Mira Potkonen varmisti jo mitalin, vaikkei Amin Asikaisen mukaan ollutkaan parhaimmillaan

Mira Potkonen otti 3-2-voiton Turkin Esra Yildizistä.

Muu urheiluTokio 2021

Mira Potkonen varmisti jo pronssimitalin, vaikkei Amin Asikaisen mukaan ollutkaan parhaimmillaan ottelussa Esra Yildiziä vastaan

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 3.8.2021 | KUVAT All Over Press

Mira Potkonen varmisti Suomelle toisen mitalin Tokion olympialaisista, kun hän kaatoi 57-60 kilon sarjassa Esra Yildizin hajaäänituomiolla 3–2. Potkonen on näin varmasti jo pronssilla, mutta hänellä on mahdollisuus kirkastaa mitaliaan, kun hän kohtaa välierissä Brasilian Beatriz Ferreiran torstaina.

ElmoTV:n nyrkkeilyasiantuntija Amin Asikainen odotti Potkosen olevan ottelussa selvästi Yildiziä paremman, mutta Yildiz nyrkkeily odotettua paremmin.

”Ensimmäinen erä oli pyöreä ja hieman rikkonainen. Mira lähti otteluun itsevarmasti ja kävi päälle ehkä liiankin suoraan, mikä teki erän hieman helpommaksi turkkilaisen kannalta, ja vaikka Mirakin sai hyviä iskuja, hän antoi myös muutaman ilmaisen osuman turkkilaiselle”, Asikainen arvioi.

”Toisessa erässä Miran kone käynnistyi kunnolla ja se oli hyvä erä Miralta. Hän alkoi lyödä enemmän ristiin ja sai hyvin perille suora-vasenkoukku-yhdistelmäänsä. Turkkilainen yritti puolestaan päästä Miraan kiinni takasuora-etukoukku-yhdistelmällä, mutta oli koko ajan hieman jäljessä. Selkeästi Miran erä.”

Olympialaisten parhaat kertoimet Expektiltä!

”Kolmannessa erässä Miralle olisi riittänyt voittoon erän pitäminen tasaisena. Varoitus kuitenkin hermostutti Miraa ja hän yritti kuitata se aktiivisemmalla nyrkkeilyllä, mikä päästi turkkilaisen mukaan erään. Varoitus oli merkki siitä, että Miran lataus ottelussa oli mennyt jopa hieman yli. Hän löi jo ensimmäisessä eräs stop-komennon jälkeen ja kun ottelu oli keskeytyksissä, Miran jaloista näki kuinka malttamattomana hän halusi päästä iskemään, iskemään ja taas iskemään-”

Asikainen sanoi ihmettelevänsä hieman, miten kaksi tuomaria näki Yildizin ottelussa paremmaksi.

”En tiedä, millä silmillä he katsoivat tätä matsia. Ottelu oli toki odotettua tasaisempi, mutta Mira oli minusta kuitenkin selvästi parempi ja ansaitsi voittonsa.”

”Turkkilaiselle on annettava tunnustus kuitenkin ottelusta. Hän on tällä tasolla vielä varsin kokematon ottelija, mutta hän nyrkkeili järkevästi ja piti ottelun tasaisena. Ottelu osoitti sen, että nyrkkeilyssä ei kannata katsoa tilastoja. Kehässä on otellaan aina nainen naista vastaan tai mies miestä vastaan, ja vain sillä on merkitystä.

”Miran kannalta tässä ottelussa oli voiton lisäksi positiivista se, että hän pystyi ottamaan rutiinivoiton hieman heikommallakin esityksellä.”

Potkosen tulevaa välierävastustajaa, Beatriz Ferreiraa, Asikainen pitää kaksi, kolme tasoa kovempana vastustaja kuin Yildiziä.

”Brasilialainen on äärimmäisen kova vastustaja. Hän nyrkkeilee siten kuten ammattilaiset nyrkkeilevät. Hän tulee päälle suoraan hyvillä ajoituksilla leveästä jalka-asennosta, ja hänellä on hyvä silmä. Iskut ovat todella kovia ja rentoja, ja hän on vaarallinen myös pois lähtiessään.”

”Brasilialainen on ilman muuta ottelussa suosikki, mutta Miralla on yllätyssaumansa, kuten nyrkkeilyssä aina on. Mira on erinomaisessa kunnossa ja hän on pystynyt voittamaan myös erilaisia vastustajia, Ensimmäinen vastustaja oli jyrä, toinen oli teknisempi nyrkkeilijä ja tämä kolmas tällainen näppärä nyrkkeilijä, mutta kuitenkin helpompi vastus kuin kaksi ensimmäistä.”

”Brasilialainen otteli erinomaisen ottelun puolivälierissä, mutta täytyy muistaa, että jos ottelua dominoi niin selvästi kuin hän teki, silloin on helpompi näyttää hyvältä.”

Asikainen pitää Potkosen toista peräkkäistä olympiamitalia äärimmäisen kovana saavutuksensa.

”Nyrkkeilyssä on vanha sanonta, että mestaruuden voittaminen on vaikeaa, mutta vielä vaikeampaa on mestaruuden uusiminen. Sen sain omallakin uralla huomata. Kaikki haluavat voittaa mestarin ja kaikki haluavat voittaa myös olympiamitalistin. Mira on kuitenkin huippu-urheilija, ja hän on tehnyt pitkäjänteistä työtä kovalla asenteella – ja tässä on nyt siitä kiitos.”

”Toki kysymys on aina pienistä marginaaleista. Esimerkiksi se ensimmäinen ottelu oli kiikun kaakun, ja olisi voinut päättyä toisinkin. Mutta tällaisia nämä ottelut tällä tasolla ovat ja Miran saavutus uusi olympiamitalinsa on äärimmäisen kova saavutus”, Asikainen sanoo.