Thomas Zilliacuksen puheet eivät lisää hänen Manchester United -tarjouksensa uskottavuutta

Manchester Unitedin kannattajat ovat vihanneet Glazereita päivästä yksi alkaen.

JalkapalloValioliiga

Thomas Zilliacuksen puheet eivät lisää hänen Manchester United -tarjouksensa uskottavuutta

Thomas Zilliacuksen kohuttu ostotarjous Manchester Unitedista on Jukka Röngän mukaan mennyt kolmessa päivässä sekä eteen- että taaksepäin.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 25.3.2023 | KUVAT All Over Press

Suomalaisen liikemiehen Thomas Zilliacuksen tekemä ostotarjous Manchester Unitedista on ollut yksi viikon suurista puheenaiheista. Jukka, onko Zilliacuksen hanke edennyt?

On ja ei ole.

Nyt on ilmennyt, että Zilliacuksen XXI Century Capital ei tehnyt vielä keskiviikkona tarjousta Unitedista, vaan ainoastaan ilmoitti tekevänsä tarjouksen. Tarjous jätettiin eilen eli tässä mielessä hanke on edennyt.

Keskiviikkona Zilliacus ilmoitti tarjouksensa suuruudeksi vajaat 3,9 miljardia dollaria eli noin 3,6 miljardia euroa. Nyt hän on sanonut olevansa valmis korottamaan tarjoustaan. Lisäksi Zilliacus on ilmoittanut olevansa valmis neuvottelemaan tarjouskilvassa näkyvimmin esillä olleiden Sheikki Jassimin ja Sir Jim Ratcliffen kanssa yhteisomistuksesta, jolloin Unitedin omistaisivat Zilliacuksen ja kannattajien lisäksi jompikumpi näistä kahdesta muusta tahosta.

Myös nämä asiat voidaan laskea merkeiksi siitä, että asiat ovat edenneet.

Mutta sitten on toinen puoli.

Zilliacus myönsi The Mirrorin haastattelussa, ettei hän tiennyt Manchester Unitedin olevan myynnissä kuin vasta tämän viikon maanantaina. Jos todellakin näin on, tällaiset lausunnot eivät millään muotoa lisää uskottavuutta Zilliacuksen hankkeelle. Sheikki Jassim ja Sir Jim Ratcliffe ovat jo pitkään olleet kontakteissa Manchester Unitedin omistajien kanssa ja mikä oleellista, he ovat päässeet tutkimaan ja analysoimaan myös seuran tilejä toisin kuin Zilliacus.

Zilliacus on vakuuttanut olevansa elinikäinen Manchester Unitedin kannattaja, mutta jos hän ei tosiaankaan ole tiennyt Unitedin olevan myynnissä, niin aika ohuella seurannalla United silloin on hänellä ollut.

Muutenkin Zilliacuksen julkiset lausunnot eivät varsinaisesti ole lisänneet hänen uskottavuuttaan Unitedin potentiaalisena ostajana.

Esimerkiksi puheet, että Glazerit voisivat myydä Unitedin hänelle ja Zilliacuksen mainostamille faniomistajille hieman halvemmalla, koska he jäisivät silloin historiaan Unitedin omistajina, jotka palauttivat seuran kannattajille, ovat kohtalaisen höttöistä puhetta. Glazerit jäävät joka tapauksessa historiaan Manchester Unitedin vihatuimpina omistajina ja on absurdia edes ajatella, että he olisivat valmiit pudottamaan Unitedin myyntihintaa 1-2 miljardilla vain siksi, että se olisi hyväksi heidän maineelleen.

Eli miten vakavasti Zilliacuksen tarjous pitää uusimpien tietojen valossa ottaa?

Uskon edelleen, että Zilliacus on tosissaan ja vaikka muutamassa päivässä raapaistu miljarditarjous kuulostaakin erikoiselta, hän on saanut kuitenkin jalkansa oven väliin. Pääseekö hän sitten oikeasti ovesta sisälle neuvottelupöytään ja miten hanke etenee tästä eteenpäin, riippuu monesta muuttujasta. Onhan tämä joka tapauksessa kova teko suomalaisessa urheilussa, että Suomesta lähtee useamman miljardin euron tarjous Manchester Unitedin kaltaisesta instituutiosta.

Siihen, että Zilliacus voittaisi tai edes pääsisi osaomistajaksi Manchester Unitedissa, on edelleen utopistisen pitkä matka. Nyt näyttäisi siltä, että myöskään Sheikki Jassimin ja Sir Jim Ratcliffen tarjoukset eivät ole niin korkeita, mitä Glazerit haluaisivat Unitedista. Puhutaan miljardin tai jopa kahden erosta hinnasta.

Kaikki riippuu nyt siitä, miten paljon potentiaaliset ostajatahot ovat valmiit nostamaan tarjouksiaan ja miten paljon Glazerit ovat valmiita tulemaan vastaan. Uskoisin, että kipukynnys liikkuu Glazereiden puolelta noin 5-5,5 miljardin dollarin haarukassa. Jos he eivät sellaisia rahoja saa, silloin todennäköisyys kasvaa sille vaihtoehdolle, että Glazerit jatkavat Unitedin omistajina ainakin toistaiseksi.