Miksi KuPS uhrasi Pasi Tuutin? ”Ovat istuneet samoissa berliininmunkkipöydissä koko talven”

Jani Honkavaara on KuPSin uusi päävalmentaja.

JalkapalloVeikkausliiga

Miksi KuPS uhrasi Pasi Tuutin? ”Ovat istuneet samoissa berliininmunkkipöydissä koko talven”

Pasi Tuutti sai kenkää KuPSista kolmen ottelun jälkeen. Joel Perovuo ihmettelee, miksei Jani Honkavaara ollut KuPSin mies aiemmin.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 21.4.2023 | KUVAT All Over Press

Kuopion Palloseura antoi potkut päävalmentajalleen Pasi Tuutille vain kolmen Veikkausliiga-kierroksen jälkeen. Uusi päävalmentaja on vuoden 2019 Suomen mestari Jani Honkavaara. Joel, miten KuPS päätyi tällaiseen ratkaisuun?

Kyllähän Tuutti sai nyt monoa yllättävänkin äkäisesti. Toki täytyy muistaa, että tässä saagassa on myös monta puolta.

Nyt vaikuttaa siltä, että Valakarin lähtö talvella olisi tullut yllätyksenä. Oliko nyt niin, että KuPS ei löytänyt Valakarin tilalle ketään nopeasti talvella ja sitten päätyi antamaan Tuutille luottamuksen.

Kuitenkin, kuten jo nimityksen jälkeen sanoin, vuoden sopimus Tuutille talvella kertoi siitä, että nyt katsotaan miten äijälle käy, kun muitakaan ei saatu. Todennäköisesti Tuutti on myös taloudellisesti ollut suhteellisen halpa ratkaisu.

Tuutti siis oli KuPSille sopiva hätäratkaisu. Hän oli myös ilmeisen pidetty henkilö ja valmiina myös Valakarin valmennustiimissä. Siinä mielessä aineksia myös onnistumiseen oli tavallaan olemassa.

Tuutin heittäminen kolmen ottelun jälkeen bussin alle kielii myös siitä, että seurajohdossa todella vain odotettiin sitä, miten kausi lähtee liikkeelle.

Tuskin nimekkäämpää valmentajaa olisi tässä kohtaa siirretty sivuun. Siksi tavallaan sääliksi käy myös Tuuttia, vaikka alku sarjassa olikin vaikea.

Tuutin uranäkymätkään eivät nimittäin päävalmentajana näytä kovin ruusuisilta tämän kaiken jälkeen.

Toisaalta olen myös aina toitottanut, ettei kilpaurheilun pidä ollakaan mitään happy family –meininkiä. Siksi KuPSin ratkaisussa on myös jotain arvostettavaa, kun tulosurheilussa kova ratkaisu tehtiin näinkin nopeasti.

Miten KuPS päätyi valitsemaan juuri Honkavaaran?

Kyllähän tässä Ari Lahti ja Palloliitto tuoksuu ja kauas. Ihmettelen lähinnä sitä, miksei Lahti puhunut Honkavaaraa KuPSin penkin taakse jo aiemmin. Kaksikko on kuitenkin istunut Eerikkilässä samoissa berliininmunkkipöydissä koko talven.

En ole asiasta Honkavaaralta kysynyt, mutta tuntuu oudolta, jos hän olisi vielä esimerkiksi talvella kieltäytynyt KuPSin päävalmentajan pestistä ja nyt neljä kuukautta myöhemmin siihen suostunut paljon vaikeammassa tilanteessa.

Nyt Honkavaaran olisi taiottava tulosta saman tien. Talvella hänellä olisi ollut mahdollisuus rakentaa ehjä harjoituskausi joukkueen kanssa.

Toisaalta Honkavaara on osoittanut Suomessa pystyvänsä tuloksentekoon. Hän sai kuitenkin luotsattua myös kestoepäonnistujan SJK:n pronssille asti, vaikka se ei seurajohtoa siellä miellyttänytkään.

Meriittien puolesta palkkaus on hyvä. Silti on vaikea ymmärtää, miksei tätä ratkaisua tehty jo heti talvella. Jos se taas ei ollut mahdollista, tämä ratkaisu vain henkii sitä, että Tuutti oli nimenä helppo heittää laulukuoroon.

Kaikkia faktoja minulla ei ole, mutta erikoiselta tilanne vaikuttaa joka tapauksessa.

Kuten sanoit, potkut tulivat jopa yllättävän nopeasti. Missä KuPS seurana mielestäsi menee tällä hetkellä?

Tilanne on siinä mielessä uskomaton, että vielä hetki sitten Simo Valakarin alaisuudessa KuPS oli vakavasti otettavin haastaja HJK:n dominoinnille Suomessa. Nyt vaikuttaa siltä, että KuPSille on tulossa ikään kuin välivuosi Honkavaaran palkkauksesta huolimatta.

Selvää on nimittäin sekin, että muutkin ovat tehneet seurassa virheitä kuin vain Pasi Tuutti. Monen muunkin on nyt mietittävä KuPSissa, että mitä on tullut viimeisen neljän tai viiden kuukauden aikana puuhailtua.

On vaikea uskoa, että Honkavaara saa tähän välittömän nousukiidon tai lentokelin aikaiseksi. Voin olla väärässäkin ja jotain parannusta nähtyyn on varmasti tulossa.

Kuitenkin puheet HJK:n haastamisesta mestaruustaistelusta voidaan unohtaa heti. Ehkä europaikka saattaisi olla tavoite, johon nyt epätoivoisesti tänä vuonna KuPS pyrkisi.