***

Sisäpelin rakentaminen tällä koosteella on myös juhlaa.

Määttä pelaa Kempeleessä kakkosena, mutta hänen nopeutensa riittää pelaamaan myös kärkenä – ja jos kärki yskisi, Jere Vikströmin voi aina heittää kehiin. Vikströmillä on ollut haasteita ulkopelinsä kanssa, mutta sisällä hän on ollut huippuvireessä.

Kanalan ja Anttila ovat näyttäneet tasonsa tällä kaudella Vimpelissä ja olisi mielenkiintoista tietää, onko valtakunnassa yhtään pesäpalloviisasta, joka pudottaisi Jussilan ulos ykköskärjestä. Latvala on ollut loistovedossa myös sisällä. Antti Korhonen on ollut alkukaudella paras numerolla lyövä kotiuttaja ja olisi erinomaisena saranapelaajana hyvä vaihtoehto viitoseksi, mutta ulkopeli kallistaa vaa’an Latvalan eduksi.

Saukko on toki erinomainen ykkösvaihdon purkaja, mutta tässä joukkueessa hän lähtisi avaamaan kakkoskärkeä. Aleksi Lassila voisi pelata huoletta myös ykköskärjessä kakkosena, mutta ei hän tässä joukkueessa mene hukkaan myöskään kakkoskärjessä.

Kakkoskärjen kaksi viimeistä numeroa menevät Komulaiselle, josta on kasvamassa Sotkamolle elintärkeä kotiuttaja, sekä Severi Lassilalle.

Jokeriosastolla ikuisesti luotettavaa Roope Korhosta ja runkosarjan lyöjätilastoa johtavaa Juha Niemeä on mahdoton syrjäyttää lyöjäjokereiden tonteilta, vaikka Jukka-Pekka Vainionpää ja Janne Mäkelä ovatkin lyöneet Vimpelissä juoksuja silloin, kun niitä on pitänyt lyödä. Antti Korhonen olisi saranajokeri ja Vikström etenijä- ja vaihtajajokeri.

Pelinjohtajaksi on kaksi vaihtoehtoa. Iiro Haimi on selvästi hiomassa Kouvolasta taideteosta syksyksi kierrättämällä pelaajia ja kokeilemalla monia uusia kuvioita, mutta alkukauden ykköspelinjohtaja on ollut Vimpelin Rolls Roycea ajava Tomi Niskanen.