Viime kauden sensaatio syöksykierteessä: Tässä ovat syyt KooKoon kurimukseen

Olli Salolla on KooKoon penkin takana tällä kaudella ollut kovin vähän aihetta tyytyväisyyteen.

JääkiekkoLiiga

Viime kauden sensaatio syöksykierteessä: Tässä ovat syyt KooKoon kurimukseen

Eetu Pennanen perkaa Kouvolan Kookoon heikon syyskauden. Maalivahdit ovat epäonnistuneet, mutta myös Olli Salo ja Jarno Kultanen jäävät ilman puhtaita papereita.

Eetu Pennanen
TEKSTI Eetu Pennanen
@eetupennanen
JULKAISTU 21.12.2022 | KUVAT All Over Press

Kouvolan KooKoo yllätti kaikki viime kaudella yltämällä aina Liigan välieriin asti. Moni piti ennen kauden alkua KooKoota pudotuspelijoukkueena myös tälle kaudelle, mutta joukkue on syyskauden jälkeen myöhästymässä pudotuspelijunasta pahemman kerran.

Yllättävää KooKoon kurimuksessa on ollut maalivahtien heikko suoritustaso. Nick Malik oli viime kevään pudotuspeleissä ajoittain suorastaan maaginen, mutta kaksikymppiseen tshekkiläiseen on iskenyt toisen kauden kirous pahemman kerran. Torjuntaprosentti on alle yhdeksänkymmentä ja kiekkoja painuu selän taakse lähes kolme ottelua kohden.

Oskari Setänen onkin pelannut Malikia enemmän. Setäsen otteet ovat olleet hieman parempia, mutta hänenkin numeronsa ovat valuneet keskinkertaiselle tasolle. Maaleja menee 2,6 ottelua kohden ja torjuntaprosenttikin painuu alle yhdeksänkymmenen.

***

KooKoon kohdalla maalivahtipeli on oleellista nostaa esiin, koska joukkueen kenttäpeli viidellä viittä vastaan on kohtuullista. Tilastot tukevat myös KooKoon kelvollista pelaamista.

Laukaisuhallintatilastot eivät kerro kaikkea, mutta niissä KooKoo on kuuden parhaan joukkueen joukossa joulutauolle lähdettäessä. Myös ottelun tilanteen mukaan mukautettuna KooKoon lukemat näyttävät hyvältä ja se kertoo, ettei kyse ole vain siitä, että KooKoo joutuu hurjana jahtaamaan edellä olevaa joukkuetta takaa-ajoasemassa.

Eikä KooKoo ainoastaan räiski. Peli tuottaa aidosti myös maalipaikkoja ja häkki on heilunutkin jo kahdeksankymmentä kertaa. Luku on sarjan kuudenneksi paras.

Oma pää kuitenkin vuotaa pahasti. KooKoolle on tehty toiseksi eniten maaleja koko sarjassa. Heikon maalivahtipelin lisäksi KooKoo on tehnyt puolustuspelivirheitä, mikä selittää osaltaan 94 päästetyn maalin saldoa.

***

Numerot ovat kiistatta heikkoja, mutta mitä taustalla on tapahtunut, että tähän on tultu? Olli Saloa KooKoon päävalmentajana on kehuttu aiheesta, mutta nyt tulos on tiukassa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että valmennustiimissä on tapahtunut paljon.

Myös maalivahdit ovat samat kuin sensaatiokaudella, mutta maalivahtiosastolla viime kauden jälkeen tapahtui KooKoon muutoksista ehkä kaikkein merkittävin. Tommi Satosaari tuli maalivahtivalmentajaksi Kari Lehtosen tilalle Vaasasta, eivätkä Satosaaren valmennusnäytöt verrattuna Lehtoseen ole läheskään samaa kaliiberia.

Varsinkin Mikko Heiskasen lähtö Jyväskylään vaikuttaa olleen kova isku KooKoon valmennukselle. Sami Heleniukselle ja Janne Grönvallille kaikki kunnia, mutta heistä ei vaikuta olevan vastaavaksi tueksi varsinkaan pelin osaamisen osalta Salolle kuin Heiskasesta oli.

***

Urheilujohtaja Jarno Kultanen on saanut Kouvolassa maineen sateentekijänä. Kultanen on saanut aiheesta kehuja, onhan hän koonnut useampana vuonna Kouvolaan suhteellisen kilpailukykyisen joukkueen, vaikka resurssit ovat olleet rajalliset.

Kuitenkin Kultanenkin ansaitsee myös kritiikkinsä tämän kauden joukkueen rakennuksen osalta.

KooKoon tasapaksua kokoonpanoa kuvaavat hyvin keskinkertaiset ruotsalaiset, joiden pisteykkönen on kelpo alkukauden pelannut kahdenkymmenen pisteen Linus Andersson. Pistetahti on 0,64 tehopistettä per ottelu.

Andersson on myös yhden merkinnän plussan puolella, kun tehopisteiden joukkueen kärki Joose Antonen ja Heikki Liedes ovat selvästi pakkasen puolella. Todellisia johtavia pelaajia saa KooKoon kokoonpanosta hakea kissojen ja koirien kanssa.

Kultanen vastaa myös siitä, että KooKoo käytti Salon sopimuksen option ensi kaudesta, mikä taisi siinä tilanteessa olla oikea ratkaisu. Samalla hän kuitenkin antoi jatkon myös muulle valmennusryhmälle, jonka näytöt kiistatta ovat vielä kovin ohuet Liiga-tasolle.