Miesten Vuoden lukkariksi valittiin väärä pelaaja – tässä on kauden paras lukkari

Petteri Alanen on alkujaan Ruoveden Pirkkojen kasvatti. Hän debytoi Superpesiksessä kaudella 2020 Mansessa, josta hän siirtyi kauden jälkeen nykyiseen seuraansa Hyvinkään Tahkoon.

PesäpalloViistopolkumies

Miesten Vuoden lukkariksi valittiin väärä pelaaja – tässä on kauden paras lukkari

Sotkamon Jymyn Aapo Komulainen valittiin odotetusti Vuoden lukkariksi Pesäpalloliiton gaalassa perjantaina. Kauden paras lukkari hän ei kuitenkaan ollut.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 22.10.2023 | KUVAT Antti Haapasalo

Pesäpalloliitto palkitsi vuoden parhaat pelaajat, pelinjohtajat ja muut tekijät Kalastajatorpan palkintogaalassa perjantaina.

Parhaiden palkitseminen on hieno perinne, mutta siinä on yksi vääristymä. Kysymys ei ole välttämättä parhaiden valitsemisesta, vaan valintoihin liittyy pesäpallopolitiikkaa.

Yksi tällainen pesäpallopolitiikan ilmentymä on Suomen mestaruuden voittaneen joukkueen suosiminen valinnoissa.

Miesten Vuoden pesäpalloilijan valinnassa ei vääristymää tänä vuonna ollut, sillä Sotkamon Jymyn Roope Korhonen oli ainoa vaihtoehto Vuoden pesäpalloilijaksi. Samalla tavalla myös Sotkamon Jymyn Mikko Kuosmanen oli ainoa mahdollisuus Vuoden pelinjohtajaksi.

Mutta Vuoden lukkarin kohdalla tilanne oli jo toinen. Nyt tittelin vei odotetusti Sotkamon Jymyn Aapo Komulainen.

***

Komulainen on toki yksi Superin parhaista lukkareista, mutta tämän kauden paras lukkari hän ei ollut. Ei välttämättä edes toiseksi tai kolmanneksi paras lukkari.

Kauden paras lukkari löytyy Hyvinkäältä. 21-vuotias Petteri Alanen on noussut ryminällä Superin lukkarieliittiin ja tällä kaudella hän oli sarjan paras lukkari.

Alasen jälkeen tulee neljän lukkarin tasainen rintama, jossa erot ovat hiuksenhienoja. Vaikka Komulaiselle on omat vahvuutensa, nostaisin hänen edelleen tämän kauden rankingissa myös Pattijoen Topi Stillin ja sensaatiomaisen kauden pelanneen Kempeleen Jani Lassilan.

Komulainen voitti toki lopulta Suomen mestaruuden, mutta esimerkiksi välieräsarjassa Kempelettä vastaan Lassila jätti Komulaisen kiistatta varjoonsa.

Viides listoille nostettava lukkari on Mansen Juha Puhtimäki, joka on edelleen eliittitason lukkari.

***

Mutta mennään Alaseen ja siihen, miksi Alanen oli kauden paras lukkari.

Lukkareita arvioidaan yleensä heidän yksittäisten ominaisuuksien kautta. Siinäkin vertailussa Alanen on yksi sarjan parhaista lukkareista. Hänellä on kaikki hyvän lukkarin ominaisuudet vähintään hyvällä tasolla. Heittokättä voi pitää jopa liiankin hyvänä, sillä Alasen heitto karkailee vielä silloin tällöin. Myös lyhyiden hakijana Alanen on huippuluokkaa.

Alasen todellinen salaisuus on kuitenkin hänen kokonaisvaltaisessa pelaamisessaan. Siinä, miten hän osaa, ymmärtää ja uskaltaa käyttää ominaisuuksiaan.

Alanen jo nyt mestari hallitsemaan pelin virtaa. Hän pyörittää yleensä tempoltaan äärimmäisen nopeaa peliä, mutta hän osaa myös rytmittää sitä. Taktisessa mielessä Alasen pelaaminen on jo nyt nuoreksi lukkariksi erittäin kypsää.

Alanen on pienikokoinen ja äärimmäisen ketterä ja väkkärämäinen liikkeissään. Näitä ominaisuuksia korostaa se, että Alanen ei pelkää venyttää pesäpallon sääntöjä.

Hänen syöttönsä on jo muutenkin Alasen koon ansiosta matala, mutta Alanen syöttää pelottomasti vieläkin matalampaa syöttöä. Nopearytmisessä myllyssä Alasen syöttöjen huutaminen matalaksi vaatii kaarelta tarkkaa silmää ja kanttia eikä syötön tulkitseminen matalaksi ole helppoa syöttötuomarillekaan.

Toinen asia, jota Alanen härskisti hyödyntää, on hänen syöttöliikkeensä. Hän tekee yleensä olemattoman nyppäävän liikkeen pallokädellä alaspäin ennen syöttöä. Syöttöliikkeen lisäksi Alasen syöttöasento on usein sellainen, että sääntökirjan on vaikea pysyä hänen mukanaan – varsinkin, kun Alasen pelaamiseen liittyy nopeatempoisuus. Varmasti syötöistä suurin osa on juuri ja juuri sääntöjen mukaisia, mutta joskus näyttää siltä, että Alaselle riittää kunhan pallo lähtee jotenkin kädestä.

Alanen pelaa myös rohkeasti vastustajan pelinjohtajia vastaan. Hän saattaa syöttää esimerkiksi tolpan ajolähdössä, jos hän aistii, että pelinjohtaja pelaa häntä vastaan väärä pois merkillä.

***

Alanen on vasta 21-vuotias. On ymmärrettävää, etteivät hänen kaikki ominaisuutensa ja hänen kokemuksensa ole vielä kypsyneet täyteen mittaansa.

Esimerkiksi Toni Kohonen pelasi 21-vuotiaana vasta ensimmäisen täyden kauden joukkueensa ykköslukkarina ja Kohonen on sanonut, että häneltä meni sen jälkeen 6-7 vuotta kunnes hän oli kypsynyt lukkarina sellaiseksi, jollaisena Kohonen muistetaan.

Alasen kannalta avainkysymys on nyt, miten hänen oma motivaationsa riittää viemään huippu-urheilijan uraa eteenpäin. Lahjoista – niin fyysisistä, teknisistä kuin taktisista – ja päästä Alasen urakehitys ei jää kiinni, jos vain asenne ja tahto riittävät haastamaan pesäpallohistorian suurimmat lukkarilegendat Kohosesta alkaen.