Mira Potkonen otti niukan voiton, jota Amin Asikainen piti 75-prosenttisena esityksenä

Mira Potkonen aloitti Tokion kisat voitolla.

Muu urheiluTokio 2021

Mira Potkonen otteli Amin Asikaisen mukaan kaksijakoisen ottelun ranskalaista Maiva Hamadouchea vastaan. Ensimmäinen erä oli erinomainen, mutta sitten taso putosi.

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 27.7.2021

Mira Potkonen aloitti Tokion olympiaturnauksen niukalla voitolla Ranskan Maiva Hamadouchesta. Ottelun viidestä tuomarista kolme näki Potkosen paremmaksi, yksi antoi tasapisteet ja yksi tuomareista piti ranskalaisen parempana.

ElmoTV:n nyrkkeilyasiantuntija Amin Asikainen ymmärtää, miksi tuomareiden näkemykset jakaantuivat.

”Otteli oli äärimmäisen tasainen. Mira vei selvästi ensimmäisen erän, toinen oli täysin ympäripyöreä ja kolmas meni ranskalaiselle, varsinkin, kun Mira sai erässä vielä varoituksen. Mira oli toki minustakin parempi ja ansaitsi voittonsa, mutta ehkä vaihtoehtona olisi ollut, että toinen erä olisi annettu ranskalaiselle, jolloin kolmas erä olisi ratkaissut ottelun – ja sitten Mira olisi äänestetty voittajaksi. Nyt tilanne oli se, että kun Mira oli vienyt kaksi erää, ranskalaisen olisi pitänyt olla kolmannessa erässä ylivoimainen, jotta hän olisi voittanut ottelun”, Asikainen arvioi.

Asikaisen mukaan ensimmäisessä erässä nähtiin parasta Potkosta.

”Mira oli erän alussa ensimmäiset 10–15 sekuntia hieman unessa ja siinä tuli pari osumaa, mutta sitten Mira heräsi ja nyrkkeili erittäin hyvin. Mira malttoi pitää vasemmalla suoralla ranskalaisen kaukana ja pääsi iskemään hyvin crossia vastaan. Jos ranskalainen pääsi lähemmäksi, homma meni sitten hieman painimiseksi, mutta kokonaisuudessaan hyvä erä Miralta. Parasta Miraa, sillä ranskalainen oli kova vastustaja.”

”Toinen erä oli sitten Miralta heikompi. Olin hieman yllättänyt, minne Miran hyvä ote katosi. Vasemman käden käyttö ei ollut enää samalla tasolla kuin ensimmäisessä erässä ja muutenkin erä oli aika paljon painimista. Sitä, minne hyvä fiilis katosi, on vaikea ulkopuolisen sanoa, koska takana voi olla monien asioiden vyyhti. Varmaan Mira alkoi väsyä ja ehkä hänelle tuli hieman myös hätä, mutta joka tapauksessa Mira ei noudattanut enää kulman ohjeita samalla tavalla ja nyrkkeillyt yhtä hyvin kuin ensimmäisessä erässä.”

”Ranskalainen alkoi pikkuhiljaa päästää lähemmäksi ja Miran kasvoista ja elekielestä näki, että hän oli vaikeuksissa ranskalaisen prässin alla. Siksi erä meni sitomiseksi ja painimiseksi, ja Mira oli erän lopussa tosi väsynyt.”

”Toinen erä oli kokonaisuudessaan kiikun kaakun, ja sen olisi voinut tuomita toisinkin. Nyt neljä tuomaria näki erän Miralle ja vain yksi ranskalaiselle.”

”Kolmannessa erässä Mira joutui ottamaan muutaman kovan iskun, jotka varmasti tekivät kipeää. Ranskalainen pääsi koko ajan lähemmäksi, mikä vaikeutti Miran nyrkkeilyä. Samalla Miran käsi alkoi mennä ranskalaisen kainaloon, mikä oli ymmärrettävää. Jos iskujen alta ei pääse liikkumaan pois, silloin käsi menee kainaloon tiedostamattakin. Tästä se varoituskin tuli. Miran onneksi erä oli rikkonainen ja Mira sai välillä hieman myös huilata, ja kesti loppuun asti.”

Vaikka Potkosen ensimmäinen erä olikin erinomainen, Asikaisen mukaan ottelussa jäi vielä parannettavaa.

”Sanoisin, että ottelu oli kokonaisuudessaan 75-prosenttinen esitys Miralta. Ensimmäinen erä oli erinomainen, mutta se vei häneltä mehut ja sitten Miran ja ottelun taso laskivat. Tärkeintä oli kuitenkin se, että Mira otti avausottelussa voiton. Vastus ei ollut helppo.”

Potkonen saa seuraavassa ottelussa perjantaina vastaansa olympiaturnauksessa kakkoseksi sijoitetun Etelä-Korean Oh Yeon-jin. 30-vuotias korealainen on 60-kiloisten MM-pronssimitalisti vuodelta 2018.

”Vastus kovenee ja kaiken lisäksi korealainen pääsi toiselle kierrokselle ilman ottelua. Se on toki etu, mutta toisaalta Mira on päässyt turnaukseen sisälle ja hänellä on jo yksi ottelu allaan.”

”Korealainen on ottelussa suosikki, mutta uskoisin, että ottelusta tulee äärimmäisen tiukka. Miran on parannettava esitystään tiistain otteluun verrattuna, mutta hänellä on potentiaalia parempaan kuin mitä ranskalaista vastaan nähtiin.”

”Arvioisin, että punnukset ovat korealaiselle 60–40. Nyrkkeilyssä se tarkoittaa, että silloin ollaan niin lähellä, että kehässä voi tapahtua mitä tahansa. Miran voitto on ilman muuta mahdollinen”, Asikainen sanoo.

Millainen nyrkkeilijä on Mira Potkonen – Amin Asikainen analysoi!