MM-avauksesta tuli tyly näytelmä – USA syötti unisille Leijonille pelkkiä luita

Teemu Hartikainen teki Leijonien 1-0-johtomaalin. Ilo jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi.

Jääkiekon MM2023Leijonat

USA syötti Leijonille pelkkiä luita jääkiekon MM-kisojen avausottelussa ottamalla Suomesta ansaitun 4-1 (0-1, 1-0, 3-0) -voiton.

Mari Salmela
TEKSTI Mari Salmela
JULKAISTU 12.5.2023 | KUVAT All Over Press

Suomi aloitti ottelun vahvasti ja hallitsi ensimmäistä erää. Leijonien avausmaalia saatiin odottaa kuitenkin erän loppuun saakka, kun USA:n saama jäähy kostautui. Jere Sallinen ja Sakari Manninen juonivat tekopaikan Teemu Hartikaisen, joka sivalsi kiekon ohi Casey DeSmithin.

Maali maistui Hartikaiselle, sillä hän ei onnistunut viime kevään MM-kisoissa kertaakaan maalinteossa, vaikka kirjasikin kuusi syöttöpistettä.

Toisessa erässä hallinta siirtyi USA:lle, joka vyörytti hyökkäyksiä jatkuvalla syötöllä Leijonien maalille. Nokia Areenan sydänjuuria koeteltiin ensimmäisen kerran jo vajaan kahden minuutin pelin jälkeen, kun Matt Coronaton laukaus upposi ruuhkan takaa Emil Larmin taakse.

Suomen valmennusjohto haastoi kuitenkin maalin ja ottelun tuomaristo hylkäsi maalin tarkistettuaan tilanteen videolta. Tuomariston mukaan USA:n hyökkääjä Michael Eyssimont oli kuitenkin rikkonut Larmia maalivahdin alueella ja hylkäsi maalin. USA:n valmennusjohdon oli vaikea käsittää hylkäämistä, samoin C Moren studiotiimin.

”Liigassa tuo olisi ollut maali”, Olli Jokinen totesi.

USA ei kuitenkaan lannistanut kyseenalaisesti hylätystä maalista, vaan jatkoi vyöryttämistään. Kiekko kävi kerran jo Suomen maalin Suomen maalin yläraudoissa, kunnas 19-vuotias Cutter Gauthier löi laatan Larmin ohi ajassa 13.48.

USA:n hallintaa kuvasi se, että Leijonat hävisi laukaukset 9-19. Avauserässä laukaukset menivät Leijonille 10-9.

Suomella oli kolmannen erän alussa kaksi erinomaista paikkaa siirtyä ottelussa johtoon, mutta USA kesti paineen. Varsinkin Kaapo Kakon sutaisi näytti jo menevän maalin, kun DeSmith sai venytettyä jalkansa kiekon tielle.

Leijonien selkäranka alkoi taipua lopullisesti erän puolivälissä, kun Manninen menetti kiekon keskialueella ja Drew O’Connor pääsi iskemään maalin edestä kiekon ohi Larmin.

Lopullinen niitti tuli kolme minuuttia myöhemmin, kun Alex Tuch iski ylivoimahyökkäyksen jälkeen kiekon jälleen ohi Larmin.

Suomi yritti hakea tasoitusta vielä ilman maalivahtia, mutta riski kostautui Tuchin iskettyä laatan tyhjään maaliin.

USA voitti ottelun laukaukset 38-24, mikä kuvaa hyvin ottelun voimasuhteita.