Jättiläinen lopettaa, joukkue hajoaa – Pattijoki putoaa ensi kaudella kuilun partaalle

Topi Kosonen päättää huikean uransa tähän kauteen.

Pesäpallo

Jättiläinen lopettaa, joukkue hajoaa – Pattijoki putoaa ensi kaudella kuilun partaalle

Pattijoki on Pekka Arffmanin mukaan vaikean haasteen edessä upeasta Sotkamo-voitosta ja pudotuspelipaikasta huolimatta. Topi Kosonen lopettaa ja osa avainpelaajista jättää seuran Sami Haapakosken johdolla.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 25.8.2021 | KUVAT Kari Kanasaari / Pattijoen Urheiijat

Pattijoki kaatoi runkosarjan viimeisellä kierroksella upeasti Sotkamon ja selvitti tiensä pudotuspeleihin. Sitä ennen seura vahvisti kaksi järisyttävän suurta pelaajauutista: Topi Kosonen lopettaa uransa ja myöskään Sami Haapakoski ei pelaa ensi kaudella Pattijoella. Pekka, miten raju takaisku Kososen ja Haapakosken lopettaminen on Pattijoelle?

Itse asiassa tässä täytyy katsoa vielä isompaa kuvaa, sillä Pattijoen menetykset eivät välttämättä rajoitu tähän. Elintärkeään rooliin noussut Severi Piispanen on etsinyt jo pidempään itselleen uutta seuraa, Jari Törmänen on lopettamassa, eikä Pattijoki ole jatkamassa myöskään toisen lyöjäjokerin, Juuso Keski-Koukkarin, sopimusta. Sen lisäksi on mielenkiintoista nähdä, mitä Paavo Pelto ja Simo Rahunen tekevät. Jos he eivät jatka, tämän kauden joukkueeseen jää 5-7 paikattavaa reikää, ja silloin puhutaan todella radikaalista muutoksesta – varsinkin, jos vielä pelinjohtaja Jussi Haapakoskikin lopettaa.

Eli mitä tämä kaikki tarkoittaa Pattijoen kannalta? Saako se ensi kaudeksi kilpailukykyisen joukkueen?

Kankaanpään kohdalla nähtiin viime syksynä, että joukkue voidaan rakentaa lähes kokonaan uudelleen, mutta  vaikeaa se on. Kankaanpääkin joutuu karsimaan tällä kaudella sarjapaikastaan, ja fakta on, että Pattijoki saa ensi kaudella kiittää sitä, että sarjassa pelaa 14 joukkuetta. Katsotaan nyt, kuinka moni joukkue sieltä ensi kaudella putoaa, mutta Pattijoki äänestää varmasti sen puolesta, että Superin joukkuemäärää ei supisteta.

Pattijoki

Sami Haapakoski ei jatka enää Pattijoella tämän kauden jälkeen.

Pattijoen kannalta tilanne on vaikeampi kuin Kankaanpäällä. KaMakin menetti tärkeitä pelaajia, mutta ei sen tason pelaajia, joita Kosonen ja Haapakoski ovat. Pattijoen tilannetta vaikeuttaa se, että joukkueen rakentamisessa ei ole mitään helppoa ratkaisua. Omia junioreita voidaan ja pitääkin kehua, mutta he ovat olleet todella pienellä vastuulla, eikä heidän varaansa voi laskea, ehkä yhtä kahta junioria lukuun ottamatta.

Aiemmin Pattijoki pystyi paikkaamaan puuttuvia paloja Oulun seudulta, mutta nyt sekin tilanne on muuttunut. Lipossa ei juurikaan ole sellaisia pelaajia, jotka voisivat pelastaa Pattijoen – ja niidenkin pelaajien saaminen on hankalaa. Kaiken lisäksi Kempele naaraa ne pelaajat, jotka siltä seudulta olisivat riittävän hyviä ja liikkeelle.

Varmasti Pattijoki saa rakennettua joukkueen, mutta sen kohtalona on taistella ensi kaudella putoamista vastaan. Paras skenaario Pattijoen kannalta on, että kakkospelinjohtaja Perttu Westersundista tulee ykköspelinjohtaja ja hän saa houkuteltua pelaajia eri puolilta Suomea. Helppoa se ei ole, sillä Pattijoen vetovoima ei välttämättä ole suuri pelaajien keskuudessa.

Toisaalta Pattijoella on varmasti osattu valmistautua näihin muutoksiin, sillä kun tiedetään tämän vanhan kaartin ikärakenne, niin eihän tämä ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä.

”Pesäpallokenttien jättiläinen”

Kävipä Pattijoelle miten tahansa, yksi mittava pesäpalloura päättyy tähän syksyn. Miten suurena pelaajana Topi Kosonen jää pesäpallon historiaan?

Onhan Topi pesäpallokenttien jättiläinen. Hän on kiistatta yksi kaikkien aikojen lukkareista, joka on hallinnut 2000-luvun lukkarimarkkinoita Toni Kohosen kanssa. Näitä kahta legendaa on sinällään turha verrata toisiinsa, sillä he ovat erilaisia lukkareita ja tehneet erilaisen uran. Kohonen on pelannut lähes aina huippuseuroissa, kun taas Topi on pitänyt suurempana arvona uskollisuutta Pattijoelle.

Katso naisten Superin pudotuspelien avauskierroksen kertoimet Expektillä!

Topin hallitsevin piirre lukkarina on ollut hänen taktisuutensa. Topin pää on aina pelannut, vaikka hän on esittänyt vaatimatonta ja antanut jopa ymmärtää, ettei hän pelistä mitään ymmärrä. Hän on osannut rytmittää peliä loistavasti ja osannut valita aina oikeat syötöt oikeaan paikkaan. Hänen perussyöttönsä ei ole ollut koskaan mikään äärimmäisen vaikea, mutta tolppa on ollut historian parhaita ja näppien hakijana Topi on ollut jopa kaikkien aikojen paras lukkari. Topi on ollut myös henkisesti erittäin vahva lukkari, mitä kuvaa se, että hän on voittanut syötössään olleet ongelmansa.

Jos Topin suuruuden tiivistää lyhyesti, niin se on perustunut hänen kokonaisvaltaisuutensa eli siihen summaan, jonka tekniset ja taktiset ominaisuudet ja hänen henkinen vahvuutensa ovat muodostaneet.

Ja tietenkin kaiken tämän päälle tulee hänen lahjakkuutensa sisäpelissä. Topi on ollut myös aina herrasmies, eikä ole lähtenyt loanheittelyyn edes silloin, kun häntä on provosoitu.

Ja sitten vielä se, miten valtava merkitys Topilla on ollut Pattijoelle. Sieltä ovat lopettaneet yksi toisensa lähes kaikki Pattijoen omat pojat Sami Aholasta, Pertti Mäkelästä ja Marko Rasinkankaasta alkaen, ja monet tähtipelaajat ovat lähteneet etsimään onneaan maailmalta, mutta Topi on pysynyt uskollisena Pattijoelle ja pitänyt sitä kautta koko seuraa kantimillaan. Uskomaton pelaaja.

Pattijoki

Pudotuspeleihin selvinneellä Pattijoella on tämän kauden jälkeen edessään haastavat ajat, kun se yrittää rakentaa ensi kauden joukkuetta.